Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Plastic Free July" припомня за вредата от използването на пластмаса

Снимка: fb/Plastic Free July

Инициативата "Plastic Free July", която бележи началото на юли без пластмаса стартира официално през 2011 г. в Австралия, но у нас стига чак 2020 г. Тя цели хората да се замислят за вредата от използването на пластмасови изделия. Симона Стилиянова от "Zero Waste Sofia" разказа повече подробности пред Радио София.

"Аз самата от 2017 г. се опитвам не само да премахна пластмасата, но като цяло да намаля отпечатъка си върху околната среда по всякакъв възможен начин. Не съм премахнала пластмасата изцяло, но според мен в настоящата ни система в града е близо до невъзможното", сподели Стилиянова.

По думите й, в България инициативата вече е станала разпознаваема, макар хората, които я подкрепят да са малко, и да наброяват едва няколко хиляди. Тя каза още, че пандемията е върнала нещата назад с използването на еднократни маски и ръкавици, както и пластмасовите прибори и кутии по заведенията, но нещата вече се нормализират.

Тя заяви, че тази година 17 неправителствени организации, блогъри, бизнеси и различни хора се обединяват около идеята за намаляване на пластмасовите отпадъци. Стилиянова покани всички да отворят събитието във фейсбук, където целия месец ще бъдат споделяни различни съвети, препоръки за проблемите и възможните решения на проблема с отпадъците.

На 9 юли 2022 г. в Приморско ще има целодневно събитие "Черно море без пластмаса". То ще протече с дискусии, работилници, игри за деца и кино прожекции. Стилиянова посочи като един от проблемите бутилираната вода и отбеляза, че питейната вода от чешмата е с много добри качества. Освен това сподели, че инициатива на "Софийска вода" насърчава заведенията да предлагат на клиентите вода от чешмата.

Европейска директива забранява употребата на 10 вида пластмасови изделия и включва редица мерки за ограничаване на конкретни продукти. Симона Стилиянова заедно с нейна колежка Божана Загорчева са създали наръчник, който е изцяло базиран на българската наредба на МОСВ, в който са визуализирани всички забранени изделия, алтернативите, новите изисквания за разширена отговорност от страна на производителите и всичко, на което е базирана самата наредба.

Българска фирма е решила проблема с пластмасовите отпадъци като произвежда алтернативи на пластмасовите чашки в екологичен ядлив вариант. Повече подробности за заместителите разказа Николай Атанасов, търговски директор на фирмата. 

Той сподели, че те се произвеждат трудно с оглед на това, което имаме като макроикономически предпоставки и каза:

"Ние сме приели това не толкова като бизнес, колкото като мисия, така че за нас трудностите в този аспект са нещо, което считаме за временно".

По думите му, идеята е претърпяла десетгодишно развитие от първата рецепта за чаша до сегашния продукт, който е само естествени съставки и не съдържа ГМО. Атанасов заяви, че в момента се разработват и бъркалки от същите съставки, където интересното е, че се постига 100% кръгова икономика, като се използва бракът от производството на чашите.

Повече подробности за можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посетителите ни с времето се превръщат в участници

Беглика фест 2022: Огледала. Лора Тодорова, организатор ни въвежда в идеята: "Фестивалът в този си формат е вече 3-4 години. КОВИД-годините промениха фестивала. Форматът се оказа успешен. Програмата продължава да се пълни. Отдавна не е събитие, което може да се изконсумира за няколко дни. Посетителите ни с времето се превръщат в участници. Имаме..

публикувано на 13.08.22 в 11:50
Богородица, Атон

Да не допускаме злото да надделее

Празникът Голяма Богородица -15.08 е и краят на постите. Повече за значението на празника от доц. Костадин Нушев – преподавател по Богословие в СУ – на живо от Света гора: "Чудотворните икони присъстват в ежедневието ни, хората отиват на място, където ще получат благословение. С литийно шествие ще изнесем иконата от Троянския манастир до мястото на..

публикувано на 13.08.22 в 10:39

Зелена сол без сол

Панаир на солта, рожден ден на резервата Атанасовско езеро и Годишни награди за биоразнообразие и климат, които ще се случат на 13 август на симбиотичното пространството на Атанасовското езеро. Подробности от Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие“: "Зелената сол е последната ни гордост. Опитваме се да създаваме продукти с добавена стойност...

публикувано на 13.08.22 в 09:53

Първият пълнометражен филм на Теодор Ушев “φ1.618“ акцент в кино-литературния фестивал „Синелибри“

От 8 до 30 октомври ще се проведе кино-литературният фестивал „Синелибри“ под мотото „Преоткритото време“ . Осмото издание на Международния фестивал ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Един от акцентите тази година е „ φ1.618“ - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев . Лентата е вдъхновена от..

публикувано на 12.08.22 в 19:02

Били Кобъм в Банско

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 12.08.22 в 18:24

Разширяват ул. "Филип Кутев", коригират река Драгалевска

От понеделник - 15 август, започва изграждане и разширение на ул. "Филип Кутев" от ул. "Атанас Дуков" до ул. "Сребърна" , с дължина над 0.6 км, съобщават от Столичната община. Участъкът се намира на юг от кв. "Хладилника". Успоредно с улицата ще се извърши и корекция на река Драгалевска и реконструкция на мостово съоръжение. По време..

публикувано на 12.08.22 в 17:25
Добромир Живков

Коалиция между ПП и ДБ има потенциал да формира бъдещия победител на изборите

На предстоящите парламентарни избори можем да очакваме сходна картина, като тази която имахме в 47-ото НС, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ социологът Добромир Живков . „А именно разделение по отношение на желанието на част от партиите за смяна на модела на управление на ГЕРБ , а от другата страна коалиция на статуквото, която да се..

публикувано на 12.08.22 в 16:50