Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как може да се намали бедността и социалното неравенство?

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

Институтът за пазарна икономика работи по дългосрочно усилие за оценка на ефективността на социалните помощи и услуги в България. От 2019 г. насам той изпълнява Проект "Намаляване на бедността и неравенството във възможностите чрез реформи в социалните трансфери и услуги", който ще приключи през септември 2022 г. Подробности за предложените реформи в социалната политика и къде са най-необходими пред Радио София говори Петър Ганев, старши икономист от Института за пазарна икономика.

По думите на Ганев, целта на проекта е социалната политика в страната да постига по-голям резултат, а това, което липсва е да може се види какво би могло да се промени в самите политики, така че да има реална промяна в показателите на бедност.

"Бюджетът на Министерство на труда и социалната политика е около 3 млрд. лв. и този бюджет не постига сериозно намаление на бедността и неравенството. За разлика от социалното подпомагане, което наблюдаваме в Европа, което е много по-ефективно. Не че е по-голямо, а просто даването на определен ресурс там дава по-голям резултат, тъй като ресурсът е насочен към най-бедните, а у нас много често се разпилява ресурса по твърде голям брой цели, които се следват - и градски, и семейни, и какви ли още не", коментира Ганев.

По думите му, данните са относителни и не показват драматична промяна, макар такава да е имала сред хората, които са изгубили работата си през първите няколко седмици от пандемията, но хората, които са в най-голям риск от бедност (20%) и хората, при които трудовата мобилност отсъства (10%) са имали проблеми и преди самата пандемия. Той допълни, че едва 10% от бюджета се отделя за класическо социално подпомагане.

Ганев поясни, че социалните услуги са над 10 типа и са ресурс в рамките на около 1 милиард лв., който се предоставя в натура, и добави:

"Всички тези разпокъсани услуги, които се предоставят от общините се финансират по 4 начина: през бюджета, второ - като делегирана дейност, трето - като местен бюджет през общината и четвърто - като европейски проекти".

Ганев посочи, че всичко това трябва по някакъв начин да се обедини като общ вход в системата, да има общо звено между общините и териториалните дирекции за социално подпомагане, където всеки човек да може да има оценка за неговите потребности.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Ангелов и Леонард Георгиев

Млади учени започват поредица от граждански форуми

Технологиите на Четвъртата индустриална революция (Индустрия 4.0) видоизменят обществата по света с безпрецедентна скорост, откривайки пред човека невиждани до момента възможности, но и редица предизвикателства. Развитието на изкуствения интелект, автоматизацията на работните процеси, постиженията в биоинженерството и генното инженерство постепенно..

публикувано на 27.09.22 в 19:29
Камен Балкански и Катя Василева

Камен Балкански: Кинопублики се формират още в училище

Българските игрални филми в европейския контекст . Привличането и образоването на нови публики – това беше темата на дискусия, което се проведе във Фестивалния и конгресен център – част от програмата на 40-ия фестивал "Златна роза" във Варна. В отворената дискусия, инициирана от бюро "Творческа Европа МЕДИА – България", беше поставен акцент..

публикувано на 27.09.22 в 18:51

В Костинброд водата е в норма, ама всички пият бутилирана

Гражданите в Костинброд от край време се оплакват, че питейната вода в града е силно варовита . Почти всички живущи там си купуват бутилирана вода и не смеят да ползват чешмяната за пиене. Толкова високо е съдържанието на варовик, че обикновените филтърни кани се задръстват и не вършат никаква работа. Водата по водопровода пък се отлага по..

публикувано на 27.09.22 в 17:28

5 хиляди километра на колело из Япония

Николай Голев е от Банско. Той е ски-инструктор и приключенец. Първото приключение, което го отвежда в далечна Япония, се случва през 2018-та, с трима приятели ентусиасти. В следващите 2 години отново се завръща там, но този път престоят му се удължава поради ковид пандемията. След като известно време се потапя в забележителностите и..

публикувано на 27.09.22 в 16:16
22-годишният Петър Танев

Петър Танев: Протестите в Русия тепърва ще се разрастват

Паника, бягство, протести и арести – това се наблюдава след обявяването на мобилизация в Русия. Как обаче изглеждат нещата през очите на свидетеля? Отговорът срещаме в разказа на 22-годишния Петър Танев, руски опозиционер и общественик , който е с двойно гражданство – руско и българско, и част от инициативата „Свободна Русия“.  Пред..

публикувано на 27.09.22 в 16:04
Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов: Не бива да оставяме инициативата в ръцете на Путин

С частичната   мобилизацията в Русия и ядрените заплахи Владимир Путин се опитва да компенсира в някаква степен очевидната загуба на бойното поле в Украйна. Целта е да извърши сплашване, включително и на хората, участващи в измислените референдуми в 4 украински области под дулата на оръжията. Така обаче Путин откри нов фронт – срещу..

публикувано на 27.09.22 в 15:16

Сградата на Сточна гара оживява в квартален панаир

На 1 октомври, сградата на Сточна гара ще се превърне в квартален панаир. Тя е построена през 1929 г. , а тази събота ще оживее с изложение на местни артисти, бизнеси и занаяти. Предвидена е забавна програма за деца и възрастни, музика, танци, храна и напитки, и работилници за облагородяване на района. Форумът „Зеленият преход на гарите“..

публикувано на 27.09.22 в 13:53