Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Знаете ли, че...

Защо женските мечки се осмеляват да живеят в близост до хората?

Снимка: WWF Bulgaria

Известно е, че мъжките мечки, които могат да убиват новородени малки, за да накарат женските да станат отново възприемчиви за чифтосване, избягват районите, използвани от хората.

Ново проучване показва, че някои женски мечки избират да живеят по-близо до хората, за да предпазят себе си и новородените си малки от мъжки мечки.

Изследователите разглеждат промените в характеристиките на местообитанията в бърлогите, използвани от женските мечки за раждане на малките.

Под ръководството на експерти по опазване на околната среда от Университета Нотингам Трент и европейски партньори те наблюдават популации от кафяви мечки в планинската верига Кантабрия в Северна Испания в продължение на 20 години.

Откритията показват, че по-доминиращите и опитни женски могат предварително да заемат най-добрите места, с добри хранителни ресурси, на по-голяма надморска височина и в близост до пресечен терен.

Това им позволява да ограничат движението на мечетата си и вероятността да се сблъскат с други мечки или хора.

Но с увеличаването на популацията, някои женски се преместват в райони, които не са толкова добри, по-ниско в долините и по-близо до източници на човешко безпокойство, като пътеки и пътища, с по-малки разстояния между съседните райони за размножаване на мечките.

Приближаването до хората би помогнало на мечките майки да избегнат опасни срещи, които биха могли да завършат зле за тях или потомство им.

Като навлизат в райони намиращи се близо до човешка дейност, това им помага да се отделят от възрастните мъжки мечки, за които е известно,че избягват подобни места.

Но местообитанията в близост до човека, също не са лишени от опасности - животните рискуват да се сблъскат с хора или дори да бъдат блъснати на пътя.

Изследването на учените върху популацията показва, че най-доминиращите индивиди задържат по-качествените райони, докато най-слабите са принудени да търсят неоптимални местообитания.

Източник: БГНЕС

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До какво води ускореното топене на ледниците

Пастерце - най-големият австрийски ледник, се е топил "два до четири пъти" по-бързо през 2022 година  в сравнение със средните стойности за последните години в резултат на глобалното затопляне, предаде Франс прес, позовавайки се на австрийския Централен институт за метеорология и геодинамика (ZAMG). "Съдейки по предварителните резултати от..

публикувано на 30.09.22 в 14:10
Снимката е илюстративна

Лекари спасиха новородено, отстранявайки негов близнак-паразит

В град Шенжен, Китай, лекари извършиха операция на момче, което се роди с осем крайника, съобщи местна медия. Детето е с рядка патология – по думите на специалистите, към гърдите на новороденото е бил прикрепен паразитен близнак, който има ръце и крака, но е с липсващи глава и сърце. Момченцето е с вродено сърдечно заболяване и високо налягане..

публикувано на 27.09.22 в 13:07
Сатурновата луна Енцелад

Има ли живот на сатурновия спътник Енцелад?

Естественият спътник на Сатурн, Енцела д, попадна във фокуса на научното внимание през 2005 г., когато сондата "Касини", пристигнала в системата на Сатурн година по-рано, откри гейзери на повърхността му. Наблюденията показаха, че тези гигантски струи от частици воден лед и пара се изхвърлят в космическото пространство от четири успоредни пукнатини..

публикувано на 20.09.22 в 17:22
 Cystisoma

Невидимо ракообразно притежава очи вместо глава

Запознайте се с Cystisoma - ракообразни с размер на юмрук, подобни на скариди, с нелепо големи очи. Те обитават мастилените океански дълбини. По-голямата част от главата на Cystisoma е заета от очите ѝ. "Колкото по-голямо е окото, толкова по-голяма е вероятността да улови всички фотони, които се намират там", казва Карън Озбърн,..

публикувано на 14.09.22 в 16:48

Древно огнище за религиозни обреди е открито в Солницата-Провадия

Уникална древна находка беше открита в началото на тазгодишния археологически сезон на Провадия-Солницата. Тя датира от II-I век пр. Христа и представлява ниска квадратна глинобитна площадка с форма на пресечена пирамида, която е била огнище с необичайни функции, информират от археологическия екип. Т ози тип огнища са известни като есхара и..

публикувано на 07.09.22 в 17:00
Кактус Сагуаро

Проливните дъждове в Аризона унищожиха кактус на два века

Кактус растящ от два века в парк в щата Аризона беше изтръгнат от падналите силни дъждове , съобщи Агенция "Франс Прес". "Загубата на този огромен и емблематичен 200-годишен кактус Сагуаро в парка "Каталина" край Тусон е промяна, която редовните посетители не могат да пропуснат". Това написаха от щатските паркове на Аризона на страницата си..

публикувано на 01.09.22 в 12:02

Откриха останки на гигантски морски хищник отпреди 66 млн. години

Палеонтолози откриха вкаменелости на гигантско морско влечуго - древен изчезнал звяр, управлявал морето преди 66 милиона години. Звярът е от семейството на мозазаврите – огромни морски влечуги, които са ловували в океаните през късната креда, пише „Сайънс Алерт“. Нарича се Thalassotitan atrox , а износването на зъбите му заедно с други..

публикувано на 25.08.22 в 16:44