Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лакрицът – сладост в кулинарията

Снимка: Радио София

Здравословно сладко, или как се употребява в кулинарията растението женско биле, от което се добива "лакриц". Коренът от женско биле известен в различни краища на България като "сладник" или "сладък корен" е билка, която се използва от няколко хилядолетия и има много ползи свързани със здравето и консумацията. Повече подробности по темата разказа Емилия Николова, маркетинг експерт.

"Освен успокояващия ефект върху храносмилателната система и стомаха, за което се използва и до ден днешен, коренът от женско биле помага и при някои кожни заболявания, алергии, екземи, дори псориазис. За това е прилаган по различен начин през годините от различни общества по света", отбеляза Николова.

Танини, аминокиселини, витамин Ц и захари са веществата срещащи се в билката, но основната й съставка е глициризинът, който е много сладко биологично активно вещество. Оттам идва и специфичната сладост на корена, който може да бъде до 50 пъти по-сладък от бялата захар в зависимост от района, в който се произвежда. Най-висококачествената продукция от корен от женско биле се произвежда в Афганистан, Казахстан, Иран и Грузия.

Николова сподели, че в древността фараоните са пиели напитки от този корен а във Великобритания, в средата на 18-ти век за първи път решават да смесят екстракт от корен от женско биле с обикновена захар, като получават това, което днес познаваме като "лакриц". Той е и най-популярната съставка при сладкарите за създаването на различни рецепти.

"Консистенцията на лакрица е дъвчаща, той не може да се разтвори в кафето като захар. И от тази гледна точка може да се комбинира отлично като вкус, тъй като кафето особено, ако е малко по-горчиво и ароматно балансът става изключително приятен, но не може да се използва по линия на заместител на захарта", посочи Николова. Тя допълни, че лакрица в сладкарството е претърпял огромно развитие, като има дори т. нар. "гурме лакриц", което включва билката в състава на ликьори, шоколад и др.

Относно здравословните ползи, Николова каза, че не е препоръчителна употребата му от хора с високо кръвно налягане, ако те го консумират по повече от 50 гр. дневно в рамките на повече от две седмици, което е голямо количество и добави:

"Той основно е полезен, вкусен и интересен".

Повече подробности за можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево в сряда, с температура в София около 21°

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът постепенно ще се ориентира от изток-югоизток и ще е слаб до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 19° и 24°, за София – около 21°. В планините ще преобладава слънчево време. Сутринта по високите части на Стара планина временно ще е мъгливо. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максималната..

публикувано на 02.10.24 в 07:35

Конкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери от българските класни стаи

Kонкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери и иновации от българските класни стаи. Инициативата се провежда за четвърта поредна година от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg. Целта е да се съберат и популяризират добрите педагогически практики, свързани с развитието на социално-емоционалните умения..

публикувано на 01.10.24 в 18:09

ОКИ "Красно село" организира поредица лекции с учени

Освен силната програма, с която започват музикантите от "Софийски солисти", големи са амбициите и на другите творчески състави, чийто дом е ОКИ „Красно село“, съобщи пред БНР-Радио София Ивелина Кючукова, директор на културния институт. Тя отбеляза, че премиерата тази година на театър "Сириус"  е постановката „Шестте пингвинчета“...

публикувано на 01.10.24 в 17:05

Ученици и специалисти дискутират заедно в кампанията "Пейка на здравето"

На 24 октомври, в София ще се проведе първото събитие от проекта „Пейка на здравето“. Целта е да бъдат създадени здравни дискусии между ученици и специалисти. Идеята се ражда от факта, че нито семейството, нито в училището се отделя достатъчно време, за да образоват децата в здравен аспект. Пред Радио София Росина Тодорова - председател..

публикувано на 01.10.24 в 16:48
Маестро Константин Добройков

"Софийски солисти" открива своя нов сезон с интересна програма

В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков.  С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще открият на ново място и в нова зала.       "Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала" , което е..

публикувано на 01.10.24 в 15:56

Инвестиция в злато - на какво се дължи нарастващият интерес?

В средата на годината в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи за увеличаване на покупките на инвестиционно злато. С 36% е нараснало световното търсене на физическо злато през последните години, като от октомври 2022 г. цената на златото се е увеличила с над 45%, достигайки над 2350 долара за тройунция. Големият фактор за нарастването през последния..

публикувано на 01.10.24 в 15:06

Костинброд празнува през цялата (юбилейна) година

Знаете ли, че в Сливница има междуучилищна телевизия?! При това в нея са събрани не просто ентусиасти, а истински млади професионалисти. С тях тепърва ще ви срещнем в нашето „Радиокафе“ тази седмица, но преди това те направиха първия си репортаж за нас  - нещо, което хич не им се видя трудно. Първо, защото са го правили често, при това със звук и..

публикувано на 01.10.24 в 14:52