Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаете ли, че...

Защо женските мечки се осмеляват да живеят в близост до хората?

Снимка: WWF Bulgaria

Известно е, че мъжките мечки, които могат да убиват новородени малки, за да накарат женските да станат отново възприемчиви за чифтосване, избягват районите, използвани от хората.

Ново проучване показва, че някои женски мечки избират да живеят по-близо до хората, за да предпазят себе си и новородените си малки от мъжки мечки.

Изследователите разглеждат промените в характеристиките на местообитанията в бърлогите, използвани от женските мечки за раждане на малките.

Под ръководството на експерти по опазване на околната среда от Университета Нотингам Трент и европейски партньори те наблюдават популации от кафяви мечки в планинската верига Кантабрия в Северна Испания в продължение на 20 години.

Откритията показват, че по-доминиращите и опитни женски могат предварително да заемат най-добрите места, с добри хранителни ресурси, на по-голяма надморска височина и в близост до пресечен терен.

Това им позволява да ограничат движението на мечетата си и вероятността да се сблъскат с други мечки или хора.

Но с увеличаването на популацията, някои женски се преместват в райони, които не са толкова добри, по-ниско в долините и по-близо до източници на човешко безпокойство, като пътеки и пътища, с по-малки разстояния между съседните райони за размножаване на мечките.

Приближаването до хората би помогнало на мечките майки да избегнат опасни срещи, които биха могли да завършат зле за тях или потомство им.

Като навлизат в райони намиращи се близо до човешка дейност, това им помага да се отделят от възрастните мъжки мечки, за които е известно,че избягват подобни места.

Но местообитанията в близост до човека, също не са лишени от опасности - животните рискуват да се сблъскат с хора или дори да бъдат блъснати на пътя.

Изследването на учените върху популацията показва, че най-доминиращите индивиди задържат по-качествените райони, докато най-слабите са принудени да търсят неоптимални местообитания.

Източник: БГНЕС

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да направим по-колоритна храната без изкуствени оцветители

Напоследък готвенето се превърна от нещо лично, което правим в кухнята си като средство за преживяване, в нещо, с което се гордеем, споделяме онлайн и използваме, за да впечатляваме хората. Как да превърнем храната в цветен зашеметяващ шедьовър? Тъй като всички знаем, че оцветителите за храна не са от най-полезните, има редица..

публикувано на 02.09.24 в 13:20

На 117 години почина най-възрастният човек в света

Най-старият жив човек в света, испанката Мария Браняс Морера, която е родена в Съединените щати и е преживяла две световни войни, почина на 117-годишна възраст, съобщи семейството ѝ във вторник, предава АФП. "Мария Браняс ни напусна. Тя почина както пожела: в съня си, спокойно и без болка", написа семейството й в профила ѝ в социалната мрежа X...

публикувано на 20.08.24 в 15:05

платена публикация
Как да изберете правилния шампоан и балсам според типа коса?

Изборът на подходящ шампоан и балсам е изключително важен за здравето и красотата на косата. Но как да изберем подходящи продукти? Останете с нас и научете как да подберете най-добрата козметика според вашия тип коса и да постигнете блестящ и здрав вид. Определете вашия тип коса Първата стъпка към избора на правилния шампоан и балсам е..

публикувано на 02.08.24 в 17:18

платена публикация
Как да създадете уютен кът в градината с правилния избор на мебели?

Търсите местенце за релакс, където да седнете сутрин и да си изпиете кафето? Да хапнете на въздух и да се радвате на красива гледка около вас? Имате двор? Тогава тази статия е за вас. Какви са ползите на различните видове градински мебели? Различните видове градински мебели от Mömax предлагат и различни предимства, които е добре да..

публикувано на 22.07.24 в 12:05

платена публикация
Ползите от колагена за здравето на кожата

През последните години колагенът се превърна в модна дума в света на грижата за кожата и доброто здраве. Този основен протеин, който се намира в изобилие в тялото ни, играе решаваща роля за поддържането на структурата и целостта на кожата, косата, ноктите и ставите. Но какво точно представлява колагенът и как се отразява на здравето на кожата ни?..

публикувано на 16.07.24 в 15:28

платена публикация
Кои са топ дестинациите за почивка през лятото според Boiana-MG?

Лятото е идеалният сезон за отдих и зареждане с нови емоции. Планирането на почивки е вълнуващо начинание, особено когато разполагате с информация за най-желаните места за туризъм. В тази статия ще разберете кои са топ дестинациите за лятна почивка, които вълнуват туристите на прага на летния сезон, споделени от екскурзоводите на туристическа..

публикувано на 30.05.24 в 12:13
Ивайло Симеонов

Магаретата в България са на изчезване

Днешният Световен ден на магарето ще бъде отбелязан с подобаващ коктейл в двора на Ивайло Симеонов от врачанския квартал "Бистрец". Като хоби и с кауза да съхрани този почти изчезващ вид у нас, той отглежда двайсет магарета. За празника им е подготвил една каросерия на камион, пълна с моркови и ябълки, "за да въртят опашки от радост, докато..

публикувано на 08.05.24 в 12:00