Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От Микро-фолиите до „Стената“

Bilos
Снимка: impressio.bg

Нощ на музеите и изложбата „Стената“ в „Квадрат 500“ в разговори с някои от протагонистите ѝ:

И тази година нощта на музеите е под егидата на Френския културен институт (самото събитие започва в 2005 именно във Франция). Повече от Културния съветник и директор на Института Пиер Колио, който вече гостува при нас:

"Проектът Micro-folies (букв. микро-лудост) позволява да се разходите виртуално из музеите по света. Самите произведения идват на среща с нас, публиката. В рамките на Френското председателство на ЕС се опитахме да обогатим колекцията с произведения от всичките 27 страни-членки, България е представена с Панагюрското съкровище."

Ерина Кръстева разказва за събитията в Музея на София:

"За нас Нощта е една от перлите в короната. От 12 до 22 входът на всичките ни експедиции е свободен. Направили сме доста събития - детски ателиета, обвързани с временните изложби, пърформанс. Изложбата ни "Археологията на София и Софийско" показва артефактите, открити в последния сезон.

Мартин Косташки - куратор на изложбата в "Квадрат 500":

"Тази вечер в 20 ч. приключва работата на Bilos по декоративното пано "Стената" в атриума на "Квадрат 500". Работата е инспирирана от гръцката архаика, но "езикът" му е доста модерен. Това е в абсолютен контраст с постоянната скулптурна експозиция.

Проектът е многопластов, в него се преплитат няколко култури. Реално имаме абсолютно нова стена. Реално тя ще остане до следващата Нощ на музеите."

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над милион години история на едно място

Националният археологически музей, представен от Гл.ас. Камен Бояджиев в разговора му с Божидар Янев: "Около сградата е имало и хан, и медресе. Това е била главната джамия за София. Но през 19 в. след земетресение пада минарето ѝ и е изоставена. Временно е полева болница по време на Руско-турската война. После сградата е предоставена на бъдещата..

публикувано на 21.05.22 в 16:10
Тиберий Баръмов

Да предаваш ценностната си система с финес

Тиберий Баръмов, учител по история, е поредният гост на Елена Пъневска в рубриката ѝ за "млади легенди": "Името ми се носи като съдба от прадядо ми. Неблагодарност е последната дума, която може да се свързва с преподаването. Дали заради подобреното материално положение, но се наблюдава интерес към професията ни. Нужно е да се напаснеш с децата, не да..

публикувано на 21.05.22 в 15:00
Невена Коканова

Адресите на любовта - Невена Коканова

Целувката на Невена Коканова и Раде Маркович в „Крадецът на праскови“ е ненадмината На снимачната площадка на „Крадецът на праскови“  режисьорът Въло Радев  среща Невена Коканова с големия сръбски актьор Раде Маркович – талантлив, красив, чаровен. По късно той споделя: „При пристигането ми във Велико Търново, където бяха снимките, първият..

публикувано на 21.05.22 в 14:05

Алеята на Воев

Една от главните алеи в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев - още с председателя на фондация "Димитър Воев" Петър Миланов: "Идеята да се назове нещо на името на Димитър Воев е отдавна. Предложението ни бе прието и съвпадна с годишнината на смъртта му. Това е най-голямата напречна на главната алея, от Цариградско шосе до "Драган Цанков"..

публикувано на 21.05.22 в 11:56

Илиан Скарлатов между борсите и киното

Премиерата на филма „Борсови играчи“ вече бе  представена в Радио София . Още по темата как любовта към финансите и киното намират своята пресечна точка от Илиан Скарлатов, гост в студиото:  „Занимавам се с финанси от 20 години, инвестиционно банкиране. Базиран съм в България, оттук тръгвам и завършвам. Мога да съм благодарен на моята майка,..

публикувано на 21.05.22 в 11:44
Златин Стайков и Кики Рубин

Бачата нощ в София

"Las Generalisimas"  е  изцяло дамски танцов проект, целящ да илюстрира силата на жената да се справя с всички предизвикателства, да изразява красотата на женската креативност и да разкрива страстта на женската душа – концерт, танци и латино страст в съботната вечер -. Още за събитието от организаторите му Златин Стайков и Кики Рубин:..

публикувано на 21.05.22 в 11:07

Слънчевата Топлоцентрала

Започва танцовия проект „Хелиос“ на СО и Топлоцентрала – подробности от Изпълнителния ѝ директор Веселин Димов: Проектът "Хелиос" е абревиатура, творческа лаборатория за млади хореографи. Осем млади хореографи ще работят заедно и на 25 юни ще представят малките си произведения. Критериите бяха да имат някакъв опит и да идват от различни области, да..

публикувано на 21.05.22 в 10:58