Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безплатни филмови прожекции през лятото в двора на Гьоте-институт

Снимка: Гьоте-институт

Дворът на Гьоте-институт България през лятото ще се превърне в сцена за кинопрожекции на открито. От юли до септември, в шест вечери, във всяка прожекция посетителите могат да видят по един късометражен и един пълнометражен филм. Селекцията е изготвена от екипа на "Кинематограф".

Тази вечер, от 20.30 часа, ще бъде първата прожекция на късометражния "Довиждане" на Йордан Петков и Еди Шварц и на пълнометражния "Western" на режисьорката и сценаристка Валеска Грийзебах.

"С Гьоте-институт работим съвместно за трета поредна година, а за втора поредна година правим лятно кино. Тази година, подкрепата на Столичната община ни позволи да разширим значително прожекциите ни от късо кино в цяла София. С Гьоте-институт решихме да свържем българското и немското кино. Първият филм е български и късометражен, а вторият винаги е пълнометражен и е немски", разказа в ефира на Радио София Юлиан Спасов, основател на проекта за късо кино.

Следващите дати с прожекции на открито в двора на Гьоте-институт са:

13 ЮЛИ, 20:30 
Късометражният "Грозна приказка" - ръчно бродиран анимацинонен филм на Радостина Нейкова и
пълнометражният "Alle Anderen" на режисьорката Марен Аде.

20 ЮЛИ, 20:30
Късометражният "Дишай" на Борис Джонев и
пълнометражният "Gundermann" на режисьора Андреас Дрезен.

24 АВГУСТ, 20:30 
Късометражният "Непознати" на режисьорката и сценаристка Камелия Петрова и пълнометражният "Der traumhafte Weg" на режисьорката Ангела Шанелек.

31 АВГУСТ, 20:30
Късометражният "Драсканица" на режисьора Любомир Печев
и пълнометражният "Systemsprenger" на режисьораката и сценаристка Нора Фингшайдт.

9 СЕПТЕМВРИ, 20:30
Късометражният "Ботев е идиот" на режисьора и сценарист Деян Барарев и пълнометражният "Der junge Karl Marx" на хаитианския режисьор Раул Пек.

Прожекциите са безплатни за публиката.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Розали Христова, Владимир Георгиев, Десита Кулин

Селото е като едно семейство

Гостуваме на с. Долни Раковец, община Радомир, прочуто с уникалната си природа, лечебните минерални извори и дългогодишните традиции в производството на чесън. Какво е да си на Фестивал на чесъна? Разговаряме с млади зеленчукопроизводители. разказваме и историята на старата църква „Свети Николай Чудотворец“. Йорданка Атанасова е кметски наместник..

публикувано на 01.10.23 в 09:30

Историята оживява

Повече за паметника на легендата на българския спорт Георги Аспарухов - Гунди в София. Статуята на великия футболист се открива тази неделя, 1-и октомври, в 16.00 ч.. Мястото е парка Гео Милев, на броени метри от родната къща на Аспарухов в квартал “Редута”. Разговаряме с Милен Панайотов - съосновател и представител на Levski Family -..

публикувано на 30.09.23 в 16:00

Софийски разкази - Етюди-т-е на София: 24 часа

Среща с фотографа Иван Шишиев и представяне на новата му книга от поредицата “Етюди-т-е на София: 24 часа”: "24 часа в града - читатели, които са си купили книгата, се кефят. Исках да направя какво е едно денонощие в града. Без значение от сезона. Има разлика от това да публикуваш ежедневно онлайн и на страница на книга. Всяка книга трябва да е..

публикувано на 30.09.23 в 15:00
Екатерина Ненчева

Адресите на любовта - Екатерина Ненчева

Екатерина Ненчева посвещава единствената си стихосбирка на мъжа си Екатерина Ненчева е първата значителна българска поетеса, призната от литературните светила в началото на 20-и век. Наричат я „първожрица на женската любовна лирика у нас“, „прокълнатият ангел на българската поезия“.  Яворов е първият редактор на стиховете ѝ, тя е приета като..

публикувано на 30.09.23 в 14:00
Деян Янков

Фестивал на добрите дела

Ремонт на TRAP – доброволческа акция и градинско прати организирани от Трап Тротоара. Деян Янков разказва за събитието и доброволчеството като основна ценност в Тротоара: "Събитието е двудневен фестивал на доброволчеството и добрите дела. Целта е да продължим с ремонта на новата ни сграда - читалище "Тротоара". Най-накрая се осмелих да..

публикувано на 30.09.23 в 11:40

Напредъкът на едно общество се измерва и с отношението към по-слабите и животните

Бягане за животните 2023 . За пета поредна година КАЖИ организира благотворителното Бягане за животните. Датата е 1 октомври 2023 (неделя) от 9:30 ч. до езерото Ариана в Борисовата градина в София. Събитието е по повод Световния ден на селскостопанските животни - 2 октомври и Световния ден за защита на животните, 4 октомври. Тази година то ще се..

публикувано на 30.09.23 в 11:00
Анита Кънчева

Усещането за простор променя мирогледа

Успешно завършване на двора на „Комплекс за образователни, медицински и социални услуги за деца с проблеми в развитието“. Комплексът е изграден с много доброволчески труд и дарения. Външното пространство ще даде много нови възможности за активности на открито за децата и техните семейства - ще садят зеленчуци, ще ухае на цветя, ще пият чай от..

публикувано на 30.09.23 в 10:40