Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как компаниите използват нашите данни

Снимка: Reuters

Нищо лично, просто данни? Или как да пазаруваме безопасно онлайн. По темата "Лоялни потребители срещу лоялни марки (брандове)" пред Радио София говориха Александър Гагов, управляващ директор на медийна агенция "Connected" и Николай Бойков, изпълнителен директор на "All channels".

"Живеем в свят, в който наистина всичко около нас се управлява от данни, независимо дали си даваме сметка за това, дали ги предоставяме доброволно, дали сме се съгласили с това, как да бъдат използвани. Данните все-повече стават част от ежедневието на всеки от нас, като обикновен потребител и гражданин. И затова ние направихме това проучване, за да видим до каква степен българите имат проблемите, за които четем, че имат европейците, американците и азиатците", коментира Бойков.

По думите му, 90% от българското население активно използва интернет, а с всяко едно влизане в мрежта ние оставяме дигитален отпечатък. Отключването на телефона с лицево разпознаване или пръстов отпечатък са биометрични данни, които отиват при производителя на устройството, с което работим.

"Колкото повече се развиват технологиите, толкова повече се обвързват данните с конкретната личност. Това е причината конкретно в ЕС да има много силен фокус върху законодателството свързанно с данните", поясни Бойков.

По темата, Гагов каза, че на база следите в дигиталното пространство, специалистите от маркетинга и комуникациите управляват ефективно тези комуникационни процеси за да достигнат до брандовете и компаниите, за които те работят. Николай Бойков сподели, че с всички средства, които данните предоставят и дигиталната екосистема дава, парадигмата ще се промени. А именно потребителите ще станат много по-внимателни и ще започнат да изискват от компаниите да им дават не просто реклами, а да им дават оферти, които са съобразени с техния начин на употребяване.

Той увери, че твърдението, че данни се извличат от разговор воден в близост до устройството за сега е само научна фантастика. По думите му, има едно много важно нещо, което е моралът. "Морал има във всяко едно действие, което ние правим. Ние носим отговорност за всяко нещо, което правим", поясни той.

"В момента ЕС работи много усилено за това, да бъдем няколко крачки напред, преди да се е появила конкретната нужда да има регулация, която понякога ни изглежда много рестриктивна, дори прекалено рестриктивна, но тя пък помага в бъдеще ние да не си поставяме такива морални дилеми", каза Бойков.

Той отбеляза, че в света има няколко глобални играча, които събират, обработват и монетизират данните, които ние предоставяме ежедневно, една от които е Google. Освен това каза, че при дигиталния маркетинг нещата се променят много бързо и че пандемията е дала тласък на използването на дигиталните комуникации.

Гагов сподели, че обстановката в света е много динамична и потребителите са станали по-изискващи към компаниите и предлаганите от тях реклами.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Digital Stars" издирва дигиталните звезди на България

Конкурсът "Digital Stars" издирва дигиталните звезди на България. Мисията му е да промотира разнообразните кариерни възможности, които дигиталната сфера предлага на младите хора у нас, да представи различните типове специалисти и да покаже постиженията на млади таланти в сектора от цялата страна, като ги насърчава да се развиват. Кандидатури..

публикувано на 08.08.22 в 18:32
Изглед към София

До 1 септември може да се кандидатства по програма "Зелена София"

Започва кандидатстването за програма "Зелена София" на Столична община. Предложения по програмата за облагородяване на градинки и междублокови пространства ще се приемат до 1 септември 2022 г. Програмата предоставя възможност на етажни собствености, НПО-та и читалища със седалище в София да разработят проекти за облагородяване на зелени площи в..

публикувано на 08.08.22 в 17:42
Д-р Надежда Тодоровска

"Да опознаем другия" - кампания на БЧК за бежанците

На 5 август 2022 г., петък, от 10:00 ч., в Пресклуба на БТА, се състоя пресконференция на тема "Ролята на обществото в интеграцията на бежанците в България". На нея бяха представени и обсъдени дейностите по проект "Да опознаем другия". Повече подробности пред Радио София разказа д-р Надежда Тодоровска, зам.-ген. директор на БЧК. По..

публикувано на 08.08.22 в 16:13

Холистичният баскетбол е възпитание чрез пример за подрастващите

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 07 август 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти..

публикувано на 08.08.22 в 15:44

Техно и хаус във фестивалните нощи на SOLAR Summer

За втора поредна година Бургас става домакин на най-мащабния фестивал за електронна музика у нас. На 12 и 13 август "SOLAR Summer" се завръща на пристанището за двудневно парти с участието на ключови световни фигури в техно и хаус музиката. Сред звездните парти диригенти на специално изградената сцена ще излязат виртуозите на пулта Adam..

публикувано на 08.08.22 в 14:31

„Нощ под звездите с "Vienna Schonbrunn Orchestra“ пред храм "Св. Александър Невски"

Световноизвестният оркестър на замъка “Шьонбрун” ще изнесе голям концерт пред храм-паметника "Св. Александър Невски ", тази вечер (08 август 2022 г.), от 20.30 часа. С програмата на „Vienna Schonbrunn Orchestra“ у нас започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син .  В програмата тази вечер..

публикувано на 08.08.22 в 14:05