Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво разказват сградите

часовникът на ЗД "Феникс"
Снимка: https://registersofia.bg

"Сградите разказват" е разходка из кварталните околности, намиращи се зад РИМ-София, простиращи се между улиците Дондуков, Сердика, Г. Бенковски и Екзарх Йосиф.  Обиколката ще включва всички недвижими културни ценности, попадащи в това каре. Това е втората беседа от последващите инициативи към Европейска нощ на учените 2022 г., съвпадаща си с Нощта на музеите. Сборният пункт ще бъде пред централния вход на Регионален исторически музей – София. Подробностите - в разговора ни с Йордана Николова: 

"Някои от сградите са със статут на културна ценност, някои - не са. Съхраняваме паметта, не само виждаме фасадата. Идеята се зароди преди 1 година. Музеят е част от проекта клада.бг - вид търсачка. Започвате от една сграда, от една точка до безкрай. Подходът днес е акцент към малките "пикантерии", свързани с карето.

Не е нужна предварителна регистрация, ще бъдем в шатра пред входа на Музея. Желанието да научим нещо е по-силно от дъжда. Ще минем покрай Триадица, Сердика до бул. Дондуков, ул. Будапеща и ул. Бенковски - общо около час.

Любима точка ми е бившия хотел-сладкарница "Панах", впоследствие Застрахователно дружество "Български феникс". На часовника има мъжка фигура, която държи сноп със светкавица, както и женска с кораб. Фениксът и орелът са сменени с петолъчки.

Имаме няколко временни изложби, гостува ни Варненския музей с некропола. Има за всеки по нещо. Смисълът на тази Нощ е за хората, които нямат достатъчно финанси, да открият музеите." 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над милион години история на едно място

Националният археологически музей, представен от Гл.ас. Камен Бояджиев в разговора му с Божидар Янев: "Около сградата е имало и хан, и медресе. Това е била главната джамия за София. Но през 19 в. след земетресение пада минарето ѝ и е изоставена. Временно е полева болница по време на Руско-турската война. После сградата е предоставена на бъдещата..

публикувано на 21.05.22 в 16:10
Тиберий Баръмов

Да предаваш ценностната си система с финес

Тиберий Баръмов, учител по история, е поредният гост на Елена Пъневска в рубриката ѝ за "млади легенди": "Името ми се носи като съдба от прадядо ми. Неблагодарност е последната дума, която може да се свързва с преподаването. Дали заради подобреното материално положение, но се наблюдава интерес към професията ни. Нужно е да се напаснеш с децата, не да..

публикувано на 21.05.22 в 15:00
Невена Коканова

Адресите на любовта - Невена Коканова

Целувката на Невена Коканова и Раде Маркович в „Крадецът на праскови“ е ненадмината На снимачната площадка на „Крадецът на праскови“  режисьорът Въло Радев  среща Невена Коканова с големия сръбски актьор Раде Маркович – талантлив, красив, чаровен. По късно той споделя: „При пристигането ми във Велико Търново, където бяха снимките, първият..

публикувано на 21.05.22 в 14:05

Алеята на Воев

Една от главните алеи в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев - още с председателя на фондация "Димитър Воев" Петър Миланов: "Идеята да се назове нещо на името на Димитър Воев е отдавна. Предложението ни бе прието и съвпадна с годишнината на смъртта му. Това е най-голямата напречна на главната алея, от Цариградско шосе до "Драган Цанков"..

публикувано на 21.05.22 в 11:56

Илиан Скарлатов между борсите и киното

Премиерата на филма „Борсови играчи“ вече бе  представена в Радио София . Още по темата как любовта към финансите и киното намират своята пресечна точка от Илиан Скарлатов, гост в студиото:  „Занимавам се с финанси от 20 години, инвестиционно банкиране. Базиран съм в България, оттук тръгвам и завършвам. Мога да съм благодарен на моята майка,..

публикувано на 21.05.22 в 11:44
Златин Стайков и Кики Рубин

Бачата нощ в София

"Las Generalisimas"  е  изцяло дамски танцов проект, целящ да илюстрира силата на жената да се справя с всички предизвикателства, да изразява красотата на женската креативност и да разкрива страстта на женската душа – концерт, танци и латино страст в съботната вечер -. Още за събитието от организаторите му Златин Стайков и Кики Рубин:..

публикувано на 21.05.22 в 11:07

Слънчевата Топлоцентрала

Започва танцовия проект „Хелиос“ на СО и Топлоцентрала – подробности от Изпълнителния ѝ директор Веселин Димов: Проектът "Хелиос" е абревиатура, творческа лаборатория за млади хореографи. Осем млади хореографи ще работят заедно и на 25 юни ще представят малките си произведения. Критериите бяха да имат някакъв опит и да идват от различни области, да..

публикувано на 21.05.22 в 10:58