Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бус-ин: градски транспорт на повикване

Снимка: Архив ИНОЕЪР

За новата транспортна услуга - градски транспорт при поискване в югозападните квартали на столицата говорим с Иван Николов, директор на дирекция  „Транспорт“, Столична община: 

"Проектът ИНОЕЪР е уникален за СО, основното са бусчетата с функция "обществен транспорт при поискване". През септември ще пристигнат петте шестметрови бусчета. Поръчките ще стават по специално приложение. Югозападните райони са разделени на 3 зони - Горна баня, Бояна и Бъкстон и Манастирски ливади. Инфраструктурата там не позволява влизане на стандартни автобуси.

Изпробваме приложението на терен, приоритизацията ще става на база критерии на заетост. В пиковите часове ще гледаме да превозваме от 15 до 25 човека, ще се дават точки, които са най-близо до пътуващите. Разработена е аналитична система за натовареността на линиите и това ни дава възможност да променяме разписанията."

Още по темата със Саня Раева, координатор на студентските състезания по проект ИНОЕЪР:

"Дизайните изглеждат атрактивно, надяваме се автобусите да правят впечатление. Изискването е да са в синьо и жълто, но и да има креативност. Става ясно, че са фиксирани само началната и крайната точка. В различните квартали ще са два различни дизайна. Иноеър има технологични решения, но и дава шанс на широката публика да се разберат ползите от решенията. Организирахме 6 студентски състезания, камери с броячи на велосипедисти, градинки с растения, пречистващи въздуха и дизайн на автобусите. Целта е студентите да работят и да виждат резултата на момента. Практиката да се работи по реални казуси е задължителна в Европа."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благосклонен ли ще е зимният сезон?

Какво да очакваме от предстоящия зимен сезон в Боровец и Банско. Подробности разказа Иван Обрейков, маркетинг директор на концесионера в Банско. По думите му снегът не е достатъчен, но изрази надежда на 16 декември да има работещи писти. На тази дата се предвижда голямо парти на Бъндеришка поляна. Там ще има и концерт на Михаела Филева. "За..

публикувано на 04.12.23 в 18:45

Кметът на Община Мирково Цветанка Йотина: "Имаме готови проекти, но липсва финансиране"

Кметът  на Община Мирково - Цветанка Йотина започва своя пети мандат, след като на местните избори през октомври спечели доверието на близо 67% от избирателите. Пред Радио София тя сподели: За приоритетите през настоящия мандат, за спешните задачи и за развитието на общината през следващите 4 години бе интервюто с нея, в „Ритъмът на..

публикувано на 04.12.23 в 17:58

Българското висше образование: профилната структура е близка до нуждите на работодателите

На 13-то издание на Националната рейтингова система за висшите учебни заведения 2023 г. бяха представени най-пълните достъпни данни за висшите училища в България. Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели. Подробности по темата разказа Георги Стойчев,..

публикувано на 04.12.23 в 16:41
Вили Стоянов

Брасбендът на НМУ "Любомир Пипков" с благотворителен концерт

Тромбонистът Вили Стоянов гостува в предаването "Радиокафе". Той говори за брасбенда на НМУ "Любомир Пипков.- София", за едно тяхно предстоящо пътуване в Ротердам и за предстоящия им благотворителен концерт. Вили Стоянов посвещава част от времето си на Биг бенда на музикалното училище, оказвайки подкрепа на младия оркестър да изгражда..

публикувано на 04.12.23 в 15:24

Организират публична беседа "Транспортната бедност в един град"

Сдружение “За земята“ организира п ублична беседа на 7 декември, на тема “Транспортната бедност в един град“. Събеседници в предаването “Радиокафе“ бяха Драгомира Раева и Даниел Попов  от екипа на сдружението. Транспортната бедност е фактор, който засяга по различни начини всеки от нас, макар че дълго време в България за нея е..

публикувано на 04.12.23 в 13:39
Милен Митев

Милен Митев: Обществените медии сега са по-необходими от всякога

През миналата седмица, генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Това се случи по време на 91-та редовна сесия на Генералната асамблея на съюза, която се проведе на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в Женева, Швейцария. Европейският съюз за..

публикувано на 04.12.23 в 12:48

"Зелените" решения в София и Виена

Огнян Атанасов е журналист, който от дълги години живее във Виена. Пред Радио София той направи съпоставка на живота в австрийската столица и София. По думите му, т.нар. „зелени решения“ в Австрия са изключително популярни. Според него, решението в центъра на София да не влизат стари автомобили, не би могло да бъде взето във Виена. „Във Виена..

публикувано на 04.12.23 в 10:45