Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провокиращи архитектурни образци в българските села

Снимка: Десислава Тодорова

Архитектките Надежда Сучева и Елена Стойчева и операторката Десислава Тодорова са започнали амбициозен проект за документиране на части от реалностите и живота на българските села - архитектурни особености, традиции, начин и стил на работа и взаимоотношения.
Партньори са "Фабрика за идеи", "Резиденция Баба" и сдружение "Мещра".

Инициативата носи наименованието "Архитектурното наследство на българските села - елементи, стил и похвати" и е крачка към предотвратяването на забравата и разрухата на това съкровище, което все още има кой да пази и обясни.


Като съществена част от проекта е и влогът "Архитектурни съкровища - на село".

"Като публикувахме първите информации и видеа, започнахме да получаваме снимки и покани за нови примери. Непрекъснато се изненадваме", разказа пред Радио София Надежда Сучева.

До този момент зрителите могат да гледат 2 видеоразказа – от Килифарево и Пчелище, и от Къпиново.

Всяка сряда ще се публикува нов епизод. Предстоят посещение на села от Северозападна България.

Режисьор е Елена Стойчева, заснемането и монтажът са дело та Деси Тодорова.

Някои от сградите са запустели, други са на чужденци. Има любезни домакини, но също така и собственици, които нямат желание да разказват и показват къщите си. Някои от къщите са като архитектурни музеи, допълниха събеседниците на Антония Каменичка.

Чуйте целия им разговор.

Тази неделя (5 юни) от 19:00 ч. в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" предстои дискусия, свързана с проекта.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В дебютната си изложбата Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58
Проф. Александър Шурбанов

Проф. Шурбанов и Явор Гърдев представят нова постановка на "Венецианският търговец" от Шекспир

"Венецианският търговец" от Уилям Шекспир излезе в ново книжно издание и нов превод на проф. Александър Шурбанов, по който режисьорът Явор Гърдев поставя своя постановъчна версия. Тази вечер на сцената на Народния театър "Иван Вазов" ще бъде втората премиера на спектакъла . Преди това ( от 16:00 ч.) ще се проведе разговор ,..

публикувано на 13.05.24 в 14:38

Дебатират мястото на България в ЕС и на жените в политиката

"ТЯ в Европа" – така са нарекли дебатите, на които организаторите от фондация "Екатерина Каравелова" канят представители на водещи партии и коалиции, регистрирани за евровота на 9 юни. На 20 май 2024 г.  те ще обсъждат най-важните теми, касаещи България в ЕС : Климатичните промени и зеления преход ; Европа на различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:16

10 дни Пролетен панаир на книгата в София

От 24 май до 2 юни в София ще се проведе Пролетния панаир на книгата. Ще участват близо 140 издателства и книготърговци, които ще бъдат разположени в 66 шатри с обща площ от 1500 кв.м. Тази година най-голямото книжно изложение в страната ще продължи 10 дни, което предизвика негативни реакции, в посока, че това е твърде дълго и уморително. Пред Радио..

публикувано на 13.05.24 в 11:38

Градският транспорт е алтернативата за по-бързо и по-евтино придвижване в центъра на София

Проектът за реорганизация на движението в центъра на София, който предизвика протести от страна на живеещите в района, е ценен за развитието на устойчивата мобилност в града, коментира пред Радио София урбанистът Калоян Карамитов от "Екипът на София". „Такива проекти носят със себе си определени противоречия, засягайки темата за паркоместата, които..

публикувано на 13.05.24 в 09:34

Облачно начало на седмицата, с температура в София около 16°

Днес ще се задържи предимно облачно. Преди обяд в Източна България все още ще има валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. След обяд превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, в София - около 16°. Над планините облачността ще е значителна и ще превалява..

публикувано на 13.05.24 в 07:35