Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Актуалните предизвикателства пред район "Слатина" и кмета Георги Илиев

2
Снимка: so-slatina.org

Кметът на район "Слатина" Георги Илиев представи в студиото на Радио София част от своите идеи и проекти, по които смята да започне да работи при първа възможност. Много от тях са изключително иновативни и любопитни, като строителството на многоетажни паркинги, възстановяването на манастира "Св. Мина" и изграждане на археологически парк.

Един от проблемите е неправилното паркиране, което е следствие от липсата на места и паркинги. По много различни причини хората търсят платени паркинги, често ги предпочитат пред безплатните.

"В такива райони, в които преобладава жилищното строителство, но в същото време има и бизнес, трябва да има решение, което да е за всички. Според мен за гражданите ще е добре да има 24 часова зона", каза кметът.

Той сподели, че скоро трябва да започне изграждането на големия паркинг до Румънското посолство, който ще е многоетажен и отгоре ще има спортна площадка.

Георги Илиев каза, че търсят нови места за изграждане на многоетажни паркинги, които да обслужват хората от дадения район, като той има вече няколко идеи за бъдещото им местоположение.

Друг поглед върху темата е през призмата на здравеопазването и замърсяването на въздуха, защото "самото обикаляне и търсене на място за паркиране, допринасят за тези проблеми".

Друг много важен проект, с който кметът се е заел, е възстановяването на манастира "Св. Мина" в район "Слатина". Той е едно от местата, в които има доказателства, че Левски се е крил, като там са правени и част от големите Вселенски събори.

Район "Слатина" очаква скоро своя празник, като там ще можем да видим самодейци от различни читалища и други изненади. Празникът ще бъде на неизползваемият паркинг пред стадион "Академик".

Кметът обясни, че гражданите на района са много активни и дейни, има много групи, които поемат инициативи, помагат като даряват и събират пари за облагородяване на кварталите, за закупуването на различни съоръжения, защото бюджетът не стига за ремонт и поддръжка на всичко.

Любопитно е, че в този район е имало неолитно селище 8000 години назад във времето и е една огромна находка в исторически и археологически план. Има идеи за изграждането на археологически парк на това място, но трябва да се разрешат няколко проблема преди това.

По публикацията работи: Ралица Тачева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Работодателите стават гъвкави към изисквания на добри служители

За поредна година след публичен вот ще бъде определен най-добрият работодател на България в специална категория – "Работодател на публиката" на Carer Show Awards 2022. В надпревара за отличието тази година влизат 95 компании . Гласуването вече е отворено и продължава до 24 август. Career Show Awards са водещи награди,..

публикувано на 18.08.22 в 17:51
Цветан Симеонов

Бизнесът се притеснява от променящи се цени и от липса на кадри

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведе експресно проучване сред своите членове, във връзка със сериозно повишените нива на инфлацията и влиянието й върху пазара на труда. Според участвалите в проучването, при близо 80% от предприемачите се отчита сериозно увеличение на цените на суровините и енергийните продукти. 1/3 от..

публикувано на 18.08.22 в 16:22
- Ще дойдат ли да те вземат?

Бездомните животни произхождат от… домашните

На територията на София няколко организации работят от години, за да могат възможно най-много бездомни животни да намерят стопани. Търсят се осиновители и в България, и в чужбина. По данни на някои от организациите месечното задомяване е достигало средно до 70 кучета от улиците на София. "Източникът на бездомни животни са… домашните...

публикувано на 18.08.22 в 15:22
Река Искрецка

От снощи водоизточникът на Своге е удвоил дебита си

От снощи досега източникът на вода, с който се захранва Община Своге, е почти е удвоил дебита си – от 30 до 50-60 литра в секунда . При достигане до 80 л/сек ВиК-София област ще приложи режим. Това съобщи пред Радио София зам.-кметът на Своге Илия Богданов . Нормалният дебит е 130 л/секунда . "Тенденцията е оптимистична...

публикувано на 18.08.22 в 14:44

"Open Buzludzha" 2022 с второ издание и богата програма

Благотворителният фестивал "Open Buzludzha" 2022 подготвя своето второ издание. То ще се състои от 19 до 21 август 2022 г. На него ще има 3D мапинг шоу и 70 музиканти на 3 сцени и кауза за отварянето на монумента за посетители. Подробности за инициативата пред Радио София разказа арх. Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа". Тя сподели, че..

публикувано на 18.08.22 в 13:28

Как се управлява бизнес за милиони в България?

Как се създава и управлява бизнес за милиони в България, започнал от социалните мрежи през 2019-та и достигащ до 24 пазара в Европа днес? Подробности в ефира на Радио София разказа младият предприемач Васил Ралчев. Той сподели, че всичко е започнало като един ученически проект, който е реализирал заедно с партньора му Георги Димитров в..

публикувано на 18.08.22 в 12:34
Хайде, вземете този път дясната чаша

Дори временно да заместите кафето с чай, организмът ви ще е благодарен

Умереното пиене на кафе е полезно, но преминаването от любимата ароматна кафява напитка към чай – поне временно, носи редица облекчения за организма, твърди латвийският портал Delfi.lv. И ги резюмира: Зъбите ви ще са по-светли Една от причините, поради които усмивката ни губи белотата си, е поредната чаша кафе. Чаят също може да..

публикувано на 18.08.22 в 12:09