Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В семейството днес: повече агресия, липсва респект между поколенията, няма срам

Това сочи първо изследване у нас - част от проект за причините и предотвратяването на домашното насилие и насилието, основано на пола

Всяко поколение има свои интереси (Снимката е илюстративна)
Снимка: БГНЕС

Студенти от цялата страна събират емперични данни във всичките 28 области на страната по проект на женското сдружение „Екатерина Каравелова”, което в партньорство с Великотърновски университет изследва причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на домашното насилие и насилието, основано на пола в България.

Основните целеви групи, към които е насочена инициативата, са наши и европейски политици, както и университетски институти, обясни пред Радио София Галя Иванова, зам.-председател на сдружение "Екатерина Каравелова" и програмен координатор на проекта.

През 2021 г. е проведено теоретично изследване на българското семейство и резултатите са публикувани.

Авторите му - Красимира Петрова, Велислава Чавдарова и Даниела Тасевска, са посочили като най-значими културните фактори, правните, икономическите и политическите.

"Психологическото насилие е доста сложно и уврежда личността, влияе ѝ не само на емоциите, но и на физическото здраве", изтъкна Иванова. И добави, че от началото на 2022 г. се извършват още 2 изследвания – количествено и качествено.

В 26 от областите анкетите на студентите са приключили и предстои обработка и обобщение на резултатите.

Качественото изследване се провежда във фокус групи в 10 от областите на страната.

Галя Иванова цитира част от суровите данни, според които:

  • В областен град в централна България: Участниците в изследването приемат като най-съществени разлики в разбирането за семейството преди и сега девалвацията на ценностната система, стресът, липсата на комуникация, усещането за безнаказаност и новите технологии. Основните фактори, провокиращи насилие според участниците са финансови, зависимости, наблюдавано насилие като агресор и жертва, ревност, желание за надмощие, липса на комуникация, липса на образование, липса на възпитание, безпаричие, психопатна личностова структура, нарцистично поведение.

  • Малко населено място в един от най-бедните райони на страната:
    Според участниците разликите в разбирането за семейството от преди и сега са в отрицателна посока, тъй като "през годините имаше срам, сега липсва". Нивото на развитие на родителите е ниско, супер горделиви са и имат изисквания. Децата са по-агресивни, имат "свободия" и по-голяма власт. Образованието не е критерий за възпитание. Децата нямат уважение към нищо. Между поколенията е имало респект, сега го няма. Структурата на семейството сега е различна – неясна и разчупена. Жената има повече отговорности, мъжете често са безработни. Имат по-ниско самочувствие, често обаче им е удобна тази роля. Основните фактори, провокиращи насилие според участниците са свързани с възпитанието. Мъжът често агресира поради непълноценност и поради традиция. Има и "тиха" агресия, прилагана по-често от жените към мъжете.

Проектът ще продължи до януари 2024 година. Предстои издаването на наръчници и провеждането на научна конференция, както и работна среща в Европейския парламент.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съпругата на Китодар във филма се играе Стефани Ивайло

Китодар Тодоров в българска черна комедия! Това трябва да се гледа

След десетки документални филми, тв продукции и успешния "Снимка с Юки" режисьорът Лъчезар Аврамов предлага ново заглавие: "Жълт олеандър" - черна комедия с елементи на политически трилър . Участват Китодар Тодоров, Стефани Ивайло, Леонид Йовчев, Мариан Вълев, Лука Гобо. Оператор е Торстен Липсток. Музиката е на Асен Вапцаров Филмът..

публикувано на 28.09.22 в 17:50
Асен (Пенко Господинов) и Стела (Йоана Буковска) в сцена от филма

Светлината в равносметките показва филмът "След сезона"

Във фестивалната програма на "Златна роза" вчера зрителите гледаха филма на режисьора Иван Панев "След сезона" , по сценарий на Марин Дамянов и Дочо Боджаков. В ролите са Йоана Буковска-Давидова (Стела), Пенко Господинов (Асен), Калин Врачански, Красимир Доков, Веселин Анчев, Петя Силянова. Оператор е Христо Генков, музиката е..

публикувано на 28.09.22 в 16:29

Започва фестивалът "Минало неминало"

Фестивалът "Минало неминало" започва на 29 септември и продължава до 2-ри октомври. Мястото е Регионален център за сценични изкуства "Топлоцентрала" и комплекс "Гарнизонно стрелбище". За да ни разкаже за него, специален гост гост в радио ефира беше Весела Ножарова, изкуствовед и куратор към фондация "Изкуство –дела и документи". Има ли..

публикувано на 28.09.22 в 15:35
По време на представянето на книгата на фестивала...

Ново издание запознава по-младите киномани с личността на Григор Вачков

Духът на приятелство и обич, на коментари и на радост от хубавите филми от фестивала "Златна роза" актрисата Марта Вачкова помни още отпреди десетки години, когато е идвала с нейния баща – актьорът Григор Вачков. Идвала е и след това. Била е и жури на късометражните филми. На 40-ото издание Марта също е тук, и то за да присъства на..

публикувано на 28.09.22 в 15:18
Проф. Минко Балкански

Проф. Минко Балкански: Животът се осмисля с алтруизъм и любов

Проф. Минко Балкански е роден през 1927 г. в старозагорското село Оряховица. Още от малък е изключително любознателен. Впечатляващо е, че в гимназията взима по 2 класа за една година и постъпва в университета едва 15-годишен . Запленен е от личността и знанията на Луи Пастьор и негова цел става елитния университет École normale..

публикувано на 28.09.22 в 13:53
Народния театър

Сериозни щети по сградата на Народния театър е нанесла бурята снощи

Сериозни щети върху сградата на Народния театър "Иван Вазов" е нанесла снощната буря в столицата. След проливния дъжд има спукани тръби, наводнени фоайета и сцени, съобщи за БНР директорът на театъра Васил Василев: "Спукани са няколко водосточни тръби, които се намират в стените на театъра и в следствие на тях са наводнени камерна сцена,..

публикувано на 28.09.22 в 12:22

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

Във връзка със Световния ден на сърцето (29 септември) специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) ще преглеждат безплатно пациенти с проблеми с кръвното налягане. Консултациите ще се проведат от 10.00 до 13.30 часа в кабинет 218, на втория етаж в поликлиниката на ВМА. Не се изисква направление от личния лекар, но е необходимо да..

публикувано на 28.09.22 в 12:19