Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гюбекли тепе – място на мистерии, тайни и древни цивилизации. Къде е то?

Снимка: Архив

В Югоизточна Турция се намира най-старото известно религиозно светилище - Гьобекли тепе.

Това е може би най-важният археологически обект на Земята. Хиляди наши праисторически предци са се събирали около неговите сложно декорирани Т-образни мегалитни колони за поклонение, които датират повече от 7000 години преди Стоунхендж, или пък преди най-ранните известни египетски пирамиди.

"Значението му е трудно да се преувеличи", казва пред АФП Шон Лоурънс, доцент по история в Университета на Западна Вирджиния.

Учените смятат, че историята на човешкото заселване започва именно от тези хълмове, близо до сирийската граница, преди около 12 000 години, когато групи ловци - събирачи от каменната епоха се обединяват, за да построят тези обекти.

Според някои експерти, това място никога не е било обитавано, но то може да е част от огромно светилище, обхващащо други близки обекти на хълмове, които според археолозите може да са още по-стари.

Нищо от това не би могло да се предположи преди германският археолог и праисторик Клаус Шмидт да започне да изважда на повърхността първите открития, това се случило през 1995 г.

Оттогава германски и турски археолози се трудят под жаркото слънце, а днес към тях се присъединяват все по-дълги опашки от туристи, за да размишляват над многобройните загадки. Кога точно е започнало всичко, дори не е ясно. Реалността е обвита в безкрайна мистерия.

"Точните години на светилището е почти невъзможно да се проверят", казва Шон Лорънс.

"Най-старият египетски паметник, пирамидата на Джосер в Саккара, е построен около 2700 г. пр. н. е., повече от седем хилядолетия след Гьобекли тепе", допълва той. По думите му, остават безкрайни загадки, включително как е бил организиран трудът и как са били използвани обектите.

Впечатляващ със своите мистерии и загадки, Гюбекли Тепе е източник на вдъхновение за създаването на научнофантастичния психологически трилър на Netflix  - "The Gift", който се върти около един от древните надписи върху колоните му.

Карл Шмидт, който често носи бял традиционен тюрбан по време на разкопките, е озадачен от мегалитите с издълбани изображения на лисици, глигани, патици, гущери и леопард, повече от две десетилетия, до ранната си смърт на 61-годишна възраст през 2014 г.

Първоначално се е смятало, че обектът има чисто ритуален характер. Но вече има "добри доказателства" за началото на уседнал живот с някои сгради, подобни на тези от същата възраст, открити в Северна Сирия.

Турция, която в миналото не се е славела с най-доброто използване на огромното си археологическо наследство, е приела откритията с цялото си сърце.

Министерството на културата на Турция увеличи финансирането за по-задълбочени разкопки в региона, в рамките на проекта "Карахан тепе", включително пари за обекта на върха на хълма Карахан тепе - на около 35 км от Гьобекли тепе, за който някои подозират, че е още по-стар.

"Сега ще навлезем по-дълбоко, защото Гьобекли тепе не е единственият", заяви преди време министърът на културата Нури Ерсой.

Според експерти, допълнителното финансиране дава възможност да се сравнят резултатите от проучванията за Гюбекли тепе, с новооткрити обекти в района на намиращият се в близост  град Салиурфа, които са на същата възраст.

Според Айдън Аслан, ръководител на Дирекцията за култура и туризъм в Санлюрфа, Гьобекли тепе хвърля светлина върху праисторията, и е общо наследство на човечеството.

"Днес Гьобекли тепе вече е свързан пряко с икономиката на града", казва той с гордост и се надява, че мистериозното му минало може да бъде ключова част от бъдещето на града.

Източник: БГНЕС


По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Яж бонбони до насита, че и на заплата – 100 000 долара годишно!

Компанията  Candy Funhouse обяви нова шефска позиция. Лицето избрано да ръководи стратегията на компанията за бонбони ще получава 100 000 долара годишно, съобщава Bizlife. Освен "изтънчен вкус" към бонбоните, кандидатите трябва да притежават и определени качества. Те трябва да бъдат смели, креативни, родени лидери, готови да опитват нови..

публикувано на 28.07.22 в 16:15

Кмет нареди на служителите си: "Усмихвате се!" Не го ли сторят – глоби

Филипински кмет нареди на държавните служители да се усмихват, ако не искат да бъдат глобени с шестмесечна заплата. Аристотел Агире е син на бивш министър на правосъдието в авторитарната администрация на бившия президент Родриго Дутерте. Той твърди, че е измислил политиката на усмивката, "за да ипрати добри вибрации на своите служители и..

обновено на 27.07.22 в 14:11

Невероятностите, които обаче са факти!

Любопитни и достоверни факти, предлага на вниманието ни американското издание "Shoubizz"   – ето някои от тях: Кралят на рока Елвис Пресли не откликвал на бисовете на публиката и никога не се връщал на сцената. Изразът "Елвис напусна сцената" се съобщавал по високоговорител на публиката след всеки негов концерт, за да не очакват..

публикувано на 22.07.22 в 12:55

Растенията произвеждат аспирин. Предпазват се от стреса!

Учени установиха, че растенията имат способността да произвеждат аспирин, за да се предпазят от стреса . Произведена в хлоропласти, салициловата киселина обикновено се генерира в отговор на стрес, причинен от изменението на климата. "Сякаш растенията използват болкоуспокояващо за болки и наранявания, точно както правим ние", коментира..

публикувано на 20.07.22 в 16:05

Защо женските мечки се осмеляват да живеят в близост до хората?

Известно е, че мъжките мечки, които могат да убиват новородени малки, за да накарат женските да станат отново възприемчиви за чифтосване, избягват районите, използвани от хората. Ново проучване показва, че някои женски мечки избират да живеят по-близо до хората , за да предпазят себе си и новородените си малки от мъжки мечки...

публикувано на 19.07.22 в 12:04

Екип от учени създаде първия робот със самосъзнание

Eкип по инженерство от Колумбийския университет създаде първия робот, който може да придобие представа за себе си, съобщава "Стъди Файндс". Изследователите отбелязват, че хората придобиват знания за модела на собственото си тяло още като бебета. Новият робот прави същото. Без никаква помощ от тяхна страна, роботът създава кинематичен модел..

публикувано на 14.07.22 в 16:16

Бебето се учи да контролира тялото си още в утробата на майка си

Учени установяват, че бебетата могат да ритат със сила над 10 килограма - феномен, който ги е озадачавал в продължение на векове. Ново проучване показва, че това помага на бебето да се научи да контролира тялото си. Повечето бременни жени започват да усещат движението на бебето си между 16 и 24 седмица. Движенията варират от ритане, трептене,..

публикувано на 12.07.22 в 13:27