Знаете ли че... недоспалите комари отказват от ценното си време за хранене в ползата на извънреден сън, съобщават изследователи в Журнала за експериментална биология.
"Предпочитаната дрямка пред възможността за хранене е изненадваща, като се има предвид, колко много комарите обичат кръв", казва Олувасеун Аджайи, еколог по болестите в Университета в Синсинати.
Всъщност изследването на спящите кръвопийци в лабораторията е предизвикателство.
"Това отчасти се дължи на факта, че будните комари се възбуждат от присъствието на храна", казва експериментаторът. А когато комарите все пак заспят, те изглеждат по-скоро като приятели, които просто си почиват, за да пестят енергия.
Учените отдавна се интересуват от циркадните ритми на комарите - вътрешният часовник, който определя времето им за сън и бодърстване. Да се знае кога комарът е буден - и хапе - е важно за разбирането и ограничаването на предаването на болести.
Сложният и често специфичен за вида въпрос: "Как може да се разбере кога едно насекомо спи?" - казва Самюел Рунд, биолог, занимаващ се с циркадните процеси при комарите в Университета Нотр Дам в Индиана, който не е участвал в изследването.
Един от начините да се разбере това, е да се проследи поведението на насекомото. Затова изследователите наблюдавали комарите докато спят. Екипът се фокусирал върху три вида, за които е известно, че пренасят болести, включително малария:
Aedes aegypti, които са активни през деня; Culex pipiens, които предпочитат сумрака, и нощния Anopheles stephensi.
Комарите са оставени сами в стая в малки заграждения, където екипът използвал камери и инфрачервени сензори, за да ги наблюдава.
След около два часа кадрите показали, как комарите се отпуснали. Коремчетата им се спуснали към земята.
Когато експериментаторът влязъл в стаята, C. pipiens и A. aegypti показали намалена реакция, което предполага, че вкусната миризма е по-малко вероятно да събуди тези видове, когато са в дълбок сън. Взети заедно, промяната в позата, периодите на бездействие и по-ниската възбуда били определени за идентифициране на дремещ комар.
Оказало се, че комарите, които са си починали цяла нощ, са били много по-склонни да кацнат върху гостоприемника, отколкото тези, които са били лишени от сън. При направените 8 теста, средно 77% от добре отпочиналите комари отиват на лов за кръв, в сравнение със само 23% от заспалите комари.
Според учените тези открития разкриват възможности за изследвания в областта на контрола на популациите от комари и намаляването на заболяванията чрез използване на циркадните ритми на насекомите.
Източник: БГНЕС
Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..
Учени от Центъра за неврология и клетъчна биология в Португалия нарекоха кафето извор на младостта. Учените са изследвали ефекта на кофеина и други активни вещества в кафето върху биологичните процеси, свързани със стареенето. Основните компоненти на кафето, като кофеин и хлорогенова киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това..
Поляризация (polarization) е думата на 2024 година според речника "Мериъм - Уебстър", съобщава Асошиейтед прес . "Поляризация означава разделение, но специфично – когато се стремим към крайностите, а не към центъра", казва Питър Соколовски, главен редактор на „Мериъм-Уебстър", в интервю за агенцията. В "Мериъм - Уебстър" има няколко определения..
Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни. Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в..
Виена е една от световните културни столици, известна не само със своите забележителности и красиви коледни базари, но и с кафе традицията си. Там се ражда и едно от най-популярните видове кафе – виенското, което съчетава аромат, вкус, изкуство и история в една чашка. В тази статия ще ви разкажем за произхода на виенското кафе и как може да го..
Когато става въпрос за луксозна трапеза, няколко риби имат върховенство и се предлагат на главозамайващи цени, които отразяват тяхната рядкост, културно значение и изключителен вкус, пише БГНЕС. Червената риба тон Червената риба тон е ценена в Япония заради традиционните сашими и суши. През 2019 г. една червена риба тон беше продадена за невероятните..
Турското кафе със своя уникален аромат и процес на приготвяне, е един от най-автентичните вкусове, които можете да опитате. Кафето по тези земи не е просто кофеинова напитка, а символ на гостоприемство и приятелство. Дълбоко вкоренено в турската култура, пиенето на тази ароматна напитка заедно е ценен момент, който сближава хората и задълбочава..