Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Венцислав Венев е новият директор на БТС

Снимка: https://business.dir.bg/

Венцислав Венев е новият председател на Българския туристически съюз. Дружество, основано от самия Алеко Константинов, БТС е със забележителна почти 130 годишна история.

"Като значение за обществото БТС винаги е бил фактор и се надявам да остане такъв", каза Венцислав Венев пред Радио София и допълни:

"БТС има изключително важна функция за нашето общество. Тази функция се изразява в 4 основни направления. Първата е спортно-туристическата дейност, която ни е основната задача да извършваме като съюз. Втората е образователната – ние даваме много кадри като планински водачи, хижари, екскурзоводи и друг персонал, което се реализира в туризма. Изключително важна задача за нас е здравеопазването. Ние пропагандираме и можем да бъдем изключително полезен партньор във воденето на един здравословен начин на живот, което е изключително важно за нашето общество. И не на последно място, ние сме една патриотична организация, която има изключително много и важни патриотични инициативи", сподели Венев и допълни, че на 27 май 2022 г. вечерта в гр. Козлодуй започва походът по стъпките на Ботевата чета.


Относно избирането му за председател, той каза:

"Заварвам една доста незавидна ситуация в съюза, която в първия момент е доста объркваща, но се надявам да сложим в ред. И в най-скоро време да има резултат от нашата работа, която сме си поставили – да превърнем съюза в една от най-авторитетните и значими организации, която се занимава с планински туризъм в България".

Той поясни, че освен всичко друго, БТС има задача да поддържа хижния фонд на България, като според думите му у нас има над 300 такива обекта, а голяма част от тях не са в особено добро състояние. Освен това каза, че има много примери за превръщането на обекти на БТС в хотелски обекти.

"Ние ще сложим стандарти. За високопланинска хижа, планинска хижа и може би на малко по-ниска височина. Високопланинските хижи няма как да поддържаме и да бъдат хотелски такива", каза Венев и допълни:

"За съжаление много от наемателите, не са много добросъвестни, защото чрез инвестициите, които правят те се опитват и да приватизират тези обекти. Имаме вече няколко такива примера. За съжаление не знам дали ще успея в близкото бъдеще да ги пресека, защото вече има направени договорки за още няколко такива обекта. Надявам се да не продължава тази практика, това е моята мисия и моята цел, да бъдат хижите на туристите и на хората, които обичат планината".

Той призова всички хора, които усещат, че имат това призвание "хижар" и имат желание да се включат и да работят за хижите и за каузата на БТС. Освен това каза, че от изключителна важност е в планините да има ясна и точна, правилна и добре поставена маркировка, за да се осигури безопасност на туристите.

По думите на Венев, предстоят мероприятия и мерки за издаването на т. нар. "Сертификат за национална организация", който БТС е загубил преди няколко години.

"Това е пътека, по която ще можем да участваме в най-различни програми, било европейски, регионални, или пък трансгранични. Просто с този лиценз ние ще се адресираме и ще можем да вземем по-пълноценно участие в най-различни проекти, от които да можем да финансираме ремонтите на тези обекти", каза той.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на три поколения “Сергинови: бащи и синове“ в Doza Gallery

От 7 до 14 юли 2022 г., в Doza Gallery, може да бъде видяна изложбата “Сергинови: бащи и синове“ , която представя три надграждащи дискурса на три поколения. Кирил Сергинов, Борис Сергинов и Кристиян Сергинов споделят една и съща страст към изкуството. Въпреки че всеки от тях е поел по различен път чрез своето изкуство и тримата артисти..

публикувано на 05.07.22 в 19:38

Учени от БАН представят оригинални технологии за машинна обработка на реч

През последните години всички световни технологични гиганти включват речеви услуги в техните продукти. Използването на реч става все по-предпочитан от хората начин за комуникация с машините . Най-новите постижения на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН в тази област ще бъдат представени на 7 юли, в 11:00 часа, в зала..

публикувано на 05.07.22 в 18:31

Трета национална изложба на българския комикс в галерия „Шипка 6“

До 20 юли любителите на комиксите могат да видят третата национална изложба на българския комикс , организирана от СБХ и Сдружение „Проект Дъга“. „София Комикс Експо 2022“  е изложена в галерия „Шипка 6“ на СБХ. На нея могат да се видят над 200 произведения от 43 български автори. В рамките на събитието посетителите ще имат възможност да посетят..

публикувано на 05.07.22 в 17:04

Част от дърветата в София вече се напояват по иновативен начин

Иновативен начин за напояване на новозасадени дървета ще се прилага в  София  през летните месеци. Проектът е заимстван от община Виена, а у нас методът е разработен от Лесотехническия университет. „Поставят се зелени пликове, които се пълнят с вода, тип капково напояване. За по-продължителен период от време осигурява необходимата влажност на..

публикувано на 05.07.22 в 15:53
Адриан Николов

Адриан Николов: Основният риск пред изпълнението на бюджета е политическата нестабилност

Основният риск, пред изпълнението на бюджета и заложените в него извънредни мерки, е политическата нестабилност, коментира в ефира на Радио София Адриан Николов, икономически анализатор в Института за пазарна икономика . „Ние не знаем дали ще има ново правителство в рамките на този парламент, дали то ще е в състояние да провежда..

публикувано на 05.07.22 в 14:56

Дани Стойкова представи новата си песен

Дани идва от семейство на  музиканти, като нейната майка е музикант и вокален педагог, а от 4 годишна тя свири на пиано под нейно ръководство. Младото момиче е музикален редактор в програма "Хоризонт", завършила е бакалавър "Музикален и арт мениджмънт" и магистратура "Поп и джаз пеене", но споделя, че слуша всякаква музика. Дебютната й..

публикувано на 05.07.22 в 14:55

Стефан Цвайг разкрива личността на Жозеф Фуше в биографична книга

Венцислав Божинов от издателство "Рива" разказа пред Радио София за книгата "Жозеф Фуше – Геният на задкулисните игри и шпионажа“ от Стефан Цвайг. "Тук, когато говорим за тази книга трябва да кажа, че в нея се срещат две големи личности. Едната е писателят Стефан Цвайг, а другата е Жозеф Фуше. Жозеф Фуше малко остава в сянка. Хората, които..

публикувано на 05.07.22 в 12:28