Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картини разказват историите на #ЖенитеSurvivors

Снимка: fb/Национална галерия

Фондация “Emprove” открива третата, кулминационна точка от поредицата арт събития  “Пробуждане между редовете” в галерия “Квадрат 500”, като експозицията събира в една кауза 23-ма български артисти, обединени в творческата мисия да разгърнат своя визуален  прочит на истории, написани от #ЖенитеSurvivors. В нея се разказва за жени преживели трудни периоди с домашно насилие, но намерили пътя, разказали своите истории и обрисувани от известни български художници. Изложбата се случва с подкрепата на Български Фонд за жените и Столична Община, а неин куратор е Сиана Минева.

Повече за арт проекта пред Радио София говориха Олга Минева и Сара Алсбей. Олга Минева, която е основател на фондацията и координатор на проекта каза, че Фондация “Emprove”осъществява ранна превенция за да си отворим очите за това какво е насилие, какво е токсичност, къде са нашите граници, които не искаме някой да прекрачва, а освен превенцията са инициирали общността на жените #ЖенитеSurvivors.

“Това са жени, които са се преборили с насилието, продължили са по-силни от всякога напред и сега влизат в нашите дейности в ролите си на автори, на лектори, на ментори. Те подкрепят, както работодатели за това, как на работното място тази тема да се въведе и да подкрепят служителите си”, сподели Минева. Относно това, че жените са станали и писателки, тя каза:

“Тяхното създаване беше част от програмата, през която преминават всички сървайвърки, когато станат част от нашата фондация. Преди да влязат в ролята на ментори и лектори самите те минават през групова арт-терапия, през индивидуална терапия и през различни курсове за тях самите, за личните им умения, за тяхната увереност. И съответно единият такъв курс беше курс по творческо писане”.

По думите й, целта на курса е била жените да се научат да разказват своите истории максимално терапевтично и здравословно и за тях самите, и за получателя на тази история.

“И най-голямото предизвикателство беше, че те се научиха да пишат във формата наречен “flash fiction”. Това са мини истории, мини бомби ги наричаха авторите, от 100 думи максимум, които просто преживяваш и не можеш да забравиш. Идеята на този формат е да можеш и да го преразказваш, тоест, наистина тази промяна да се случва както едно време с притчите”, каза Минева.

Тя сподели, че тази кауза се подкрепя и от мъже а посланията са за борбата с токсичността в обществото и, че всеки заслужава да води живот без насилие. Освен това каза, че не е било трудно да се привлекат художниците. По думите на Сара Алсбей, писането е един от най-терапевтичните лечебни начини за освобождаване от задържани емоции и травми.  

Художниците Венцислав Йосифов и Юлиян Табаков също се включиха по темата, като общото между двамата в тази изложба е, че са рисували по истории на Сара Алсбей. По думите на Табаков, всеки от нас малко или много е имал досег с домашното насилие.

“Точно това нещо, в което се вижда, че злото и доброто са абсолютно равностойни и всъщност си достигнал до някакво ниво, в което може да ги видиш, че са едно до друго. Че са в прегръдка.”, каза той. Йосифов сподели, че историята, която разказва една творба винаги е била важна, темата, по която е трябвало да работи е трудна и отговорна.

“Трябваше доста да го помисля така, че нещата да се отразят по адекватен начин, тъй като е по историята на конкретен човек и той бива и зрител на тази творба, и също е важно как ще я разбере тя”, допълни той.

Вернисажът на изложбата е на 17 май 2022 г. от 18:00ч. в галерия “Квадрат 500”, като входът е свободен.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44

"Ти знаеш" е новата песен на LATIDA

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 24.04.24 в 12:43