Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Картини разказват историите на #ЖенитеSurvivors

Снимка: fb/Национална галерия

Фондация “Emprove” открива третата, кулминационна точка от поредицата арт събития  “Пробуждане между редовете” в галерия “Квадрат 500”, като експозицията събира в една кауза 23-ма български артисти, обединени в творческата мисия да разгърнат своя визуален  прочит на истории, написани от #ЖенитеSurvivors. В нея се разказва за жени преживели трудни периоди с домашно насилие, но намерили пътя, разказали своите истории и обрисувани от известни български художници. Изложбата се случва с подкрепата на Български Фонд за жените и Столична Община, а неин куратор е Сиана Минева.

Повече за арт проекта пред Радио София говориха Олга Минева и Сара Алсбей. Олга Минева, която е основател на фондацията и координатор на проекта каза, че Фондация “Emprove”осъществява ранна превенция за да си отворим очите за това какво е насилие, какво е токсичност, къде са нашите граници, които не искаме някой да прекрачва, а освен превенцията са инициирали общността на жените #ЖенитеSurvivors.

“Това са жени, които са се преборили с насилието, продължили са по-силни от всякога напред и сега влизат в нашите дейности в ролите си на автори, на лектори, на ментори. Те подкрепят, както работодатели за това, как на работното място тази тема да се въведе и да подкрепят служителите си”, сподели Минева. Относно това, че жените са станали и писателки, тя каза:

“Тяхното създаване беше част от програмата, през която преминават всички сървайвърки, когато станат част от нашата фондация. Преди да влязат в ролята на ментори и лектори самите те минават през групова арт-терапия, през индивидуална терапия и през различни курсове за тях самите, за личните им умения, за тяхната увереност. И съответно единият такъв курс беше курс по творческо писане”.

По думите й, целта на курса е била жените да се научат да разказват своите истории максимално терапевтично и здравословно и за тях самите, и за получателя на тази история.

“И най-голямото предизвикателство беше, че те се научиха да пишат във формата наречен “flash fiction”. Това са мини истории, мини бомби ги наричаха авторите, от 100 думи максимум, които просто преживяваш и не можеш да забравиш. Идеята на този формат е да можеш и да го преразказваш, тоест, наистина тази промяна да се случва както едно време с притчите”, каза Минева.

Тя сподели, че тази кауза се подкрепя и от мъже а посланията са за борбата с токсичността в обществото и, че всеки заслужава да води живот без насилие. Освен това каза, че не е било трудно да се привлекат художниците. По думите на Сара Алсбей, писането е един от най-терапевтичните лечебни начини за освобождаване от задържани емоции и травми.  

Художниците Венцислав Йосифов и Юлиян Табаков също се включиха по темата, като общото между двамата в тази изложба е, че са рисували по истории на Сара Алсбей. По думите на Табаков, всеки от нас малко или много е имал досег с домашното насилие.

“Точно това нещо, в което се вижда, че злото и доброто са абсолютно равностойни и всъщност си достигнал до някакво ниво, в което може да ги видиш, че са едно до друго. Че са в прегръдка.”, каза той. Йосифов сподели, че историята, която разказва една творба винаги е била важна, темата, по която е трябвало да работи е трудна и отговорна.

“Трябваше доста да го помисля така, че нещата да се отразят по адекватен начин, тъй като е по историята на конкретен човек и той бива и зрител на тази творба, и също е важно как ще я разбере тя”, допълни той.

Вернисажът на изложбата е на 17 май 2022 г. от 18:00ч. в галерия “Квадрат 500”, като входът е свободен.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на три поколения “Сергинови: бащи и синове“ в Doza Gallery

От 7 до 14 юли 2022 г., в Doza Gallery, може да бъде видяна изложбата “Сергинови: бащи и синове“ , която представя три надграждащи дискурса на три поколения. Кирил Сергинов, Борис Сергинов и Кристиян Сергинов споделят една и съща страст към изкуството. Въпреки че всеки от тях е поел по различен път чрез своето изкуство и тримата артисти..

публикувано на 05.07.22 в 19:38

Учени от БАН представят оригинални технологии за машинна обработка на реч

През последните години всички световни технологични гиганти включват речеви услуги в техните продукти. Използването на реч става все по-предпочитан от хората начин за комуникация с машините . Най-новите постижения на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН в тази област ще бъдат представени на 7 юли, в 11:00 часа, в зала..

публикувано на 05.07.22 в 18:31

Трета национална изложба на българския комикс в галерия „Шипка 6“

До 20 юли любителите на комиксите могат да видят третата национална изложба на българския комикс , организирана от СБХ и Сдружение „Проект Дъга“. „София Комикс Експо 2022“  е изложена в галерия „Шипка 6“ на СБХ. На нея могат да се видят над 200 произведения от 43 български автори. В рамките на събитието посетителите ще имат възможност да посетят..

публикувано на 05.07.22 в 17:04

Част от дърветата в София вече се напояват по иновативен начин

Иновативен начин за напояване на новозасадени дървета ще се прилага в  София  през летните месеци. Проектът е заимстван от община Виена, а у нас методът е разработен от Лесотехническия университет. „Поставят се зелени пликове, които се пълнят с вода, тип капково напояване. За по-продължителен период от време осигурява необходимата влажност на..

публикувано на 05.07.22 в 15:53
Адриан Николов

Адриан Николов: Основният риск пред изпълнението на бюджета е политическата нестабилност

Основният риск, пред изпълнението на бюджета и заложените в него извънредни мерки, е политическата нестабилност, коментира в ефира на Радио София Адриан Николов, икономически анализатор в Института за пазарна икономика . „Ние не знаем дали ще има ново правителство в рамките на този парламент, дали то ще е в състояние да провежда..

публикувано на 05.07.22 в 14:56

Дани Стойкова представи новата си песен

Дани идва от семейство на  музиканти, като нейната майка е музикант и вокален педагог, а от 4 годишна тя свири на пиано под нейно ръководство. Младото момиче е музикален редактор в програма "Хоризонт", завършила е бакалавър "Музикален и арт мениджмънт" и магистратура "Поп и джаз пеене", но споделя, че слуша всякаква музика. Дебютната й..

публикувано на 05.07.22 в 14:55

Стефан Цвайг разкрива личността на Жозеф Фуше в биографична книга

Венцислав Божинов от издателство "Рива" разказа пред Радио София за книгата "Жозеф Фуше – Геният на задкулисните игри и шпионажа“ от Стефан Цвайг. "Тук, когато говорим за тази книга трябва да кажа, че в нея се срещат две големи личности. Едната е писателят Стефан Цвайг, а другата е Жозеф Фуше. Жозеф Фуше малко остава в сянка. Хората, които..

публикувано на 05.07.22 в 12:28