Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Скумрията подпомага сърцето, подобрява паметта и поддържа кожата сияйна

Печена скумрия
Снимка: Pixabay
В началото на новата година много хора искат да започнат да водят по-здравословен начин на живот. Един от начините това да стане, е като се включи месото от риба (по-специално от скумрия) в ежеседмичното меню. Според Испанската фондация за сърдечни заболявания, рибата предлага значителни предимства за сърдечносъдовата система, а скумрията е на първо място в списъка на експертите.

Рибата стимулира и производството на колаген, като по този начин помага за предотвратяване на свързаните с възрастта дефицити и ще доведе по-здрава кожа и стави, съобщава Mirror.

Ароматният лефер е богат на омега-3 мастни киселини, които не само намаляват LDL (лошия холестерол), но и увеличават HDL (добрия холестерол). Подобни свойства имат и други риби като сардините и сьомгата, но ползите от скумрията са по-добри, пише БГНЕС.

Рибата е достъпна и много питателна, осигурявайки основни протеини, фосфор и редица витамини, включително В6, В12, D и ниацин. В скумрията има по-високо съдържание на фосфор, който е чудесен за паметта, особено при по-възрастните хора. Експертите описват скумрията като „една от най-ценните в хранително отношение риби“.

Изследване, публикувано от медицинската група „Здраве“, подчертава, че консумацията на тази риба има много предимства за укрепване на здравето на мозъка. Диетолозите Йохана Бурдеос и Елизабет Барнс разкриват, че мозъкът се състои от 50-60% мазнини, като 35% от тях са омега-3.

Те обясняват, че докозахексаеновата киселина (DHA), основна омега-3 мастна киселина, съдържаща се в скумрията, е от решаващо значение за мозъчната функция, разсъжденията и защитата на мозъчните клетки. Те твърдят, че има изследвания, които показват, че „получаването на омега-3 от източници извън организма може да намали риска от развитие на Алцхаймер, деменция и други тежки когнитивни проблеми“.

Затова е добре да се знае, че включването на скумрия в менюто няколко пъти седмично подпомага здравето на сърцето, подобрява паметта и поддържа кожата  сияйна. И всичко това е на достъпна цена.

По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

60% от възрастните и една трета от децата ще бъдат с наднормено тегло до 2050 г.

Близо 60% от възрастните и една трета от децата в света ще бъдат с наднормено тегло или затлъстяване до 2050 г., ако правителствата не вземат мерки, показват данните на ново мащабно проучване. В изследването, публикувано в медицинското списание Lancet, са използвани данни от 204 държави, за да се очертае мрачната картина на едно от най-големите..

публикувано на 04.03.25 в 08:38

Приемът на високи дози витамин D може да намали костната плътност

Според клинично проучване в Канада, приемането на високи дози витамин D е безполезно и дори може да намали костната плътност. 3-годишното проучване е проведено върху 311 здрави възрастни на възраст от 55 до 70 години. Канадското проучване се фокусира върху необходимостта от добавяне на витамин D по отношение на костната плътност и здравината на..

публикувано на 03.03.25 в 17:57

Въвеждат стандарти за безопасно ниво на звука при видео игри

Първият световен стандарт за безопасно слушане по време на видео игри беше обявен във връзка с Деня на сл уха, който отбелязваме днес.  Целта на стандарта е да намали риска от загуба на слуха при геймърите. Той беше обявен съвместно от Световната здравна организация и от Международния съюз по далекосъобщения. Досега нямаше нито препоръки, нито стандарти..

публикувано на 03.03.25 в 14:31
Шон Бейкър с четирите награди

Филмът "Анора" взе 5 "Оскар"-а

Черната комедия "Анора" грабна общо 5 статуетки церемонията по раздаването на 97-те награди "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство - за най-добър филм, най-добра актриса за Майки Мадисън, най-добър режисьор за Шон Бейкър , за оригинален сценарий и монтаж. Номинациите му бяха 6. Филмът разказва историята на една съвременна..

публикувано на 03.03.25 в 08:25

Научна експедиция откри най-голямото подземно термално езеро в света

Чешки научен екип откри най-голямото подземно термално езеро в света , съобщава чешката обществена телевизия. То се намира в Южна Албания , в района Вромонер , близо до границата с Гърция . Езерото Неурон (Neuron) е уникално в света . То е с дължина 138 метра, ширина 42 метра и обиколка 345 метра , като побира 8335 кубически метра..

публикувано на 07.02.25 в 11:08

Мухълът - тихият убиец

“Тихият убиец” така наричат мухъла и има защо. Спорите на мухъла се появяват обикновено през зимата. Може да се появи не само по стените на стаите, но и в банята. Повод за появата му е прекомерната влага и умерена температура. Ако по стените на стаята има мухъл, то най-често е в т.нар. топлинни мостове, т.е. точки, където сградата е недостатъчно..

публикувано на 17.01.25 в 10:54
Морковите са цветни и полезни

Морковът - колкото цветен, толкова и полезен

Морковите, без които съвременната кухня не може, са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години. Родината на зеленчука е днешен Афганистан. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза. Историята на появата на..

публикувано на 13.01.25 в 12:23