Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво е "метавселена"?

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ще влезем в света на Metaverse вселената? Много актуална тема през последните месеци, както в световен мащаб, така и в България. Под критиката на регулаторни органи и законодатели, заради своите бизнес практики, Facebook Inc се ребрандира с ново име, което се фокусира върху метавселената.

Метавселена е широкообхватно понятие. В основата си се отнася до споделени виртуални среди, до които хората имат достъп чрез висококачествена интернет връзка. Терминът може да се отнася до графични цифрови пространства, които са направени по-реалистични чрез използването на виртуална реалност (VR) или разширена реалност (AR).

Също се използва думата метавселена, за да се опишат игрови светове, в които потребителите имат герой, който взаимодейства с други играчи в различни светове.

"Метавърс се очаква да бъде продължение на социалните медии, в което ние ще имаме наш виртуален, дигитален аватар, който представлява нас във пространството", каза Александър Дурчев, управляващ директор към "All channels" като част от конференцията "Видима, невидима, промяна".

Съществува и специфичен тип метавселена, която използва блокчейн технологията. В тези метавселени потребителите могат да купуват виртуална земя и други цифрови активи, използвайки криптовалути. Феновете на метавселената го виждат като следващия етап от развитието на интернет технологиите.

В момента хората взаимодействат помежду си онлайн, като посещават платформи за социални медии или използват приложения за съобщения.

Идеята на метавселената е, че тя ще създаде нови онлайн пространства, в които взаимодействията на хората могат да бъдат по-многоизмерни, където потребителите могат да се потопят в цифрово и, най-вече, графично съдържание, а не просто да го гледат. Фокусът се полага върху цялостното изживяване.

Едни от най-големите технологични компании инвестират огромни средства в това.

"Влизането в Метавърс не може да е през телефон или през компютър, а за да може да използвате услугите на тази виртуална среда трябва да имате VR оборудване (оборудване за виртуална реалност)", добави директорът.

Той споделя, че цените за това оборудване са високи на този етап, но с търсенето и продаването цената ще спадне значително.

"Тази индустрия, която ние познаваме в нашия живот, започва да търси своя пазар в Метавърс и голяма част от компаниите, които ние познаваме и виждаме по моловете, вече имат дигитални колекции", каза още Александър Дурчев.

Една много сериозна тема, свързана с виртуалната реалност, е сигурността на данните в това пространство и дигиталните права, които имаме там и как сме защитени. По този проблем се работи още от самото начало.

По публикацията работи: Ралица Тачева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

България черпи опит в селското стопанство от Китай

Провинция Дзянси се намира в югоизточната част на Китай, на южния бряг на средното течение на най-голямата река в Китай - Яндзъ. Обхваща площ от 166 900 кв. км и има население от над 45 милиона души. Включва 11 префектури и 100 окръга (градове и други административно-териториални единици). Името си получава по време на управлението на..

публикувано на 16.08.22 в 20:44

Новото поколение се нуждае от лидери, които увличат чрез личен пример

"Лидерите на новото време", какви са те - дълго разисквана тема по която Михаела Георгиева, кариерен консултант разказа повече пред Радио София. По думите й, лидерството се променя и новото поколение има нужда от лидери, които да го водят напред с визията си, да го ентусиазират и да запалват искрата в младите, за да могат те да реализират..

публикувано на 16.08.22 в 18:23

"Системата ни убива" ще участва в изборите

Националната гражданска инициатива "Системата ни убива" ще участва в предсрочните парламентарни избори, като гражданска квота в листите на политическа партия. Повече подробности за тяхното решение и поставените цели пред Радио София разказа Димитрина Русева, представител на гражданската инициатива. "Наблюдаваме от едно известно време пълно..

публикувано на 16.08.22 в 16:02

Без сладкиши, газирано и алкохол за силен имунитет

В периодите на нарастващ брой заразени с Covid-19 е по-добре да изключим някои храни и напитки от менюто си, съветва Елена Игнатикова, лекар и диетолог от Санкт Петербург, съобщава БГНЕС. До понижаване на активността на клетките на имунната система, води злоупотребата със сладкиши, предупреждава Игнатикова. По думите й, имунната система се уврежда,..

публикувано на 16.08.22 в 13:27

Модернистичният ж.к. "Зона Б-5" - като част от идеалния град

Софийската "Зона Б-5" е включена в идеалния град, който е компилиран от компоненти за пример от цяла България – градинки, детска градина, летище, жилищен квартал, галерия и т.н., в изложбата "Тоталпроект" . Експозицията е подредена в центъра за съвременно изкуство "Топлоцентрала" и може да бъде разгледана до края на тази седмица (21 август)...

публикувано на 16.08.22 в 12:04

Роботика, автоматизация и индустриални иновации – къде е България?

Динамична и бурна за сектора на роботиката и индустриалната автоматизация е била 2021 г. Азия остава лидер в сферата, пазарът в Европа се възстановява, а САЩ е направила рекордни поръчки на роботи, сочат данните от Международната федерация по роботика (IFR) и Association for Advancing Automation (A3). За четвърта поредна година, в разгара на..

публикувано на 16.08.22 в 11:54
За да имаш пари, не е достатъчно да можеш да ги преброиш

Безплатно обучение на младежи по финансова грамотност

Младежи от 15 до 29 години могат да се запишат за безплатното финансово обучение , което ще се проведе присъствено или онлайн този четвъртък - 18 август, от 10:30 часа , съобщиха от фондация "Каузи". Сред темите и въпросите, които ще бъдат засегнати, са: - 10 важни правила за управлението на парите за тийнейджъри - Как да се учим..

публикувано на 16.08.22 в 09:54