Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фандъкова: Недопустими са заплахи за спиране на природния газ за София

2
Снимка: БГНЕС

332 млн. лв. недовзет приход за миналия отоплителен сезон дължи държавата на „Топлофикация София“ Това е решение на КЕВР от преди три седмици, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на извънреден брифинг заедно с председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„На този фон вчерашните изказвания на председателя на КЕВР, че е „съгласен да се спре газаподаването към „Топлофикация София“ от 1 септември“ са недопустими“, добави Фандъкова.

Столичният кмет обвини държавата, че не може да осигури необходимото количество газ за столицата. 

"Немислимо е да се каже, че спира топлоподаването за над 1 милион софиянци, за да отклонят тези количества към газохранилище "Чирен". Това е откровено признание, че няма достатъчно договорени количества газ - нещо, което "Булгаргаз" призна преди няколко дни. И понеже няма количества газа, те се взимат от най-голямата топлофикация", каза Фандъкова.

„Проблемът не е в това, че Топлофикация има задължения, огромният проблем е, че няма газ. Някой трябва да каже, че „царят е гол“ и ако ще се правят проверки, нека се провери какво е направено до тук от държавата да се осигурят необходимите количества“, каза председателят на СОС Георги Георгиев. 

„Недостигът на природен газ да се реши с премахването на 1/3 от потребителите е безумно“, заключи Георгиев.

Йорданка Фандъкова предложи като възможни решения държавата веднага да издължи парите, които дължи на „Топлофикация София“ и те да бъдат директно преведени на държавното дружество-доставчик или да се сключи споразумение, с което дължимата от държавата сума директно да се превежда на „Булгаргаз“ и БЕХ.
По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историческият музей на София в Европейската нощ на учените

Регионалният исторически музей - София (РИМ) е не само домакин на множество събития от програмата  на Европейската нощ на учените , но и предлага свой двудневен панел за деца и възрастни - "Историческа вечер", съобщават от Столичната община. Инициативи, популяризиращи науката, научните занимания и постижения, както и отражението им във..

публикувано на 30.09.22 в 15:15

Откриха нови 8 зарядни станции за електрически автомобили в София

Четири нови зарядни станции за автомобили бяха открити днес на паркинга до метростанция стадион „Васил Левски“. До края на деня ще заработят и новите четири зарядни точки на малкия паркинг до НДК на ул. „Шандор Петьофи“. Пред три месеца, градският парламент е гласувал решение, с което възлага на общински дружества да предприемат стъпки за..

публикувано на 30.09.22 в 13:52

Връщат 12 дка от Борисовата градина за обществено ползване

12 000 кв. м до къпълнята „Мария Луиза“ се приобщават към Борисовата градина,  съобщиха кметът на София Йорданка Фандъкова и на район "Средец" Трайчо Трайков.   Тази сутрин започна премахването на оградата, което ще продължи няколко дни.  Направен е подробен правен анализ на цялата територия, след което кметовете на районите, на..

публикувано на 30.09.22 в 11:42

„Топлофикация София“ трябва да представи пред КЕВР график за погасяване на задълженията

Срокът на „Топлофикация София“ за представянето пред КЕВР на график за погасяване на задълженията към „Булгаргаз“ ЕАД изтича днес, на 30 септември. Дружеството трябва да информира за всички действия, които предприема за подобряване на финансовото си състояние. В същия срок регулаторът очаква да получи точна справка за размера на..

публикувано на 30.09.22 в 08:11

Изградиха пет нови детски площадки в “Люлин“

Пет нови детски площадки ще бъдат завършени в следващите няколко дни в район „Люлин“, съобщи кметът Милко Младенов. Те са изградени в ж.к. "Люлин" 2, "Люлин" 5, "Люлин" 6 и "Люлин" 10 и са предназначени за деца в две възрастови групи - от 0 до 3 и от 3 до 12-годишна възраст. Площадките са изградени съгласно Наредба №1/2009 г. за условията и реда..

публикувано на 29.09.22 в 13:56

"Зелени острови" в два столични района улесняват разделното сметосъбиране

С нови 5 „зелени острова“ се разширява системата за разделно събиране на отпадъци от домакинства в столичния район „Надежда“, съобщиха от Столечната община. Предстои изграждане на „зелени острови“ и в район „Овча купел“. "Развиваме системата за разделното събиране на отпадъци и подобряваме качеството на разделно събраните отпадъци, за да се..

публикувано на 29.09.22 в 11:18

Ден на отворените врати в минералната баня в Банкя

Ден на отворените врати в сградата на възстановената Централна минерална баня в Банкя, ще се състои днес, съобщиха от районната администрация. Гражданите ще имат възможност да разгледат ремонтираната баня, която предстои да отвори врати на 30 септември. За желаещите да я посетят, ще бъдат организирани обиколки с начални..

публикувано на 29.09.22 в 08:05