Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посещават ли младите хора музеите?

Снимка: Радио София

Живи ли са музеите, достатъчно ли е само, че ги има, че са описани в един списък, ходят ли млади хора в тях и още други въпроси свързани с тях бяха коментирани в ефира на Радио София от Маргарита Доровска – съветник на Министъра на културата и директор на музея "Дом на хумора и сатирата" в Габрово и агентът на Радио София Деян Янков от НЧ "Тротоара 2020".

Доровска сподели, че темата става все по-важна за Министерство на културата и има много какво да се прави по отношение на музеите. По думите й, единият проблем на музеите е истината, а другият е, как те представят своя разказ и доколко той е увлекателен.


"Проблемът за истината е наследен, защото много неща не бяха реформирани след 1989 г. Културните институти в България, като във всеки един тоталитарен строй трябва да обслужват определена идеология. И това означаваше, че през 90-те тази история трябваше да бъде развенчана, преразгледана и това на много места не се случи", каза Доровска и поясни, че музейният разказ не е просто дело на един куратор или уредник, а изисква определена среда от факти и интерпретации, която липсва.

Деян Янков каза, че като ходи в чужбина много обича да посещава музеи и подчерта:

"Мен лично въобще не ме интересува истината. Това, което е в музеите влияе на хората като личности и като общество. То ги вдъхновява, то ги мотивира, то ги кара да искат да правят някакви неща. Няма значение дали е истина или не". Освен това посочи "Война и мир" и каза, че тя е 70% истина, но това не означава, че не е най-великата книга.

"Музеите са една много важна част от всички държави, в които съм бил, от обществената дейност, от образователната дейност и изобщо образованието е част от развитието на обществото. От възпитанието на всички и на младите, и на възрастните. Защото, като се сменят музейните експозиции и възрастните научават нови неща", поясни Янков.


Доровска даде за пример музея в който работи "Дом на хумора и сатирата" в Габрово и, че в него има нестабилен баланс между постоянни и временни изложби, което изисква човешки и финансов ресурс. Тя коментира, че има програма, която е насочена за срещата на ученици с музеи, но по думите й, има какво да се желае от нея.

"Когато парите отиват в училищата и училищата са тези, които решават как да ги използват и къде, малко трудно се получава диалог", каза Доровска и добави, че училищата и музеите трябва да могат да работят заедно.

Янков сподели, че ние искаме младите хора да ходят в музеите, но ги правим за възрастните хора, а Доровска допълни, че във възрастовата група, която е от 5 до 12 години има едно ключово изискване да бъдат извадени от образователния стереотип. По думите й, голямото предизвикателство е, в следващата възрастова група – тийнейджърите, където трябва да се формулира идеята за младежки борд:

"Ние не очакваме от тях да дойдат и да гледат, а очакваме от тях да дойдат и да правят", каза тя.

"Това, върху което за момента сме се консолидирали с министър Атанасов е много естествена управленска логика. Да се подсигури един базов минимум от изисквания, които музеите трябва да спазват, защото те работят с публично финансиране, удовлетворяват публична потребност и в този смисъл трябва да отговарят на някакви много базови изисквания и под това да не може да се падне. От друга страна е там, където има енергия, желание, да се даде повече възможност за развитие", сподели Доровска.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Церемония пред Паметника на Незнайния войн и концерт в София

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчева сутрин на Гергьовден, следобед - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна..

публикувано на 06.05.24 в 07:35

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 06:05
Около Любляна, няколко часа след интервюто

С отношение и с грижа

На 8 май се отбелязват 10 години от социалната чайна с пътуващите в момента чайници с Мая Донева: "Днес съм в една кола пълна с чайници от Брюксел. 64 чайници от различни части на света, комбинираме ги с децата, получили първа работа в Социалната чайна. В момента съм на една отбивка пред Кьолн. На 8 май сме в София, на 9 - във Велико Търново, на 10 -..

публикувано на 05.05.24 в 11:56

Православието винаги е докосвало изкуството

Евгени Серафимов, създател на школата "Новите майстори" за две събития там: Кюстендил е град на художниците. Но за пръв път ще бъдат представени като иконописци. Факт е, че от около 50 действащи, има доста автори, които се занимават с иконопис. Успях да издиря осем имена и за пръв път ще бъдат представени като иконописци в двора на черквата...

публикувано на 05.05.24 в 09:57
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов, беседа първа

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Разговор с доц.д-р Марина Теофилова - изкуствовед, преподавател в катедра..

публикувано на 04.05.24 в 16:05
Ул. “Московска”

Софийски разкази - Разходка по “Московска”

Ул. “Московска” е една от визитките на столицата ни. Преди се е казвала "Орханийска". Началото ѝ е при ул. "Малко Търново", където сега е ДА "Архиви". Преди там е била старата часовникова кула, съборена според легендата, по настояване на часовникарските ателиета. Друга легенда свързва къщата на номер 15 с любовница на Фердинанд, но всъщност къщата е била..

публикувано на 04.05.24 в 15:00