Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов център следи за рискове от бедствия в северните столични райони

Снимка: Столична община

Вече функционира новият Център за превенция на бедствия, аварии и кризи, който е разположен на територията на столичния район "Надежда" и ще следи северните райони на София "Връбница" и "Нови Искър".

"Превенцията е водеща за недопускане на сериозни щети при природни бедствия и катастрофи", отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещението си заедно със заместник-кмета Дончо Барбалов.

Центърът ще работи в сътрудничество със специалисти и учени от НИМХ, БАН, РИОСВ, Изпълнителна агенция "Борба с градушките", "Напоителни системи", БЧК, Столичната пожарна и районните администрации.

Това ще е място за събиране и анализиране на информация в реално време и ситуационен център при кризи, обясни директорът на "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров. Експертите ще координират всички дейности, които се изпълняват при преодоляването на последици от различни бедствия в северните територии на София.

В новия център ще се работи по интегрирано управление на риска по международния проект „Хармония“ на Програма „Хоризонт 2020“.

В него се надгражда и подобрява съществуващата система за наблюдение на нивата на реките. Ще се правят модели за прогноза при възникване на различни бедствия, ще се изгражда интелигентна платформа за управление на големи бази данни за оценка на риска, модели за оценка на възможните щети от бедствия и потенциалните пътища за евакуация и действие на аварийните екипи.

Започна и монтирането на видеонаблюдение на местата, където се изхвърлят нерегламентирано отпадъци. Те ще се наблюдават от този център, а при установяване на нарушения ще се подават сигнали към Столичния инспекторат и нарушителите ще бъдат санкционирани.

София е пилотен град в международния проект с европейско финансиране – „HARMONIA” на Програма „Хоризонт 2020“ заедно с градовете Милано, Пирея и Брюксел.

Днес е и първата онлайн среща на всички участници в проекта "Хармония", в който Столичната община и дирекция "Аварийна помощ и превенция" са включени заедно с още 21 организации от различни европейски държави.

В новия Ситуационен център ще постъпва информация, с която по тази програма ще се разработва система за подкрепа и справяне с изменението на климата и критични събития.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премахнаха неизползваеми висящи кабели в район "Средец"

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков сподели в профила си в социалните мрежи, че са отстранени част от излезлите от употреба телекомуникационни кабели в района: "Започнахме да премахваме въздушни кабели с издадени заповеди по ул. "Сан Стефано" (а не в "Кербала", както може да си помисли някой). Като цяло те са отдавна излезли от употреба, но се..

публикувано на 30.06.22 в 16:05
Участници и арбитри в шамнионата

Поетите от шампионата "Млада метафора" очакват сборник със своите стихове

Стотици ученици от софийските училища се включиха в надпреварата, посветена на словото – шампионата по поезия „Млада метафора“, отчетоха организаторите. Финалният двубой се проведе на площад "Славейков", а арбитри бяха известните писатели и литератори Георги Господинов, проф. Михаил Неделчев и Иван Ланджев. Заместник-кметът на София..

публикувано на 30.06.22 в 14:49

Район "Оборище“ с телефонна линия за сигнали и нередности

Столичният район „Оборище“ откри телефонна линия, на която гражданите могат да подават сигнали при бедствия и аварии, съобщиха от администрацията. От 8.00 до 17.00 часа, всеки работен ден, на телефон 0882 47 11 79, жителите могат да подават сигнали за забелязани нередности и нарушения на територията на „Оборище“.  Ръководството на района ще ги..

публикувано на 30.06.22 в 10:35

Лятно кино в кв. "Илиянци" на 9 юли

В район "Надежда", кв. "Илиянци" ще има лятно кино на 9 юли, от 20:30 ч., в парк "Илиянци". Входът е свободен. Присъстващите ще се насладят на хубавите летни преживявания под открито небе. Събитието е част от календара на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в район "Надежда".  Програмата започва с..

публикувано на 29.06.22 в 18:10

Нови зелени иновации по австрийски пример на бул. "България"

На новозасадените 65 дървета в зелената ивица на бул. “България“ са поставени пликове с вода за напояване, както и подложка от растителен материал, която запазва влагата. "Готов е пилотният проект на Столичната община за линейно озеленяване с 65 дървета, в който прилагаме иновативно решение за бавно напояване. Пилотният проект е реализиран в..

публикувано на 29.06.22 в 17:10

Започват ремонтни дейности в район "Лозенец"

Кметът на район "Лозенец"  Константин Павлов сподели в профила си в социалните мрежи, че тази година ще се извършат два ремонта, който са част от належащите такива в района: "Радвам се да съобщя, че тази година ще извършим два ремонта в най-западната част на нашия район – в местност Жилищна група "Южен парк", състояща се от няколко карета..

публикувано на 29.06.22 в 16:10

Започва изграждането на нова детска градина в кв. "Стрелбище"

Започва изграждането на нова детска градина в кв. "Стрелбище", район "Триадица", съобщиха от Столичната община. Сградата ще е разположена между ул. "Червена роза" и ул. "Златишки проход". Новата детска градина е предвидена за 8 групи – 4 градински и 4 яслени. В нея ще има физкултурно-музикален салон и басейн, а на двора са предвидени детски и..

публикувано на 29.06.22 в 15:10