Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

И с Covid-19 майката може да кърми

Снимка: milkbank.bg

В сградата на Банката за майчина кърма (на ул. “Сава Михайлов“ № 57) днес се провежда среща на медицински специалисти, педиатри и неонатолози от различни институции, както и лица, ангажирани с подкрепа на младите майки да кърмят своите бебета.

Инициативата е част от Световната седмица на кърменето (до 7 август), в която се провеждат безплатни консултации, срещи и дискусии на теми, свързани с кърменето и донорството на кърма.

До петък (5 август) от 10:00 ч. до 12:00 ч. Банката за майчина кърма организира „Дни на отворените врати“.

Днес основна тема е Covid-19 и кърмене – за важността на кърменето за здравето на бебето и майката“, а утре (5 август) - „Митове, свързани с кърменето и качествата на майчината кърма“.

"В Дните на отворените врати очакваме бременни или майки, които имат затруднения или въпроси относно кърменето. Вече обяснявахме как се изцежда кърма и как – ако до 2 месеца не се използва, може да бъде предоставена на Банката за други, нуждаещи се майки и бебета", каза пред Радио София д-р Мария Русинова, директор на Банка за майчина кърма.

Тя обясни, че ако майката не е в тежко състояние по време на Covid, няма причина да спира кърменето, но при спазване на някои мерки – измиване на ръце, дезинфекция на повърхности и носене ма маска.

Д-р Русинова съобщи, че в продължение на Седмицата на кърменето, на 15 август от 10 до 13 часа в столичния Северен парк Банката за кърма заедно с район "Надежда" ще организират събитие с консултации и дискусии в подкрепа на майките и кърменето.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 15 август ще бъдат дискутирани правата на хората в Афганистан

След като преди една година, на 15 август 2021 г. политиката и властта отново влязоха в ръцете на талибаните, животът и правата на хората в Афганистан отново са застрашени. На 15 август 2022 г. ще се състои събитието "Неудържими: жените на Афганистан се борят за правата си" , на което ще се говори по темата. Повече за него в ефира на Радио София..

публикувано на 11.08.22 в 18:57
Петър Ганев

Как може да се намали бедността и социалното неравенство?

Институтът за пазарна икономика работи по дългосрочно усилие за оценка на ефективността на социалните помощи и услуги в България. От 2019 г. насам той изпълнява Проект "Намаляване на бедността и неравенството във възможностите чрез реформи в социалните трансфери и услуги", който ще приключи през септември 2022 г. Подробности за предложените..

публикувано на 11.08.22 в 17:23
Hayes & Y

"Hayes & Y" с чисто нов сингъл и предстоящ дебютен албум

Специален гост в предаването "Добър вечер, София" беше Благослав Анастасов, фронтмен на популярната българска група "Hayes & Y", който разказа за току-що излезлия сингъл "Control" , предвестник на дългоочаквания дебютен албум на знаменитата група. "Важно е да правиш неща, които ще изненадат хората", споделя музикантът.  Изненадва и..

публикувано на 11.08.22 в 16:48

"EuroQCI" ще гарантира стратегическата автономност на ЕС

Относно това, с какво се занимава Център за компетентност КВАЗАР и по какъв начин помага за националната и европейска сигурност, пред Радио София говориха Генчо Керезов, заместник-кмет по дигитализация, иновации и икономическо развитие на Столичната община, и доц. Лъчезар Георгиев , представител на България в Борда на инициативата на ЕК..

публикувано на 11.08.22 в 15:56

Защо земното въртене е неравномерно?

Специалистите тази година регистрираха рекорд, който планетата Земя постави на 29 юни. Денонощието тогава беше с 1.59 милисекунди по-кратко. Според Леонид Зотов, изследовател от Московския държавен университет "Ломоносов", от 2016 г. Земята е започнала да ускорява скоростта си. И пред 2022-ра планетата ни се върти по-бързо, отколкото през..

публикувано на 11.08.22 в 14:27

Деца и родители се наслаждават на фасадните рисунки на Bozko върху Комплекса за ранно детско развитие

Комплексът за ранно детско развитие на фондация "За нашите деца", който се намира в Зона Б-5, на мястото на Дома за медико-социални грижи за деца "Света София", е преобразен неузнаваемо и не само радва очите на минаващите край него, но и ги предизвиква да снимат. Същото е направил и Иван Шишиев от "Етюд-и-те на София" след като художникът..

публикувано на 11.08.22 в 12:48
Всяко поколение има свои интереси (Снимката е илюстративна)

В семейството днес: повече агресия, липсва респект между поколенията, няма срам

Студенти от цялата страна събират емперични данни във всичките 28 области на страната по проект на женското сдружение „Екатерина Каравелова”, което в партньорство с Великотърновски университет изследва причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на домашното насилие и насилието, основано на пола в България . Основните целеви..

публикувано на 11.08.22 в 11:37