Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как отбелязват 24 май гр. Костинброд и с. Герман

Снимка: архив

По повод 24 май в гр. Костинброд се провежда събор. Как жителите на града посрещат празника, пред Радио София разказа Александър Ненков, зам.-кмет “Образование, култура, социални и хуманитарни дейности”. Той сподели, че в момента се намира в село Чибаовци, където са открили нов площад пред читалището с песни и хора.

"Днес е празник и на един от нашите райони, това е Първи район, т. нар. "Село" до старата част на града. Там има голям събор, затворили сме голяма част от централната част, има струпване на много хора, има песни, има танци. От сутринта започнахме с литургия в нашата църква "Св. Св. Кирил и Методий", която се намира там, в последствие продължи събора, насочихме се към централната част на града, където сложихме книги в едни нови къщички за книги", сподели Ненков.


Той допълни, че идеята е във всички райони на града, както и в 14-те села да бъдат поставени такива къщички, а интересът е бил огромен и е имало опашка от желаещи хора, които да поставят или да вземат книга. Освен това Ненков каза, че до края на септември е подготвена богата програма. На 3, 4 и 5 юни в гр. Костинброд ще се проведе Националният фолклорен фестивал "Шопски наниз", като на него ще вземат участие над 2 хил. изпълнители от България и чужбина.

По думите на Ненков през юни ще има областен фестивал, няколко летни кина, множество театри, фестивал на бойните изкуства, а през месец септември са подготвени над 30 мероприятия.


По случай празника в село Герман също се провежда събор, за който разказа Маргаритка Станкова, кмет на селото. По думите й, съборът се организира от 60-70 години. Тя каза:

"В нашето село има голям стремеж към знания, към култура, към събития. Имаме много умни деца и на този ден се изявяват децата ни от училището и детската градина".

Станкова допълни, че са поканени детски групи по балет, хип-хоп, народни танци и сподели, че училището и детската градина от 2015 г. са с чисто нови сгради и напливът е много голям. Денят ще приключи с народни песни и танци, а всички желаещи могат да заповядат и да видят как се весели село Герман.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мосомище

Мосомище: младите са голямото ни богатство

Гостуваме на едно райско кътче в Югозападна България – Гоцеделчевското село Мос омище . Разказваме повече за историята, традициите и обичаите, за природата  и забележителностите в региона, за минералния извор Топлицата и туристическата дестинация параклиса „Възнесение Господне“ на Светигерската скала. В темата ни въвежда кметът Тодор Либяховски..

публикувано на 03.07.22 в 09:58
Червената къща

Ела, влез и ни виж

Историята на "Червената къща" на ул. "Любен Каравелов" - дом и ателие на "царския" скулптор Андрей Николов. Кристина Туджарова говори за творците, оставили следа в облика на столицата ни: Архитект е Иван Васильов, автор на Народната банка, заедно със скулптора. "Поетът на мрамора и бронза" е започнал като... обущар. Един от първите записани в..

публикувано на 02.07.22 в 16:00

Видимо невидимо

Калина Павлова е позната на слушателите ни с участието си заедно с Вилияна Карушкова в проекта " Серафим ", представен ни миналата година тук. Сега темата е "Невидимата сцена" (Unseen scene): "Заедно с Вилияна се влюбихме в тъмнината, забавянето на темпото и отварянето на сетивата. Всякакви форми на изкуства да се преплитат в тъмнината. За пореден път..

публикувано на 02.07.22 в 15:00
Валери и Доменика

Адресите на любовта - Валери Петров

Валери Петров е плод на любовна история, досущ като тази на Ромео и Жулиета, породена от враждата между Монтеки и Капулети Бащата на писателя - Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател..

публикувано на 02.07.22 в 14:00

Бухалът е във всеки един от нас

„Приказка за смелчаците от Орехова гора“ от украинската писателка Катерина Егорушкина с илюстрации на Альона Ястремска. В тази богато илюстрована книжка са разгледани детските страхове, за които възрастните често нямат правилните обяснения и решения – страх от високо, от тъмно, от огън, от ново училище или детска градина, страх от лекаря, от това да..

обновено на 02.07.22 в 12:00
С Елена Василева

Не съм имала време да мисля за щуротии

Елена Василева в разговор за изкуството и спорта, и връзката помежду им .  Елена е позната като Лили от "All Inclusive", участник е във втори сезон на "Игри на волята". Тя е актриса, участваща в постановки от репертоара на театъра в Ботевград, с успешна кариера на модел зад граница, активен спортист - тя е лекоатлет: "Играхме на открита..

публикувано на 02.07.22 в 11:25
С Павел Владимиров

Колкото по-велик е един човек, толкова по-непосредствен е

Павел Владимиров , ТВ-водещ от БНТ ("100 процента будни"), е актьор, участвал в риалити предавания. Разговаряме за филма му, в който си партнира с Мария Бакалова - "Ангели", за интервютата, които е взимал на звездите от "Бързи и яростни" и за представленията в които участва: "Идеята на "Ангели" бе да бъде трилогия. Той е по-разказ на Георги Марков..

публикувано на 02.07.22 в 10:23