Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

100 български писатели се съревноваваха за 12 хил. лв

Първата награда "Орфей" за неиздаван роман спечели Михаил Михайлов с "Перфидни илюзии"

Румен Леонидов
Снимка: Радио София

На 24 юни 2022 г. на специална пресконференция беше обявена първата награда "Орфей" за неиздаван роман с най-голямата парична награда у нас - 12 хил. лв. Това е най-голямата награда, давана в България за роман след 1989 година.

Идеята за конкурса е на Стоил Рошкев - журналист и писател, а председател на журито на литературните творби на участниците в конкурса е проф. Симеон Янев. Какви текстове участваха, има ли нужда от подобен награден фонд, за да се стимулира качествената нова българска литература, кой е награденият и каква е стойността на неговата творба, пред Радио София говори Румен Леонидов.

Той, заедно със Стоил Рошкев, проф. Симеон Янев и Нора Стоичкова са журирали конкурса, като творбите, които са участвали в конкурса са били 105, от които 5 души са се отказали. "Моят фаворит беше Михаил Михайлов с книгата "Перфидни илюзии", който взе наградата", сподели Леонидов и допълни:

"Имах много приятели и трябваше да преглътна възхищението си от тази книга за тяхна сметка". Част от имената на писателите, участвали в конкурса са: Антон Баев, Весела Люцканова, Владо Трифонов, Галена Върбева, Георги Венин, Даниела Кузманова, Здравка Евтимова, Иван Бунков, Константин Кацаров, Росен Желязков, Тодор П. Тодоров, Христо Буковски и други.

Почетен консул на България в Намибия, ловец, художник и музикант, Михайлов е впечатлил журито с "Перфидни илюзии", на чиито страници, макар и биографична не се открива думата "Аз". Страстта му към лова го изпраща в Намибия, където описва животът на бушмените и книгата влиза в учебниците на тази страна.

"Но това още не е най-важното. Най-важното е, че стилът му е изключително лек, приятен, сякаш сме чели подобни писатели, а пък сюжетът е много български", сподели Леонидов.

Научил, че Михайлов е прочел 200 тома класическа литература в семейната библиотека, Леонидов изтъкна:

"Той казва: "На един дъх ги поех, от Омир и Платон, през Юго и Достоевски, Хемингуей и Шоу, в мен забушува буря от епохални събития и уникални герои, и не се укроти, докато не хванах перото". Освен това той знае много езици, живял е в Куба и Тунис, майка му и баща му са архитекти, там научава френски и испански, а английския го научава, за разлика от повечето нас, още в училище", отбеляза Леонидов.

Отличеният писател веднага е обявил, че дарява 10% от наградата във фонда на конкурса. По думите на Леонидов, призът "Орфей" ще има отражение върху създаването на нова българска литература, а книгата на Михайлов скоро предстои да бъде издадена.

"Дано писателите да се концентрират върху таланта, който идва от Бог, и да не мислят за инфлация, а да мислят за инфлацията на смисъла на живота, който не трябва да се обезценява", заключи Леонидов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламена Николова с доклада

В парламентарната криза държавата получи най-висока оценка за политиките към децата - 3,33

Експерти от Националната мрежа за децата (НМД) са изготвили 12-ото издание на мониторинговия доклад „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?”. Документът показва до каква степен държавата и нейните политици се грижат за благосъстоянието на децата – обясни пред БНР-Радио София Пламена Николова , директор..

публикувано на 05.06.23 в 18:11

Пуерториканецът Pinto Picasso ще пее на 10 юни в София за първи път

Дейвид Алберто Пинто Арзон, по-известен като Пинто "Пикасо" е роден във Фахардо, Пуерто Рико. Развива кариерата си като композитор, продуцент, вокален треньор и изпълнител на поп-урбан-латино музика. В София той ще пее на 10 юни . В момента Пинто Пикасо успява да проведе 4-ри турнета като главен артист в Европа и две в Латинска Америка,..

публикувано на 05.06.23 в 17:09

Шопският празник в град Елин Пелин продължава до неделя

Емблематичният за град Елин Пелин Шопски празник започна днес с мотото „Корени и криле“ и ще продължи до края на седмицата (до 11 юни). Както се е случвало винаги от 1970 г. досега без прекъсване, и тази седмица сърцето на града се променя, облича пъстрата носия, живее и диша, пленен в магията на българския фолклор и неугасващите..

публикувано на 05.06.23 в 17:05
Деян Янков и Мия Василева

Доброволчеството е основна ценност в НЧ "Тротоара" 2020

Фондация "Тротоара" е независима организация, учредена в обществена полза, която е насочена изцяло към младите хора . Мисията на фондацията и създаденото по-късно читалище със същото име е да вдъхновява младите хора да вярват в себе си, да творят, да създават собствени ценности и цели в живота, да се израстват като личности и да бъдат активна..

публикувано на 05.06.23 в 16:44

"Сай Хай Фест" стимулира ученици да търсят решения на важни проблеми

Национален научен фестивал "Сай Хай Фест" се провежда за втора поредна година, организиран от фондация "Сай Хай". Той е финансиран от фонд "Активни граждани" в партньорство с още няколко сдружения и организации. В него ще вземат участие 9 училища от 5 български града. "В продължение на 1 година всеки ученически клуб работи върху..

публикувано на 05.06.23 в 15:59
Даниела Пенева

Антикорупционните институции - с "широко затворени очи"

Антикорупционният фонд (АКФ) представи за пети път своя годишен мониторингов доклад върху дейността на държавните институции срещу корупцията по високите етажи на властта. Озаглавен е „Антикорупционни институции 2022. Широко затворени очи“ . „От направен направения анализ сме установили, че дейността на антикорупционните органи не..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

Какво е здравето на очите при децата

"Най-доброто лечение е превенцията", гласи древна поговорка. Станислава Александрова е технически директор на една от оптиките в столицата. Тя разказа подробности за здравето на очите при децата. От 15 септември се очаква над 50 хиляди деца да прекрачат прага на училището. Родителите трябва да знаят, че преди първия учебен ден е задължително да..

публикувано на 05.06.23 в 14:32