Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Водата на София е в чешмите, не – в пластмасовите бутилки

Около работеща чешма винаги има живот
Снимка: Ани Петрова

Над 1660 са чешмите и заведенията в България, където можем безплатно да намерим питейна вода. Това показва специалната карта, която са създали от организацията Zero Waste Sofia.

"Чешмичките в София са над 200, появяват се и нови, но за съжаление забелязвам, че старите не се поддържат. Има чешми, които целогодишно остават зазимени", отбеляза при гостуването си в Радио София Симона Стилиянова (►).

Според статистиката в парковете и градините на София има 57 функциониращи чешми.

На платформата с "Чешмите в България" може да се отбележат координатите на конкретна чешмичка, както и дали тя (не) работи. Сигнали за проблемни съоръжения достигат директно до Столичната община.

По темата се включи и Бойко Благоев (), който със собствени средства възстанови една от чешмите в горната част на Борисовата градина (до район "Изгрев") в памет на неговата майка Лидия. Възнамерява да възстанови още една.

За първата с приятели е събрал средства, но това не се прави само с пари.

Отнело му е две години.

"Притеснявах се дали тя ще се пази. Ползват я. Полезна е. Хубаво е, че много хора след това ми писаха как могат да помогнат за възстановяване на друга чешма в София. Има желание да живеем в по-хубав град", посочи Благоев.

По думите му в различните случаи трудността да заработи чешма зависи от технически спънки, от това – кой плаща водата, или не се знае кой отговаря за съответното съоръжение.

"Грехота е в град с такива водни ресурси да се раздават пластмасови бутилки", допълни Благоев.

Чуйте целия разговор на Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 28 април гражданите могат да кандидатстват по Програма „Зелена София“ за 2023 г.

Столичната община откри процедура за кандидатстване с проектни предложения по  Програма „Зелена София“ . Желаещите могат да подадат документи до 17:00 ч. на 28 април 2023 г. в деловодството на районната администрация, на чиято територия се намира зелената площ. Кампанията на общината се провежда за 12-а година и цели да включи гражданите в..

публикувано на 31.03.23 в 19:27

Половината от българите смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение

Половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение , сочи проучване на Съвета на жените в бизнеса в България , което е направено по повод 10-ата годишнина на организацията. Допитването е проведено от агенция „Тренд“ . Данните показват, че под равнопоставеност 27% от анкетираните разбират равни..

публикувано на 31.03.23 в 17:21

"Досами" - пространство за изкуство и вдъхновение

Среща в ефира с Нона Куманова – художник и Зара Богданова – специалист по дърворезба, които разказаха за една нова и недотам позната програма, финансирана от НФ „Култура“ – „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Благодарение на това съфинансиране, младите дами стартират свой проект,..

публикувано на 31.03.23 в 17:15

Стартира втори конкурс за български аудиосериал

"Светът след утре" е темата на втория конкурс за български аудиосериал. Кандидатстването за него стартира на 25 март 2023 г., а в него могат да вземат участие всички утвърдени и прохождащи автори, които са готови да се изправят пред предизвикателството на този все по-популярен формат. Победителят ще има възможността да работи с подкрепата на..

публикувано на 31.03.23 в 16:00

Яница Петкова, “Галъп”: Резултатът от тези избори е много трудно да се предвиди

"Галъп интернешънъл болкан" проведе изследване за Българското национално радио , което показва декларативните нагласи към края на предизборната кампания. То е проведено  между 18 и 26 март 2023 г.  сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети. Ако изборите бяха през последните 10 дни на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС..

публикувано на 31.03.23 в 15:29

Започва надпреварата за "Зелените Оскари"

От 3 април 2023 г. започва надпреварата в 13-тото издание на Националния конкурс  " Зелените компании на България", известен още като "Зелените оскари". Търсят се "най-зелените компании", организатори, бизнеси и личности. Подробно за конкурса и какво трябва да знаем разказа в предаването "Радиокафе", Надя Маринова, която е едни от..

публикувано на 31.03.23 в 15:07