Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво е бъдещето на Централната баня в София?

3
Снимка: Радио София
Второто мобилно студио на Радио София за тази седмица беше позиционирано пред сградата на Централната баня в София.

Какво да бъде бъдещето на банята се дискутира още от края на 80-те години. В началото на 2020 г., общинското предприятие, което отговаря за пространственото и стратегическо планиране на Столичната община – "Софияплан", получи възлагане от направление "Архитектура и градоустройство" за подготвяне на процес, който да даде предложение какво да се случва в северното и източното крило на банята. Това каза пред Радио София арх. Даяна Никова от "Софияплан".

"Направихме един необичаен процес по отворена покана за концепции. Много беше важно, това да не са просто архитектурни проекти, а екипите, които биха участвали да предложат как цялостно би функционирал един такъв обект, в комбинация с Регионалния исторически музей", добави арх. Никова.

В края на 2020 г. са избрани три концепции, които предлагат банята да стане съвременен термален център. Те са откупени от Столичната община.

"След като Столичната община стане собственик на тези концепции и ние от "Софияплан", на база на тези детайлни разработки, подготвихме план за действие", добави арх. Даяна Никова.

Трите спечелили концепции са на екипите на "Софийски терми”, "Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и "Историческа баня”.

"Анализът беше много важен и това е ценното на трите концепции, че за това време, тези специалисти, наистина пълнокръвно анализираха проблематиката от всяка една страна. В нашия проект, искахме чрез преживяванията в един съвременен термален център, да се докоснеш до традиционните термални похвати – да потопиш посетителя хем в историята, хем в термализма", каза Надежда Сучева от сдружение "Историческа баня”.

Изненадващо, на 4 май 2022 г. в Комисията по градоустройство обаче е предложено свършеното до момента да се оттегли, а банята да се даде на концесия. Според Сучева, решението е странно.

"Преди две години имахме три работни групи с всякакви експерти, а "Софияплан" се явяват хората, които събират цялата информация, правят най-добрата компилация от всички идеи, внасят я за гласуване. Това така седи, нищо не се случва и една година по-късно те решават, че няма смисъл от този доклад, ще направят нещо ново, с нова работна група. Странно е това нещо и сега, трите концепции имат концесионер, това не е проблем", каза Надежда Сучева.

По думите й, в случая в минералната вода и банята, Столичната община действа много бавно. Тя каза още, че присъствието на минерална вода не се използва ефективно и не се припознава като богатство.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мосомище

Мосомище: младите са голямото ни богатство

Гостуваме на едно райско кътче в Югозападна България – Гоцеделчевското село Мос омище . Разказваме повече за историята, традициите и обичаите, за природата  и забележителностите в региона, за минералния извор Топлицата и туристическата дестинация параклиса „Възнесение Господне“ на Светигерската скала. В темата ни въвежда кметът Тодор Либяховски..

публикувано на 03.07.22 в 09:58
Червената къща

Ела, влез и ни виж

Историята на "Червената къща" на ул. "Любен Каравелов" - дом и ателие на "царския" скулптор Андрей Николов. Кристина Туджарова говори за творците, оставили следа в облика на столицата ни: Архитект е Иван Васильов, автор на Народната банка, заедно със скулптора. "Поетът на мрамора и бронза" е започнал като... обущар. Един от първите записани в..

публикувано на 02.07.22 в 16:00

Видимо невидимо

Калина Павлова е позната на слушателите ни с участието си заедно с Вилияна Карушкова в проекта " Серафим ", представен ни миналата година тук. Сега темата е "Невидимата сцена" (Unseen scene): "Заедно с Вилияна се влюбихме в тъмнината, забавянето на темпото и отварянето на сетивата. Всякакви форми на изкуства да се преплитат в тъмнината. За пореден път..

публикувано на 02.07.22 в 15:00
Валери и Доменика

Адресите на любовта - Валери Петров

Валери Петров е плод на любовна история, досущ като тази на Ромео и Жулиета, породена от враждата между Монтеки и Капулети Бащата на писателя - Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател..

публикувано на 02.07.22 в 14:00

Бухалът е във всеки един от нас

„Приказка за смелчаците от Орехова гора“ от украинската писателка Катерина Егорушкина с илюстрации на Альона Ястремска. В тази богато илюстрована книжка са разгледани детските страхове, за които възрастните често нямат правилните обяснения и решения – страх от високо, от тъмно, от огън, от ново училище или детска градина, страх от лекаря, от това да..

обновено на 02.07.22 в 12:00
С Елена Василева

Не съм имала време да мисля за щуротии

Елена Василева в разговор за изкуството и спорта, и връзката помежду им .  Елена е позната като Лили от "All Inclusive", участник е във втори сезон на "Игри на волята". Тя е актриса, участваща в постановки от репертоара на театъра в Ботевград, с успешна кариера на модел зад граница, активен спортист - тя е лекоатлет: "Играхме на открита..

публикувано на 02.07.22 в 11:25
С Павел Владимиров

Колкото по-велик е един човек, толкова по-непосредствен е

Павел Владимиров , ТВ-водещ от БНТ ("100 процента будни"), е актьор, участвал в риалити предавания. Разговаряме за филма му, в който си партнира с Мария Бакалова - "Ангели", за интервютата, които е взимал на звездите от "Бързи и яростни" и за представленията в които участва: "Идеята на "Ангели" бе да бъде трилогия. Той е по-разказ на Георги Марков..

публикувано на 02.07.22 в 10:23