Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици създават стартъпи по програма "Тийноватор"

Снимка: Радио София

По случай 17 май - Международен ден на предизвикателството и Ден на българския спорт, рекордните 420 ученици от 30 града работиха по създаване на своя стартъп компания по програма "Тийноватор", с финално състезание, открито от еврокомисаря Мария Габриел. Това е организирано и целенасочено предизвикателство към младите хора, което провокира, тества и изгражда бизнес мисленето им. Програма "Тийноватор" стартира преди 4 години, като всяка година към нея има рекорден интерес.

Повече по темата в ефира на Радио София говори Зорница Миткова – управляващ директор на програмата, както и трима от наградените участници – Йоана Щинова, Мартин Божилов и Калоян Дойчинов.

По думите на Зорница Миткова, за 4 години растежът е 8 пъти повече ученици, като редуцирането е преминало през “уикенда на идеите”. През този период те са усвоявали способностите да презентират, да работят в екип, да изграждат умения, които в училище не са заложени в програмата, а след “уикенда на идеите” 250 ученици са останали да работят по конкретните си бизнес идеи.

Финалният етап на състезанието е проведен в събота, 14 май 2022 г. в присъствието на авторитетни гости, като еврокомисаря Мария Габриел, Лари Бил, който е един от създателите на "Тийноватор" в България, както и гост от Силициевата долина.  

“Идеята е за платформа, в която ученици да споделят подробни и цветни материали за ученици, които имат нужда от помощ. Учениците се мотивират да качват материали, като ние им даваме парични средства за колкото повече лайкове и гледания има един план”, сподели Йоана Щинова.

По думите на Мартин и Калоян, Йоана се е фокусирала върху направата на материалите, а те са създали самата платформа, като в момента тя е  процес на разработка. Миткова сподели, че състезанието е протекло в изключително наситен ден, в който са изслушани 43 презентации на учениците, като паралелно се е провеждало в София и Варна.

“Училищата затварят след един месец, а ние за този един месец искаме вече да имаме работеща платформа, да имаме качени много материали, също така да сключим партньорства с училища. За да докажем малко или много, че ние заслужаваме тази награда”, каза Щинова.

Според думите на Зорница Миткова, има идея за летен лагер, но за сега тя е в тайна, понеже се търси партньор с когото да се осъществи, но вече има избрана локация. Започва и кампанията за набиране на нови ученици за следващата година, като на сайта всеки ученик в 10,11 и 12 клас може да влезе и да се запише във формата. Освен това започва кампания за нови ментори за догодина.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 12.04.24: 100 лева за Великден за хората с ниски пенсии

Коментатори във "Форум" петък, 12 април 2024 г. са Теодор Борисов и Тодор Терзиев. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: Политическите акценти от деня Социологическите прогнози преди изборите Добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност гласува Народното..

публикувано на 12.04.24 в 18:54

WWF ще зарибят Дунав с 1.6 млн. есетрови риби

Световният фонд за природата WWFще зариби река Дунав с 1.6 млн. есетрови риби. Те са останали непроменени от времето на динозаврите, оцелели са 200 милиона години и в момента са сред най-застрашените видове риби. Бракониерството е сред основните проблеми водещи до намаляване на популацията им. Долното течение на Дунав е от особена важност за тях и..

публикувано на 12.04.24 в 18:34

Млада, бурна и вълнуваща "Нощ на звездите" ни очаква на 1 юни

След много пътешествия и перипетии, Енчо Керязов се завръща отново като любим гост в предаването "Добър вечер, София", за да поговорим за една "Нощ на звездите" и нейното тринадесето издание, което ще се проведе на 1 юни 2024 г. "Нощта" освен млада, ще е бурна и вълнуваща, защото ще разказва за постиженията на успешни български деца  в..

публикувано на 12.04.24 в 17:20

Преносим зелен град и други иновации на фестивала Нов европейски Баухаус

Като градско радио, нас много ни вълнуват намесите в градската среда. Именно тя, в комбинация с архитектурни иновации, с културни пърформънси и различни изразни средства или с активното участие на гражданите, е събрана в момента в Брюксел за фестивала Нов европейски Баухаус. Самото място събрало всичко това е много интересно – така..

публикувано на 12.04.24 в 17:17

Колко защитени са хората с увреждания у нас

Какво е ежедневието на хората с интелектуални и умствени увреждания, когато се намират зад стените на институции? Често там се случват сериозни нарушения на техните права, като понякога се стига и до изтезания. На 18.04.24 г. ще се проведе заключителна конференция озаглавена "Правата на хората с увреждания - защита от насилие, мониторинг на..

публикувано на 12.04.24 в 17:14

"Тук-Там" подкрепя наши студенти в чужбина

"Тук-Там" - Глобалната мрежа за успех на младите хора на България отвори врати за новото издание на стипендиантската си програма. От 2016 година общността инвестира усилия в образование, професионално развитие и информираност. Чрез фонд "Иди, учи и се върни" организацията инвестира в стипендии за магистратура в чужбина на мотивирани българи,..

публикувано на 12.04.24 в 16:25
Сара Бадр и Михаил Нинов

Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата"

Библиотека под дърветата - ръчно изрисувана каравана беше поставена в Южен Парк. Целта ѝ е да даде достъп на четящите да се насладят на книга, докато почиват. Какво вдъхнови организаторите на тази чудесна инициатива -  Михаил Нинов и Сара Бадр , разказват те в предаването "Радиокафе". "В близост е нашият офис и бяхме поставили там..

публикувано на 12.04.24 в 15:53