Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оля Малинова:

Важно е България да има министър на щастието

Снимка: Личен архив

Тя е Малинова, Оля - намира радост в малките неща и няма големи очаквания към живота. В своето амплоа на актьор - комедиант, раздава щастие. Даже е  „Министър на щастието“.

- Колко е важно да има в България такава официална позиция – „Министър на щастието“?

„От изключителна важност! Щастието би се отразило положително на естествения прираст, на икономиката, на услугите – и въобще, щастието е много, много важно!“

Съветът на Оля: „Хубаво е да не търсим забавлението само с терапевтична цел, а в ежедневието то да бъде като упражнение. Добре е да можем да имаме  някакви алтернативни светове, вселени и преживявания." Такива алтернативи според актрисата са комедията, забавлението и смеха. Те са източник на щастие.

- Как успяваш да не стигнеш до фазата на цинизма и как се вадиш оттам?

„В комедията по-скоро говорим за сарказъм. Сарказмът е инструмент на комедията. Той не познава граници, когато имаш какво да кажеш, имаш тема.

Цинизмът е нещо негативно, когато си човек с власт, човек от когото зависят съдби, когато си работодател. Тогава да си циник е нещо истински негативно. Това е въпрос на морал и възприятие“каза  още тя.

„В комедията с която аз се занимавам, говорим за сарказъм и задължително 18+. С оглед на събитията от 2020-насам, нашата комедия е като детска приказка“, обобщи Малинова.

В България всичко се случва много бързо. Нещо на което сме се смели преди 4 дни, днес ни се струва далечно за сюжет.

За „Смей се с GLAS“ - първото по рода си Куиър stand-up комеди шоу  в България:

„Беше голям успех и беше много важно да се случи. Моя мечта от много години.

10 дни преди да се състои, се разпродадоха всички билети, поради което имаше хора, които не успяха да го гледат. Обещали сме наесен пак да го направим. Артистите са разкошни хора, много сериозни личности и същевременно харизматични, което за мен е абсолютно достатъчно като изискване, да се получи добър stand-up. Петя, Драго, Валя, все още ги държи, супер се вълнуват и нямат търпение пак да го направят“, каза още Малинова и допълни, че  такова събитие досега не се е случвало, което да е изцяло адресирано към куиър хората и техните проблеми, които са същите като проблемите на всеки от нас, но за тях говорим по един доста смешен начин.

„Живеем в пика на cancel културата. Хората се притесняват да се шегуват с  жените, с тъмнокожите,  Това за мен е огромен проблем, защото започнахме да мислим какво да кажем, преди да го кажем. Би трябвало комедията да може да каже всичко“, сподели още тя.

Чуйте разговора с Оля Малинова, още за сериозните неща в хумористичен стил.

Целия епизод на "Късното шоу с Димитър Ганев" може да чуете тук:

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 15 август ще бъдат дискутирани правата на хората в Афганистан

След като преди една година, на 15 август 2021 г. политиката и властта отново влязоха в ръцете на талибаните, животът и правата на хората в Афганистан отново са застрашени. На 15 август 2022 г. ще се състои събитието "Неудържими: жените на Афганистан се борят за правата си" , на което ще се говори по темата. Повече за него в ефира на Радио София..

публикувано на 11.08.22 в 18:57
Петър Ганев

Как може да се намали бедността и социалното неравенство?

Институтът за пазарна икономика работи по дългосрочно усилие за оценка на ефективността на социалните помощи и услуги в България. От 2019 г. насам той изпълнява Проект "Намаляване на бедността и неравенството във възможностите чрез реформи в социалните трансфери и услуги", който ще приключи през септември 2022 г. Подробности за предложените..

публикувано на 11.08.22 в 17:23
Hayes & Y

"Hayes & Y" с чисто нов сингъл и предстоящ дебютен албум

Специален гост в предаването "Добър вечер, София" беше Благослав Анастасов, фронтмен на популярната българска група "Hayes & Y", който разказа за току-що излезлия сингъл "Control" , предвестник на дългоочаквания дебютен албум на знаменитата група. "Важно е да правиш неща, които ще изненадат хората", споделя музикантът.  Изненадва и..

публикувано на 11.08.22 в 16:48

"EuroQCI" ще гарантира стратегическата автономност на ЕС

Относно това, с какво се занимава Център за компетентност КВАЗАР и по какъв начин помага за националната и европейска сигурност, пред Радио София говориха Генчо Керезов, заместник-кмет по дигитализация, иновации и икономическо развитие на Столичната община, и доц. Лъчезар Георгиев , представител на България в Борда на инициативата на ЕК..

публикувано на 11.08.22 в 15:56

Защо земното въртене е неравномерно?

Специалистите тази година регистрираха рекорд, който планетата Земя постави на 29 юни. Денонощието тогава беше с 1.59 милисекунди по-кратко. Според Леонид Зотов, изследовател от Московския държавен университет "Ломоносов", от 2016 г. Земята е започнала да ускорява скоростта си. И пред 2022-ра планетата ни се върти по-бързо, отколкото през..

публикувано на 11.08.22 в 14:27

Деца и родители се наслаждават на фасадните рисунки на Bozko върху Комплекса за ранно детско развитие

Комплексът за ранно детско развитие на фондация "За нашите деца", който се намира в Зона Б-5, на мястото на Дома за медико-социални грижи за деца "Света София", е преобразен неузнаваемо и не само радва очите на минаващите край него, но и ги предизвиква да снимат. Същото е направил и Иван Шишиев от "Етюд-и-те на София" след като художникът..

публикувано на 11.08.22 в 12:48
Всяко поколение има свои интереси (Снимката е илюстративна)

В семейството днес: повече агресия, липсва респект между поколенията, няма срам

Студенти от цялата страна събират емперични данни във всичките 28 области на страната по проект на женското сдружение „Екатерина Каравелова”, което в партньорство с Великотърновски университет изследва причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на домашното насилие и насилието, основано на пола в България . Основните целеви..

публикувано на 11.08.22 в 11:37