Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бус-ин: градски транспорт на повикване

Снимка: архив ИНОЕЪР

За новата транспортна услуга - градски транспорт при поискване в югозападните квартали на столицата говорим с Иван Николов, директор на дирекция  „Транспорт“, Столична община: 

"Проектът ИНОЕЪР е уникален за СО, основното са бусчетата с функция "обществен транспорт при поискване". През септември ще пристигнат петте шестметрови бусчета. Поръчките ще стават по специално приложение. Югозападните райони са разделени на 3 зони - Горна баня, Бояна и Бъкстон и Манастирски ливади. Инфраструктурата там не позволява влизане на стандартни автобуси.

Изпробваме приложението на терен, приоритизацията ще става на база критерии на заетост. В пиковите часове ще гледаме да превозваме от 15 до 25 човека, ще се дават точки, които са най-близо до пътуващите. Разработена е аналитична система за натовареността на линиите и това ни дава възможност да променяме разписанията."

Още по темата със Саня Раева, координатор на студентските състезания по проект ИНОЕЪР:

"Дизайните изглеждат атрактивно, надяваме се автобусите да правят впечатление. Изискването е да са в синьо и жълто, но и да има креативност. Става ясно, че са фиксирани само началната и крайната точка. В различните квартали ще са два различни дизайна. Иноеър има технологични решения, но и дава шанс на широката публика да се разберат ползите от решенията. Организирахме 6 студентски състезания, камери с броячи на велосипедисти, градинки с растения, пречистващи въздуха и дизайн на автобусите. Целта е студентите да работят и да виждат резултата на момента. Практиката да се работи по реални казуси е задължителна в Европа."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Компютърното и човешкото в една спешна болница

Как изглежда израелският Пирогов? Кореспондентите на БНР в Тел Авив Феня и Искра Декало присъстваха на откриването не на обновената, а направо построена наново и оборудвана според последните постижения на медицинската техника болница за спешна помощ към медицински комплекс Ихилов, преди пациентите да постъпят в отделенията за лечение: " За..

публикувано на 07.08.22 в 11:41

Блясъкът на лятото и отвъд него

Като медиен партньор на Summer Bright Awards, БНР имаше привилегията в лицето на водещата Анелия Торошанова да връчи и трите награди в една от категориите - право. Събитието бе анонсирано предварително при нас тук , Ето и носителите на приза в някои от категориите. За хотелиерство, те отидоха в Св.Влас и Созопол. Изба от Северозапада е първа в категория..

публикувано на 07.08.22 в 11:05
Жан Мар

Музиката трябва да е диалог

Преди време тук  ви разказахме за бъдещата песен на Жан Мар  "Aint just a thing", време е и да я чуем, представена лично от него: "В момента съм 50:50 между България и Швейцария, старая се към 80:20. Записвам с музиканти от "Jeremy?". Това е втората ни песен, но имаме и други планове. Песента има две послания в едно: говори се за истинските чувства,..

публикувано на 07.08.22 в 10:47
С Мирослава Георгиева

Чрез конфликта човек показва силните и слабите си страни

Конфликтната личност като градивен елемент в работния екип. Как може да сплоти екипа един конфликт? Гостуване на психолога Мирослава Георгиева  по повод семинара ѝ по темата: "Понякога конфликтната личност действа като катран в кацата мед. Но тези хора са по-импулсивни. В зависимост от типа на усещанията има личности, които създават конфликт, за да..

публикувано на 06.08.22 в 11:54

От покрива към Вселената

„ Търсене на живот във Вселената “ - Ratio Rooftop Party в Музейко на 9 август от 19 ч. Подробностите от Петър Железов: "Събитието е на покрива на "Музейко". Ще разговаряме с астрофизик и астроном, с микробиолог, ще вперим поглед към небето. Ще си говорим и за съвременните инструменти. Какви потенциални прояви на живот можем да открием в близката и в..

публикувано на 06.08.22 в 10:58

Зелените библиотеки като мотивация

Зелените библиотеки в София не са новост сами по себе си, но повече за тях от директора на Столична библиотека Юлия Цинзова: "От тази година през септември ще минем и през големите градини на кварталите. Досега в 7-те години сме приели около 7000 нови читатели. С нас ще бъдат много поети и музиканти. Както и артисти и клоуни. Навсякъде с нас ще..

публикувано на 06.08.22 в 10:24

Жители на кв. "Младост" на протест

Жители на ж.к. "Младост 3" се готвят за протест, тъй като в близост до фасадите на техния жилищен блок се готви проект за строителство на многоетажна жилищна сграда. Те имат опасения, че почвата не е достатъчно стабилна, а повече за казуса в ефира на Радио София разказа бившият домоуправител на бл. 344 Стефка Тодорова. По думите й, от 2007 г...

публикувано на 05.08.22 в 18:36