Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 26 юни започва почистване на парк "Княжевската гора"

Снимка: fb/КняжевецЪ

Започва почистването на канавките в парк "Княжевската борова гора". Отводнителните канавки по протежение на туристическата пътека над Бар "Шишарка" са се затлачили с времето, което  налага те да бъдат почистени. За да се минимизират щетите върху самата туристическа пътека при по-дъждовно време е важно канавките да бъдат проходими.

Инициативата е на активните граждани на квартала, но всеки който иска да помогне може да се включи. Любо Стефанов от ФБ групата "КняжевецЪ" и арх. Мирослав Кръстев разказаха пред Радио София повече подробности за инициативата.


Те коментираха разрухата на Спиртната фабрика в кв. "Княжево" и това, че имотът е оставен в състояние на саморазруха, в което е невъзможно тя да бъде възстановена, както и това, че тя е характерна за идентичността на квартала, тъй като той е индустриален. Освен това, по думите им в световен мащаб подобни здания стават младежки центрове, или биват превръщани в нещо друго, каквито политики при нас липсват.

Стефанов изтъкна, че фабриката, която ще бъде съборена е построена по царско време и е достроена по време на социализма. Освен това каза, че инвеститорът закупил мястото им е позволил да снимат, а снимките целят сградата да бъде запазена архивно.

"Пуснаха ни, снимахме, дори ни разрешиха да запазим някои дребни предмети оттам. Имаме си една мечта, да направим музей в Княжево", сподели Стефанов. Относно инициативата по почистване на парк "Княжеска борова гора", той каза, че канавките, които са затлачени не са към Природен парк "Витоша", а са към Район "Витоша", съвместно с който ще бъде предприето почистването. То ще стартира на 26 юни 2022 г. от 9:30 ч., като сборният пункт ще е пред бар "Шишарка".

 "Просто ще ги почистим и това, което им е нужно на хората е едно добро настроение и желание за работа. Ще осигурим инструментите заедно с Район "Витоша". Ако имат техни, могат да ги вземат, разбира се, заедно с ръкавици", поясни Стефанов.

Той допълни, че подобни активности са нужни и ги има в много квартали, но на някои места са блокирани от районната администрация, което е много сериозен проблем. "Това, което ние можем да направим е да бъдем отговорни, да търсим отговорите на нещата, да не си заравяме главите в пясъка, и когато има проблем да говорим за него", каза той.

Относно Княжевската баня, която е най-старата в София Стефанов сподели, че политиката към всички бани е, те да не работят и да стоят затворени. Арх. Мирослав Кръстев допълни, че един от световно най-уважаваните японски архитекти заедно със своя представител са казали, че София има най-невероятната визитна картичка с 49 минерални извора.  

"Две са добре поддържаните, които функционират – едната е в Панчарево, другата е в гр. Банкя", посочи арх. Кръстев. Той отбеляза, че банята в кв. "Княжево" не е помпозна, но като ансамбъл с извора и с вътрешната си архитектура тя е магическо пространство, което влияе с това, което я е формирало.

Повече подробности за можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00