Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Животът е странстване, душата е с огромен потенциал

"Животът е странстване. Любовта е дом" – тази констатация прилича на афоризъм, но всъщност е последното книжно заглавие на писателката Кристина Митева.

По нейни думи изданието представлява сборник от текстове – есета, кратки разкази, стихове.

"Събрах ги, защото ми се струва, че те засягат важни теми, добре е да се насърчаваме да мислим за доброто. Особено след началото на войната в Украйна всичко стана по-наситено, по емоционално, човек има нужда от повече светлина, да се обърне към Бог, към вярата", каза тя в студиото на Радио София, където гостува заедно с 10-годишния ѝ син – Любомир, нарисувал корицата на книгата.

"Тези теми са трудни и за мен като човек. Но знам, че душата има потенциал.

Въпросът е като грешим, да осъзнаваме и да не повтаряме. Човек да се стреми да бъде по-различен, по-добър. Когато вижда последствията от това, което прави, и когато иска, макар и бавно, човек се променя", убедена е Митева.

Любчо разказа как рисува. Това е втората му корица на книга:

"Разбирам темата и на мен ми идва отвътре какво да нарисувам."

Кристина Митева призна, че като родител, се опитва да научи сина си да стане добър човек. Въпреки че някои смятат, че така съществува риск той лесно да бъде нараняван.

Имаме душа, имаме тяло. У нас има и сила, и слабост. Човек е смес от противоположности във всички аспекти. За мен човек е пресечна точка. Но точно там – в пресечната точка се раждат възможностите, подчерта писателката.

Тя продължава и своя интересен проект "Един от нас споделя".

Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова.

По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 15 август ще бъдат дискутирани правата на хората в Афганистан

След като преди една година, на 15 август 2021 г. политиката и властта отново влязоха в ръцете на талибаните, животът и правата на хората в Афганистан отново са застрашени. На 15 август 2022 г. ще се състои събитието "Неудържими: жените на Афганистан се борят за правата си" , на което ще се говори по темата. Повече за него в ефира на Радио София..

публикувано на 11.08.22 в 18:57
Петър Ганев

Как може да се намали бедността и социалното неравенство?

Институтът за пазарна икономика работи по дългосрочно усилие за оценка на ефективността на социалните помощи и услуги в България. От 2019 г. насам той изпълнява Проект "Намаляване на бедността и неравенството във възможностите чрез реформи в социалните трансфери и услуги", който ще приключи през септември 2022 г. Подробности за предложените..

публикувано на 11.08.22 в 17:23
Hayes & Y

"Hayes & Y" с чисто нов сингъл и предстоящ дебютен албум

Специален гост в предаването "Добър вечер, София" беше Благослав Анастасов, фронтмен на популярната българска група "Hayes & Y", който разказа за току-що излезлия сингъл "Control" , предвестник на дългоочаквания дебютен албум на знаменитата група. "Важно е да правиш неща, които ще изненадат хората", споделя музикантът.  Изненадва и..

публикувано на 11.08.22 в 16:48

"EuroQCI" ще гарантира стратегическата автономност на ЕС

Относно това, с какво се занимава Център за компетентност КВАЗАР и по какъв начин помага за националната и европейска сигурност, пред Радио София говориха Генчо Керезов, заместник-кмет по дигитализация, иновации и икономическо развитие на Столичната община, и доц. Лъчезар Георгиев , представител на България в Борда на инициативата на ЕК..

публикувано на 11.08.22 в 15:56

Защо земното въртене е неравномерно?

Специалистите тази година регистрираха рекорд, който планетата Земя постави на 29 юни. Денонощието тогава беше с 1.59 милисекунди по-кратко. Според Леонид Зотов, изследовател от Московския държавен университет "Ломоносов", от 2016 г. Земята е започнала да ускорява скоростта си. И пред 2022-ра планетата ни се върти по-бързо, отколкото през..

публикувано на 11.08.22 в 14:27

Деца и родители се наслаждават на фасадните рисунки на Bozko върху Комплекса за ранно детско развитие

Комплексът за ранно детско развитие на фондация "За нашите деца", който се намира в Зона Б-5, на мястото на Дома за медико-социални грижи за деца "Света София", е преобразен неузнаваемо и не само радва очите на минаващите край него, но и ги предизвиква да снимат. Същото е направил и Иван Шишиев от "Етюд-и-те на София" след като художникът..

публикувано на 11.08.22 в 12:48
Всяко поколение има свои интереси (Снимката е илюстративна)

В семейството днес: повече агресия, липсва респект между поколенията, няма срам

Студенти от цялата страна събират емперични данни във всичките 28 области на страната по проект на женското сдружение „Екатерина Каравелова”, което в партньорство с Великотърновски университет изследва причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на домашното насилие и насилието, основано на пола в България . Основните целеви..

публикувано на 11.08.22 в 11:37