Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат ли затворени фермите за ценни кожи в ЕС

Снимка: bas.bg

На 18 май 2022 г. стартира Европейска гражданска инициатива “Европа без ценни кожи”, която ще продължи близо година. Повече подробности за инициативата пред Радио София разказа Тихомир Димитров, ръководител програми от Фондация „Четири лапи“. По думите му, целта на Фондация „Четири лапи“ и други неправителствени организации е да бъдат събрани повече от 1 млн. подписа, защото това е единственият инструмент, който позволява на европейските граждани пряко да поставят задачи на ЕК и, чрез който ЕК има задължението да създаде работни предложения към ЕП и страните членки, които ако се приемат се превръщат в закон.

Той каза, че към момента събраните подписи са 10 хил. а големи държави с традиции в модата, като Италия и Франция са забранили производството на ценни кожи. Според Димитров, социологически проучвания показват, че сред българските граждани има нагласи да не се употребяват ценни кожи в модните артикули.

Хората могат да се включат в инициативата, като подпишат петицията, като отворят сайта на Фондация „Четири лапи“, който пренасочва към сайта на Европейската комисия.

Друга инициатива на фондацията е свързана с това да се ограничи незаконната търговия на кучета. По думите на Димитров, обемът на онлайн търговията с малки кученца в ЕС е на стойност 1.5 млрд. евро годишно, като в голямата си част тази търговия е в сивия сектор, но и поставя много проблеми от които страдат самите животни.

“Хората импулсивно купуват нещо от напълно незаконен развъдчик, после кученцето се разболява или в най-лошия случай не дай Боже умира, има трагедия в семейството, а продавачът го няма никакъв. И ние искаме всъщност да прокараме малко светлина в тази ситуация и да направим малко по-прозрачна търговията, като помогнем на всички участници в процеса, и на развъдчиците да бъдат по-хуманни към животните, и да спазват повече правилата, които местното законодателство налага”, каза Димитров.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24