Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бюрокрация спъва използването на ВЕИ от домакинствата

Снимка: fb/Habitat for Humanity Bulgaria

Днес, 30.06 2022 г. се проведе онлайн дискусия на тема "Трябва ли да се промени Закона за енергията от възобновяеми източници и Закона за енергетиката, така че домакинствата да станат производители на енергия, която внасят в мрежата"?

Какви са бариерите пред българските домакинства да станат "prosumer" на енергия от ВЕИ. Какво е "Net metering" и как да се улесни експлоатацията на ВЕИ в България? Дискусионният форум се проведе в рамките на проект "Достъп до енергийно обновяване", финансиран от Европейската климатична фондация.

Подробности по темата пред Радио София разказа Ася Добруджалиева, мениджър проекти "Хабитат България". По думите й, промени в закона са необходими, защото нашата икономика е една от най-ресурсоемките в ЕС, като изразходваме с 3.5% повече енергийни ресурси. Домакинствата и сградният фонд са с ниска енергийна ефективност и изходната база при нас е изключително тежка.

Тя посочи също като проблем поскъпващата енергия и високата бедност при българското население и подчерта, че трябва да предприемем или намаляване на потреблението на енергия, като инвестираме в енергийна ефективност, или да започнем да произвеждаме евтина енергия.

Добруджалиева отбеляза, че по линия на механизъм на ЕС за възстановяване и устойчивост на България от ковид-19 ще ползваме 6.3 млрд. евро, а 59% от общия размер на средствата ще бъдат отделени в областта на климата. Тя допълни, че в плана има два проекта, единият от които е програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, както и програма за финансиране на единични мерки за производство на енергия от ВЕИ в еднофамилни и многофамилни сгради.

"В този проект ще има два типа мерки. Едната мярка е свързана с изграждането на инсталации от страна на домакинствата за битово горещо водоснабдяване - слънчеви системи. Максималният размер на безвъзмездното финансиране може да е до 100% от стойността. Втората мярка е изграждане на фотоволтаични системи до 10 kw", коментира Добруджалиева.

Тя сподели, че максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за отделно семейство може да е до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 хил. лв. Освен това каза, че хората ще могат да използват енергията, но няма да могат да връщат излишъка в електроразпределителната мрежа.

Добруджалиева посочи бюрокрацията и нормативната уредба, като ключови проблеми за узаконяването на ВЕИ инсталациите:

"И след това мъките продължават, защото не си мислете, че приключваме само с това да инсталираме най-накрая и да бъдем присъединени. След това започва ежемесечно администриране на документи, които трябва вие да генерирате, да пишете протоколи, да правите прогнози за това какви количества очаквате да произведете. Всеки месец да декларирате един куп неща по отношение на това какво сте произвели и какво е отишло в мрежата, при положение, че цялата тази информация вече я има при операторите".

Добруджалиева изрази оптимизъм, че тези промени ще се случат, защото те са в интерес на цялото общество и каза, че има много инициативи на ЕК, които изискват от нас да променим отношението и да дадем свобода на домакинствата да станат производители на енергия за собствени нужди, и не само.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма

В дебюта на Петринел Гочев като кинорежисьор корабът не потъва

Дебютният пълнометражен филм на Петринел Гочев "Български кораб потъва в бурно море" беше показан в първите дни на фестивала "Златна роза" във Варна (на 25 септември). "В основата на историята е сблъсъкът на детето с големия свят. Но я има и обратната гледна точка – сблъсъкът на възрастния човек с непознатия детски свят ", каза пред..

публикувано на 26.09.22 в 18:36
Спортният журналист Стефан Георгиев

Мачът "България" - "Северна Македония" в прогнозата на Стефан Георгиев

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 25 септември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 25 септември..

публикувано на 26.09.22 в 16:15
Росица Кратункова от сдружение „Лекари на света”

България още няма национална програма за сексуално и репродуктивно здраве

Въпреки обсъжданията от 1993 г. насам с участието на експерти, национални институции, неправителствени организации и структури и програми на ООН в България и до днес няма приета национална програма по сексуално и репродуктивно здраве (СРЗ). Затова коалиция от неправителствени, правителствени и международни организации инициират поредица от събития,..

публикувано на 26.09.22 в 16:06
Дивна - специален гост в

Приемете „Витамин Дивна“ - еднократно, на 27 септември

Певицата Дивна беше специален събеседник в ефира на „Добър вечер, София". В първия ден на есента тя отново ни поднесе своя „Витамин Д“ и разказа с въодушевление за новата лайв-версия на песента, като радостен повод за предстоящия лайв концерт „Витамин Дивна“.  Певицата  подготвя уникалното  събитие с помощта на много музиканти,..

публикувано на 26.09.22 в 15:48

Мирослава Кацарова отново пее на софийска сцена

След дълго отсъствие от софийска сцена и повече музикална и организационна дейност за Пловдив, Мирослава Кацарова ще представи специален камерен концерт в Sofia Live Club на 27 септември, с участието на Мирослав Турийски (пиано) и Младен Димитров (барабани), както и актрисата Маргита Гошева. Пред Радио София Кацарова анонсира, че ще изпълни..

публикувано на 26.09.22 в 15:06

Популярни личности имат чатботове, но има и чатботове, които са популярни личности

Имаше време, когато чатботът беше иновация, предизвикваща любопитство и колебания за бъдещето му. Днес дигиталните роботи се ползват доста по- смело и широко, благодарение на безспорните му предимства. Сред тях са спестяването на време и човешки труд, бизнес инструмент за дигитализация на комуникацията, денонощно обслужване на евентуалните..

публикувано на 26.09.22 в 13:46

Представят работата на основоположниците на българската фотография в Галерия "Синтезис“

Днес (26 септември 2022 г.), в Галерия „Синтезис“ отваря врати „Библиотека Фотосинтезис“ . От 16.00 до 19.30 часа посетителите могат да видят 10 фотокниги, които представят работата на фотографи, поставили основите на българската фотография в края на XIX и началото на XX век. Събитието се организира за втора поредна година, каза в предаването..

публикувано на 26.09.22 в 12:35