Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов рекорд! Във Флорида откриха огромен, 215-килограмов питон

Изследователи от Евърглейдс, Флорида
Снимка: Архив

Според организацията Conservancy of South Florida, в Евърглейс (Флорида) е открита най-голямата в историята змия питон, чиито показатели са зашеметяващи - дължината ѝ е малко под 5,5 метъра, а теглото ѝ е около 215 килограма. Предишният рекордьор в този район е със 140 килограма. По обясними причини това същество определено не е нещо, което бихме искали да настъпим по време на кратка разходка из блатото.

Изследователите  били нащрек за голяма змия в този регион, защото смятали, че такава обитава местността. 

Те използвали мъжки змии-разузнавачи, за да се ориентират за мястото, тъй като тези мъжки често сами търсят женски, с които да се чифтосат. Изследователите проследили една от змиите и след това чули силно шумолене в един храст. Там открили 5-метровата змия.

Заедно с огромната змия, природозащитниците открили, че змията е снесла и 122 яйца. Така че скоро в този район със сигурност ще има още такива влечуги. Дали те биха могли да достигнат същите размери, предстои да разберем.

Изследователите са успели да установят и каква храна е консумирала тази змия, непосредствено преди да бъде заловена. Тя е била под формата на белоопашат елен. Да, прочетохте правилно, Тази змия е приемала храна, която може да бъде приблизително с човешки размери.

Към момента Бирманският питон се счита за инвазивен вид в Евърглейдс. Той не е първоначален обитател на района, а е внесен преди няколко десетилетия, когато хората започват да пускат домашните си любимци в дивата природа, поясняват от БГНЕС.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Яж бонбони до насита, че и на заплата – 100 000 долара годишно!

Компанията  Candy Funhouse обяви нова шефска позиция. Лицето избрано да ръководи стратегията на компанията за бонбони ще получава 100 000 долара годишно, съобщава Bizlife. Освен "изтънчен вкус" към бонбоните, кандидатите трябва да притежават и определени качества. Те трябва да бъдат смели, креативни, родени лидери, готови да опитват нови..

публикувано на 28.07.22 в 16:15

Кмет нареди на служителите си: "Усмихвате се!" Не го ли сторят – глоби

Филипински кмет нареди на държавните служители да се усмихват, ако не искат да бъдат глобени с шестмесечна заплата. Аристотел Агире е син на бивш министър на правосъдието в авторитарната администрация на бившия президент Родриго Дутерте. Той твърди, че е измислил политиката на усмивката, "за да ипрати добри вибрации на своите служители и..

обновено на 27.07.22 в 14:11

Невероятностите, които обаче са факти!

Любопитни и достоверни факти, предлага на вниманието ни американското издание "Shoubizz"   – ето някои от тях: Кралят на рока Елвис Пресли не откликвал на бисовете на публиката и никога не се връщал на сцената. Изразът "Елвис напусна сцената" се съобщавал по високоговорител на публиката след всеки негов концерт, за да не очакват..

публикувано на 22.07.22 в 12:55

Растенията произвеждат аспирин. Предпазват се от стреса!

Учени установиха, че растенията имат способността да произвеждат аспирин, за да се предпазят от стреса . Произведена в хлоропласти, салициловата киселина обикновено се генерира в отговор на стрес, причинен от изменението на климата. "Сякаш растенията използват болкоуспокояващо за болки и наранявания, точно както правим ние", коментира..

публикувано на 20.07.22 в 16:05

Защо женските мечки се осмеляват да живеят в близост до хората?

Известно е, че мъжките мечки, които могат да убиват новородени малки, за да накарат женските да станат отново възприемчиви за чифтосване, избягват районите, използвани от хората. Ново проучване показва, че някои женски мечки избират да живеят по-близо до хората , за да предпазят себе си и новородените си малки от мъжки мечки...

публикувано на 19.07.22 в 12:04

Екип от учени създаде първия робот със самосъзнание

Eкип по инженерство от Колумбийския университет създаде първия робот, който може да придобие представа за себе си, съобщава "Стъди Файндс". Изследователите отбелязват, че хората придобиват знания за модела на собственото си тяло още като бебета. Новият робот прави същото. Без никаква помощ от тяхна страна, роботът създава кинематичен модел..

публикувано на 14.07.22 в 16:16

Бебето се учи да контролира тялото си още в утробата на майка си

Учени установяват, че бебетата могат да ритат със сила над 10 килограма - феномен, който ги е озадачавал в продължение на векове. Ново проучване показва, че това помага на бебето да се научи да контролира тялото си. Повечето бременни жени започват да усещат движението на бебето си между 16 и 24 седмица. Движенията варират от ритане, трептене,..

публикувано на 12.07.22 в 13:27