Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стани доброволен кръводарител чрез приложението “Дари кръв“

Мобилното приложения "Дари кръв" улеснява дарители и нуждаещи
Снимка: Българска организация за доброволно кръводаряване

Всеки ден повече от 500 души в България имат животоспасяваща нужда от кръв и кръвни продукти, по данни на Българската организация за доброволно кръводаряване. Всеки ден в нашите болници обаче, има недостиг на тези продукти.

Преди две години беше разработена системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв. Тя е създадена като част от стратегията на БОДК за насърчаване и улесняване оказването на взаимопомощ. 

За тези две години, потребители в цялата страна са изтеглили мобилното приложение повече от 2800 пъти. Над 600 призива за помощ с търсене на повече от 1500 кръводарители са призивите, които са пуснати през него. Проведени са 520 успешни акции за спешна нужда от кръводарители.

„Важно е повече хора да се включат като доброволни кръводарители, за да можем да помагаме на множеството спешни случаи. Все повече и повече хора ни търсят за помощ, но за да можем да реагираме, трябва да има съответно и доброволни кръводарители“, каза в ефира на Радио София Стефка Лазарова, председател на Българската организация по доброволно кръводаряване.

Всеки, който би искал да помага в случай на спешна нужда от кръв в неговия град, с неговата кръвна група, трябва да изтегли приложението „Дари кръв“ и да активира своя кръводарителски профил. Когато някой има нужда от кръв от неговата група, той ще получи нотификация за призив за помощ. Достатъчно е след това да отбележи „Искам да помогна“ и доброволец-администратор от БОДК ще се свърже с него.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоил Стоилов

Стоил Стоилов: на първо място трябва да е мисълта за хората

Докъде стигнаха електронното управление и електронното здравеопазване, какво още трябва да се направи? К ак може да се реши един от най-важните проблеми в България - корупцията. В  студиото гостува Стоил Стоилов , народен представител в 47 НС от Продължаваме промяната, бизнесмен и политик: "Образованието си съм получил и в чужбина, работил..

публикувано на 14.08.22 в 11:59
адв. Петър Николов

Предизвикателствата пред младите хора и техните успехи

В "Р адиокафе" говорим за предизвикателствата пред младите хора и техните успехи в сферата на адвокатурата, модата, бизнеса, правото, политиката и спорта. За мисията на обществните каузи и тяхната реализация. Първият гост е адв . Петър Николов получи приза в категорията Право – мъж адвокат на Наградите за бизнес и туризъм в Несебър .  Роден е в..

публикувано на 14.08.22 в 10:21

Посетителите ни с времето се превръщат в участници

Беглика фест 2022: Огледала. Лора Тодорова, организатор ни въвежда в идеята: "Фестивалът в този си формат е вече 3-4 години. КОВИД-годините промениха фестивала. Форматът се оказа успешен. Програмата продължава да се пълни. Отдавна не е събитие, което може да се изконсумира за няколко дни. Посетителите ни с времето се превръщат в участници. Имаме..

публикувано на 13.08.22 в 11:50
Богородица, Атон

Да не допускаме злото да надделее

Празникът Голяма Богородица -15.08 е и краят на постите. Повече за значението на празника от доц. Костадин Нушев – преподавател по Богословие в СУ – на живо от Света гора: "Чудотворните икони присъстват в ежедневието ни, хората отиват на място, където ще получат благословение. С литийно шествие ще изнесем иконата от Троянския манастир до мястото на..

публикувано на 13.08.22 в 10:39
Атанасовско езеро

Зелена сол без сол

Панаир на солта, рожден ден на резервата Атанасовско езеро и Годишни награди за биоразнообразие и климат, които ще се случат на 13 август на симбиотичното пространството на Атанасовското езеро. Подробности от Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие“: "Зелената сол е последната ни гордост. Опитваме се да създаваме продукти с добавена стойност...

публикувано на 13.08.22 в 09:53

Първият пълнометражен филм на Теодор Ушев “φ1.618“ акцент в кино-литературния фестивал „Синелибри“

От 8 до 30 октомври ще се проведе кино-литературният фестивал „Синелибри“ под мотото „Преоткритото време“ . Осмото издание на Международния фестивал ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Един от акцентите тази година е „ φ1.618“ - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев . Лентата е вдъхновена от..

публикувано на 12.08.22 в 19:02

Били Кобъм в Банско

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 12.08.22 в 18:24