Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личните истории на 10 жени, направили аборти в България

“Ембриони“ е документална пиеса на Йордан Славейков

3
Снимка: Архив
"Ембриони" е документален текст за театър, който се състои от десет истории на жени, избрали да направят аборт. Премиерата на спектакъла е на 29 юни, 19:00 ч. на независимата сцена на I AM Studio.

"Темата за абортите е важна за мен отдавна. Майка ми е отказала да ме абортира, нищо че е имала вече две по-големи деца, въпреки че всички са я съветвали да абортира. Заради нейния отказ да ме махне, аз съм тук сега. Оказва се, че жените не разказват за преживените от тях аборти не от срам или страх, а защото не са питани", споделя Йордан Славейков.

В "Ембриони" присъстват и мъжки гледни точки. Като според режисьора мъжете не желаят, да разговарят на тази тема, затварят се в себе си и той е срещнал огромна трудност да извади някаква информация от тях по тази тема.

"Техните отговори обобщено са – "не, не бива жената да прави аборт, освен ако аз не позволя", "ако е по медицински причини може", "не, не е редно да прави", добавя Йордан.

Йордан Славейков е театрален режисьор и драматург на свободна практика. Има номинация за "Икар" 2007 категория "Дебют" за дипломния му спектакъл "Оскар и розовата дама" от Е.Е.Шмит. През 2011 получава и номинация “Аскеер” в категория "Съвременна българска драматургия" за пиесата "Паякът".

В постановката му участие взима Августина-Калина Петкова, която е актриса в Младежки театър “Николай Бинев”, участва в постановки на театъра, както и в независими театрални проекти, свири на китара, пее, занимава се с дублаж.

"Ембриони" е първият им взаимен проект, подкрепен от Национален фонд "Култура".

Какви са причините една жена да направи аборт? Какво мислят мъжете за абортите? Защо България е страната в ЕС с най-много аборти на глава от населението? Отговорите на тези и други въпроси, може да намерите на сцена на I AM Studio на 29 юни от 19:00 ч.
По публикацията работи: Ралица Тачева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ОКИ "Красно село" организира поредица лекции с учени

Освен силната програма, с която започват музикантите от "Софийски солисти", големи са амбициите и на другите творчески състави, чийто дом е ОКИ „Красно село“, съобщи пред БНР-Радио София Ивелина Кючукова, директор на културния институт. Тя отбеляза, че премиерата тази година на театър "Сириус"  е постановката „Шестте пингвинчета“...

публикувано на 01.10.24 в 17:05

Ученици и специалисти дискутират заедно в кампанията "Пейка на здравето"

На 24 октомври, в София ще се проведе първото събитие от проекта „Пейка на здравето“. Целта е да бъдат създадени здравни дискусии между ученици и специалисти. Идеята се ражда от факта, че нито семейството, нито в училището се отделя достатъчно време, за да образоват децата в здравен аспект. Пред Радио София Росина Тодорова - председател..

публикувано на 01.10.24 в 16:48
Маестро Константин Добройков

"Софийски солисти" открива своя нов сезон с интересна програма

В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков.  С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще открият на ново място и в нова зала.       "Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала" , което е..

публикувано на 01.10.24 в 15:56

Инвестиция в злато - на какво се дължи нарастващият интерес?

В средата на годината в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи за увеличаване на покупките на инвестиционно злато. С 36% е нараснало световното търсене на физическо злато през последните години, като от октомври 2022 г. цената на златото се е увеличила с над 45%, достигайки над 2350 долара за тройунция. Големият фактор за нарастването през последния..

публикувано на 01.10.24 в 15:06

Костинброд празнува през цялата (юбилейна) година

Знаете ли, че в Сливница има междуучилищна телевизия?! При това в нея са събрани не просто ентусиасти, а истински млади професионалисти. С тях тепърва ще ви срещнем в нашето „Радиокафе“ тази седмица, но преди това те направиха първия си репортаж за нас  - нещо, което хич не им се видя трудно. Първо, защото са го правили често, при това със звук и..

публикувано на 01.10.24 в 14:52

Втори фестивал за силата на гражданите и гражданските организации

"Силата на колективния глас" – това е мотото на второто издание на фестивала „Демократична мозайка“ . То ще се проведе на 18 и 19 октомври (петък и събота) на столичния площад "Славейков" отново ще представи десетки граждански организации, работещи в различни сфери на обществения живот. Събитието се организира от Форум Гражданско участие..

публикувано на 01.10.24 в 13:50

Нов благотворителен спектакъл представя "Балканска театрална фабрика"

"Балканска театрална фабрика" (The Balkan Theatre Factory) представя „Дивия запад“ - каубойска екшън комедия по мотиви от приказки на Джоуъл Чандлър Харис. Това е премиерното заглавие на театралната фабрика с основател Траян Велев за новия сезон. Вълнуващо и изключително забавно пътешествие в Дивия Запад обещава екипът на представлението:..

публикувано на 01.10.24 в 13:36