Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българи имат принос швейцарските железници да са живи легенди

Д-р Пламен Иванов и Цветелина Абаджиева (вдясно) при Лили Големинова

Високотехнологични решения разработват и предлагат българи съвместно с колеги от Швейцария и Германия. Работят по дигитализация на бизнес и ИТ процеси в публичния и частния сектор и дори за прочутите по цял свят швейцарски железници SBB.

Цветелина Абаджиева е административен директор, а д-р Пламен Иванов отговаря за бизнес дейностите и развитието в "Нозер България" (Noser България).

"Проектът за информационното обезпечаване автономното управление на швейцарските железници беше интересно предизвикателство", отбеляза в студиото на Радио София Пламен Иванов. – "Хората вече бягат от урбанизацията, живеят и на по-спокойни места, и то благодарение на добрата инфраструктура. Това намалява и стреса, и напрежението между хората. Възможно е бързо, надеждно и приятно да се придвижваш и ние сме доволни, че допринасяме за това."

Цветелина Абаджиева обясни, че в холдинга, към който са и българите, работят над 600 служители, но комуникацията е лесна, защото структурата е плоска. Всеки има достъп до информацията, до мениджмънта по всяко време.

"За съжаление, само в швейцарски влак може да се види това, което колегите от българския офис са направили, но чувството е велико", сподели Цветелина.


Двамата подчертаха колко е важно да се развива и прилага дуалното обучение, което в Швейцария има традиция и дава добри плодове, т.нар. меки умения, критичното мислене, насърчаването на иновациите в мисленето и дейността.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова.

  • Нозер България е част от швейцарската Нозер Груп - един от водещите доставчици на ИКТ решения и услуги в Швейцария. Българският офис е създаден през 2017-а и през 2022 г. екипът вече включва 15 души. Реализира т.нар. модерни изнесени услуги (modern outsourcing). България се превръща в дестинация, която може да си позволи и предостави изключително способни и мотивирани специалисти за високотехнологични проекти, стига и самите работодатели да инвестират в развитието на кадрите си.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеите - отворени пространства за общуване

Гл. ас. д-р Иглика Мишкова от ИЕФЕМ-БАН представя проекта „Занаятите: Между музея и съвременността“ - съществуващи и днес традиционни български занаяти и информира за инициативите през лятната ваканция в Образователния център към Националния етнографски музей. Екатерина Минкова, режисьор, говори за поредицата от пет кратки образователни филма за..

публикувано на 25.06.22 в 16:00
Тодор Бурмов

Адресите на любовта - Тодор Бурмов

На 7 октомври 1861 г. е сключен най-старият брачен договор в България, който днес се съхранява в Народната библиотека. Става дума за свещения съюз между Тодор Бурмов и Марионка Първова. Младоженецът по-късно става първият български премиер, а Марионка – първата премиерша на княжеска България. Брачният договор на семейство Бурмови се споменава..

публикувано на 25.06.22 в 14:00

Всички сме геймъри, независимо с какво се занимаваме

School Esports League – тече втори сезон на първата българска училищна е-спорт лига и финалите, които предстоят на 25 и 26 юни.  През последните 2 години сме свидетели на нова инициатива в българските училища – занимание по интереси „Гейминг концепции“. Състои се от 2 части – учебна програма с фокус социално-емоционално учене и междуучилищна лига по..

публикувано на 25.06.22 в 11:40

Всички сме злодеи

Някои от любимите Шекспирови текстове оживяват в смразяващия дебютен  роман на американската писателка и актриса М. Л. Рио  „Всички сме злодеи“ , който завладя още с появата си любителите на театъра, поезията, добрата литература и dark academia жанра по света. Представя ни я  Темз Арабаджиева от Сиела: „Това е много любопитна книга...

публикувано на 25.06.22 в 11:15
национално проучване на дигитално-медийните умения на учениците в гимназиален етап

Медийната грамотност на учениците е движеща се мишена

Подготвени ли са децата да се справят сами в дигитална среда? Резултатите  от първото национално проучване на дигитално-медийните умения на учениците в гимназиален етап в България , организирано от Коалицията за медийна грамотност, обобщава  Иглика Иванова , Главен експерт медийна грамотност към Коалицията: През януари 2022 г...

обновено на 25.06.22 в 10:52

Лятно кино встрани от мейнстрийма

Паркът на Студентски град с широките си равни поляни и тази година ще приюти всички млади хора, които търсят прохлада и приятни мигове. Затова като част от програмата " Лятно кино 2022 " и всички 30 прожекции, заедно с Район Студентски и Столична Община, 6 от прожекциите на късометражно кино отново сa в Студентски парк. Подробностите - от Юлиян Спасов..

обновено на 25.06.22 в 10:05

Младият журналист Ивайло Симеонов коментира на политическата обстановка в страната и света

Коментар на политическата и социалната обстановка в България и света през последния месец направи в ефира на Радио София Ивайло Симеонов от софийския клуб "Млад журналист". Той акцентира върху Великобритания и нарастващата инфлация в страната, както и поскъпването на транспорта там.

публикувано на 24.06.22 в 19:51