Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Безплатна лятна академия мотивира ученици да повишат знанията си

Снимка: Радио София

Фондация "Заедно в час" за дванадесета поредна година провежда безплатна лятна академия за ученици от 1 до 12 клас в София. Тя ще подкрепи наваксването на пропуските от онлайн обучението.

Лятната академия ще се проведе на живо от 19 юли до 5 август 2022 г. в две столични училища - в 90 СУ "Генерал Хосе де Сан Мартин" в ж.к. "Люлин" и в 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" в ж.к. "Изток". Заниманията с учениците ще бъдат всеки делничен ден от 9:00 до 12:30 ч.

Целта на академията е да повиши мотивацията за учене на учениците и да подобри подготовката им по изучаваните предмети. Тази година основен акцент е и подобряването на социално-емоционалните умения на учениците, които пряко влияят на академичните им резултати.

Повече подробности пред Радио София разказа Павлина Радославова от Фондация "Заедно в час". Тя сподели, че тази година академията няма да бъде онлайн, тъй като учениците се нуждаят от социализация.


"Ще има спортен празник, на който на живо децата ще могат да спортуват, да се запознаят със свои връстници от други краища на града, от други училища, което дава един друг вид учене, което е свързано много и с обогатяването на общуването", каза Радославова. Тя допълни, че един от акцентите тази година е т. нар. "социално-емоционално учене", при което учителят подкрепя и вдъхновява ученика.

"Учителят е този, който може да те подкрепи да извлечеш полезните изводи от процеса на учене, а не само това да си изкарал определен резултат. Защото това е например ученето от грешките. Как учим от грешките си и всъщност ставаме по-добри, а не се чувстваме виновни, по някакъв начин травмирани от това, че не сме стигнали до правилния отговор", заяви Радославова.

Тя каза, че академията обучава и учители, като начинът е сходен с този на обучение на учениците и допълни, че има въпросник, който дава информация за интересите на дадено дете. Освен това към самите учители има въпросник, който цели да даде подробна информация за мотивацията на тези хора.

По думите на Радославова, за момента няма възможност да бъдат организирани летни академии извън София, но тази година от Фондация "Заедно в час" ще се опитат да мотивират други училища да организират подобни академии в страната.

Радославова посъветва родителите да не чакат крайния срок за кандидатстване, който е 15 юни, защото местата са ограничени, а повече информация може да се получи на сайта на фондацията.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парното и топлата вода в София са с 40% по-скъпи от днес

Парното и топлата вода поскъпват с близо 30% средно за страната. Решението на енергийния регулатор е окончателно и влиза в сила от днес . Най-голямо е увеличението на топлоенергията  в Разград -  43 на сто, а най-малко в Плевен и Бургас - 11 процента. За София поскъпването е едно от най-високите и е с 40 на сто . С процент - два по-ниско от това..

публикувано на 01.07.22 в 19:01

Бизнесът все по-трудно намира мениджъри, предизвикателство е и да се задържат в компанията

В началото на годината се регистрира с около 30% по-високо търсене на мениджърски кадри спрямо силните пандемични години, дори и 2019-а. Това съобщи пред Радио София Калина Петкова , председател на "Българската асоциация по executive search". От страна на клиентите в процеса на работа има доизясняване на профилите, на..

публикувано на 01.07.22 в 18:16

Homo technicus vs Homo sapiens - фотографски проект на Цветелина Димитрова

Homo technicus vs Homo sapiens е фотографски проект, ново допълнение към вече съществуващия проект Homo technicus. Целта е проектът да се развива, тъй като може да се създадат много теми за размисъл в тази насока, а именно - човекът и технологиите. Новото разширение e представяне на класически картини и налагането на частите от проекта Homo..

публикувано на 01.07.22 в 18:00

С технологии срещу дезинформацията

В България вече има доста хора и частни компании, които се занимават с анализ на дезинформацията, най-вече от технологична гледна точка . Една от водещите ни компании е сред световните лидери в сферата на семантичния анализ, съобщи пред Радио София Тодор Галев , директор по научна дейност в "Център за изследване на демокрацията". Той е..

публикувано на 01.07.22 в 17:14

Важно е България да има министър на щастието

Тя е Малинова, Оля - намира радост в малките неща и няма големи очаквания към живота. В своето амплоа на актьор - комедиант, раздава щастие. Даже е  „Министър на щастието“. - Колко е важно да има в България такава официална позиция – „Министър на щастието“? „От изключителна важност! Щастието би се отразило положително на естествения..

публикувано на 01.07.22 в 16:37

Лакрицът – сладост в кулинарията

Здравословно сладко, или как се употребява в кулинарията растението женско биле, от което се добива "лакриц". Коренът от женско биле известен в различни краища на България като "сладник" или "сладък корен" е билка, която се използва от няколко хилядолетия и има много ползи свързани със здравето и консумацията. Повече подробности по темата..

публикувано на 01.07.22 в 15:56
Доц. Петър Чолаков

Отношението към следващ кабинет на ПП ще покаже геополитическата ориентация на партиите

Като премиер Кирил Петков съсредоточи в себе си както одобрение, така и много неодобрение, критики и негативи. Номинацията за премиер на Асен Василев от "Продължаваме промяната" (ПП) е силна, независимо, че този мандат трудно ще бъде реализиран с подкрепа в 47-ото Народно събрание. Вариантът с предсрочни избори тази есен остава много..

публикувано на 01.07.22 в 15:09