Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ученици създават стартъпи по програма "Тийноватор"

Снимка: Радио София

По случай 17 май - Международен ден на предизвикателството и Ден на българския спорт, рекордните 420 ученици от 30 града работиха по създаване на своя стартъп компания по програма "Тийноватор", с финално състезание, открито от еврокомисаря Мария Габриел. Това е организирано и целенасочено предизвикателство към младите хора, което провокира, тества и изгражда бизнес мисленето им. Програма "Тийноватор" стартира преди 4 години, като всяка година към нея има рекорден интерес.

Повече по темата в ефира на Радио София говори Зорница Миткова – управляващ директор на програмата, както и трима от наградените участници – Йоана Щинова, Мартин Божилов и Калоян Дойчинов.

По думите на Зорница Миткова, за 4 години растежът е 8 пъти повече ученици, като редуцирането е преминало през “уикенда на идеите”. През този период те са усвоявали способностите да презентират, да работят в екип, да изграждат умения, които в училище не са заложени в програмата, а след “уикенда на идеите” 250 ученици са останали да работят по конкретните си бизнес идеи.

Финалният етап на състезанието е проведен в събота, 14 май 2022 г. в присъствието на авторитетни гости, като еврокомисаря Мария Габриел, Лари Бил, който е един от създателите на "Тийноватор" в България, както и гост от Силициевата долина.  

“Идеята е за платформа, в която ученици да споделят подробни и цветни материали за ученици, които имат нужда от помощ. Учениците се мотивират да качват материали, като ние им даваме парични средства за колкото повече лайкове и гледания има един план”, сподели Йоана Щинова.

По думите на Мартин и Калоян, Йоана се е фокусирала върху направата на материалите, а те са създали самата платформа, като в момента тя е  процес на разработка. Миткова сподели, че състезанието е протекло в изключително наситен ден, в който са изслушани 43 презентации на учениците, като паралелно се е провеждало в София и Варна.

“Училищата затварят след един месец, а ние за този един месец искаме вече да имаме работеща платформа, да имаме качени много материали, също така да сключим партньорства с училища. За да докажем малко или много, че ние заслужаваме тази награда”, каза Щинова.

Според думите на Зорница Миткова, има идея за летен лагер, но за сега тя е в тайна, понеже се търси партньор с когото да се осъществи, но вече има избрана локация. Започва и кампанията за набиране на нови ученици за следващата година, като на сайта всеки ученик в 10,11 и 12 клас може да влезе и да се запише във формата. Освен това започва кампания за нови ментори за догодина.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Добрева-Nolita открива първа самостоятелна изложба в Манчестър

Визуалният артист София Добрева-Nolita подготвя своята първа самостоятелна изложба в Манчестър, Великобритания. Изложбата е наречена „Blue bird“ . В ефира на „Добър вечер, София“ тя сподели, че селекцията от картини, които ще представи вече е направена, остават някои довършителни дейности по самата инсталация на експозицията, „не толкова..

публикувано на 30.01.23 в 17:55
Д-р Атанас Банчев

Нова, генна терапия за пациенти с рядката хемофилия В

Нова, генна терапия при хемофилия B беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата и препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата (EMA). Лекарите са единодушни, че терапията може да предизвика революция в лечението на това..

публикувано на 30.01.23 в 17:14

Да се повиши ли потребителската такса, или да отпадне напълно?

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар трябва да бъде увеличена. Последното ѝ определяне с Постановление на Министерския съвет е било през 2012 година. Тогава таксата се е равнявала на 1% от минималната работна заплата. За актуализация на таксата за посещение в лекарския кабинет първи повдигнаха темата личните лекари (ОПЛ)...

публикувано на 30.01.23 в 16:04

Удостоиха Иван Кънчев с Международната награда "Донатело“

На 21 януари 2023 г., в двореца Боргезе във Флоренция, скулпторът  Иван Кънчев  беше удостоен с  Международната награда „Донатело“ . Това е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция и се присъжда на творби, които са се откроили със своите артистични и стилистични търсения, които са символ на значима артистична..

публикувано на 30.01.23 в 15:56

Какви са българските иновации на картата на света?

Какви са новите тенденции в роботиката? Подробности пред Радио София разказа Кристиян Михайлов, съосновател на ПАРА, асоциацията по роботика и автоматизация. Това е 6 месечна инициатива, в която на 10 екипа им се дава хардуер и лаборатория, в която да си разработят проекта. "Целта е да покажем положителните качества на технологичния сектор, а..

публикувано на 30.01.23 в 15:08
Кестенът се смята за ядка на дълголетието

Бъбреците „обичат” грозде, банани, круши, киви и кестени

Грозде, банани, круши и киви - тези четири плода, според специалистите, със сигурност ще „допаднат” на вашите бъбреци и те ще ви се отблагодарят подобаващо за положените грижи. Грозде Този плод подпомага секрецията на течностите в организма, укрепва далака и подобрява храносмилането Според китайската медицина, гроздето е..

публикувано на 30.01.23 в 14:22