Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Plastic Free July" припомня за вредата от използването на пластмаса

Снимка: fb/Plastic Free July

Инициативата "Plastic Free July", която бележи началото на юли без пластмаса стартира официално през 2011 г. в Австралия, но у нас стига чак 2020 г. Тя цели хората да се замислят за вредата от използването на пластмасови изделия. Симона Стилиянова от "Zero Waste Sofia" разказа повече подробности пред Радио София.

"Аз самата от 2017 г. се опитвам не само да премахна пластмасата, но като цяло да намаля отпечатъка си върху околната среда по всякакъв възможен начин. Не съм премахнала пластмасата изцяло, но според мен в настоящата ни система в града е близо до невъзможното", сподели Стилиянова.

По думите й, в България инициативата вече е станала разпознаваема, макар хората, които я подкрепят да са малко, и да наброяват едва няколко хиляди. Тя каза още, че пандемията е върнала нещата назад с използването на еднократни маски и ръкавици, както и пластмасовите прибори и кутии по заведенията, но нещата вече се нормализират.

Тя заяви, че тази година 17 неправителствени организации, блогъри, бизнеси и различни хора се обединяват около идеята за намаляване на пластмасовите отпадъци. Стилиянова покани всички да отворят събитието във фейсбук, където целия месец ще бъдат споделяни различни съвети, препоръки за проблемите и възможните решения на проблема с отпадъците.

На 9 юли 2022 г. в Приморско ще има целодневно събитие "Черно море без пластмаса". То ще протече с дискусии, работилници, игри за деца и кино прожекции. Стилиянова посочи като един от проблемите бутилираната вода и отбеляза, че питейната вода от чешмата е с много добри качества. Освен това сподели, че инициатива на "Софийска вода" насърчава заведенията да предлагат на клиентите вода от чешмата.

Европейска директива забранява употребата на 10 вида пластмасови изделия и включва редица мерки за ограничаване на конкретни продукти. Симона Стилиянова заедно с нейна колежка Божана Загорчева са създали наръчник, който е изцяло базиран на българската наредба на МОСВ, в който са визуализирани всички забранени изделия, алтернативите, новите изисквания за разширена отговорност от страна на производителите и всичко, на което е базирана самата наредба.

Българска фирма е решила проблема с пластмасовите отпадъци като произвежда алтернативи на пластмасовите чашки в екологичен ядлив вариант. Повече подробности за заместителите разказа Николай Атанасов, търговски директор на фирмата. 

Той сподели, че те се произвеждат трудно с оглед на това, което имаме като макроикономически предпоставки и каза:

"Ние сме приели това не толкова като бизнес, колкото като мисия, така че за нас трудностите в този аспект са нещо, което считаме за временно".

По думите му, идеята е претърпяла десетгодишно развитие от първата рецепта за чаша до сегашния продукт, който е само естествени съставки и не съдържа ГМО. Атанасов заяви, че в момента се разработват и бъркалки от същите съставки, където интересното е, че се постига 100% кръгова икономика, като се използва бракът от производството на чашите.

Повече подробности за можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10