Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В неделя, 19 юни, от 14 ч.

"Граждански будилник" фестивално тик-така в "Топлоцентрала"

| обновено на 17.06.22 в 19:53

Може ли правата ни да бъдат във фокуса на фестивал? За мнозина е трудно да си представят такова съчетание, но щом поставяме този въпрос, вече е намерен положителен отговор и пример.

Дава го Българският център за нестопанско право (БЦНП). Активистите на организацията заедно със свои партньори и съмишленици организират второто издание на "Граждански будилник".

В Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" тази неделя от 14:00 часа ще се проведе (до 22:00) творчески фестивал, на който участниците ще се забавляват, пеят, танцуват, без да забравят по-сериозните и важни въпроси, свързани с каузите, заедността, солидарността, социалната ангажираност, креативността в полза на другите.

В студиото на Радио София с подробности от фестивалната програма гостуваха Айлин Юмерова - програмен директор на БЦНП, Деян Петров-Дицата - перкусионист, един от създателите на „Yambadon“, водещ на работилница по ритъм.

"За да сме пълноценни в живота и като граждани, за да упражняваме правата си, наистина е важно да ги познаваме. Така ще имаме свободата да бъдем себе си и да помагаме на другите около нас. Смислените каузи ни водят напред", отбеляза Айлин Юмерова.

Тя поясни, че тази година в петото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство "Граждански будилник" са провокирали артисти, писатели, фотографи да споделят гледните си точки за смисъла и значението на правото да се сдружаваме, да бъдем граждански активни.

Деян Петров-Дицата разказа, че е осъзнал важността на общността още по време на следването си по социология.

"През сдружаване и общност могат да се случват хубави конструктивни за обществото идеи. Това потвърдих и когато работих като учител в Самоков", допълни Дицата.

Айлин Юмерова, Деян Петров-Дицата и Ива Дойчинова

В 8-те часа на фестивалния ден са предвидени музикални и танцови работилници, творчески занимания по рисуване, по фотография, гражданско-образователни игри.

Преди да пеят Керана и космонавтите и "Cool Den", от 19:00 ч. ще се проведе церемонията по награждаване на авторите в конкурса „Граждански будилник“ vol.5.

"Думата "граждански" ми е много скъпа. Демокрацията е крехко нещо. Има два стълба, които я крепят – независимият съд и независимите медии. У нас тяхното състояние е незавидно. Гражданското общество остава последната гаранция за наличието на демокрация – каза пред Радио София писателката и публицист Веселина Седларска, член на журито. – Гражданският будилник тик-така. На едни казва: късно е. На други: време е."

Тя изтъкна искреността в текстовете, дори и произлезли от неопитни пера. Описаните не теоретични постановки, а конкретните случки.

"Имаше и социална поезия. Този конкурс ми върна вярата в младите", допълни Седларска.

В разговора се включи и Денислав Стойчев, един от победителите миналата година в категория фотография. Той и тази година участва – със серия снимки от Център за украински бежанци във Варна.

Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Венев: Потребителите сами дават нужните данни на кибер измамниците

От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни цифровите технологии. Това коментира БНР-Радио София експертът по киберсигурност Владислав..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

Експерти ще вземат решение за новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:31
Методи Савов (вдясно) и Христо Проданов

Предстои презентация на 40 години от изкачването на Еверест в Дом на киното

Навършиха се 40 години от изкачването на Българската експедиция на връх Еверест, най-високият в света. Това се случи през 1984 година. Заедно с първия българин, който успя да покори върха, още четирима българи се качват на Еверест на 9 май 1984 година – това са Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и най-младият тогава в Експедицията, Николай..

публикувано на 14.05.24 в 13:28

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си събитие Family Fantasy Land

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си Family Fantasy Land събитие, организирано от Fest Team, за да отпразнува Деня на детето по наистина вълшебен начин. Цялото семейство е поканено да изследва три пъти по-голямата парти зона, изпълнена с атракции и забавления на този 1 юни. Добре познатите декори New York Street и London ще..

публикувано на 14.05.24 в 13:10

Художникът Петър Лазаров със самостоятелна изложба, повлияна от Китай

От днес (14 май) до 6 юни 2024 г., в галерия „Графикарт“, художникът Петър Лазаров представя новата си самостоятелна изложба. Вдъхновен от Китай, където живее и твори от почти 20 години, той залага на комбинация между китайските графични методи и традициите на българския нрав. Определя изложбата си като „една от най-цветните си експозиции“,..

публикувано на 14.05.24 в 12:21

Романът "Живей бързо" излезе на българския книжен пазар

През 1999 г. Брижит Жиро загубва съпруга си, който загива при фатален инцидент, докато кара свръхмощния си мотор "Хонда 900". Двадесет години по-късно Жиро успява да се възстанови от преживяната трагедия и я пресътворява в роман. В едно напрегнато повествование, което въздейства като истинско обратно броене, тя си представя в двадесет и една..

публикувано на 14.05.24 в 11:42
Диана Русинова

От Европейския център за транспортни политики искат оставката на шефа на Пътна полиция – Пловдив

От Европейския център за транспортни политики днес ще излязат с официална позиция за изказването на шефа на Пътна полиция – Пловдив, в което той твърди, че не вижда проблем шофьор с 3 години опит да има 16 нарушения. Пред Радио София Диана Русинова съобщи, че ще поискат оставката му. "Това, което вчера беше обявено от шефа на Пътна..

публикувано на 14.05.24 в 10:38