Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Времето е най-скъпият ресурс

Болница Адаса Ерусалим
Снимка: архив

Д-р Тамар Елрам, директор на болница Адаса в Ерусалим, поет, майка на 5 деца и лекуващ лекар. Как успява? Кореспондентите ни в Израел Искра и Феня Декало разказват:

одена съм в семейство с 6 деца. Бях на 5 години ,когато се преселихме в Израел. Баща ми се пенсионира като юрист,а майки ми още работи като директор на заемния отдел на националната библиотека на Израел. В семейството ни всеки си знаеше задълженията, като по-големите помагахме на по-малките. Нямахме дори детегледачка и домашна помощница. На 13 години се ориентирах към медицината. В такова голямо семейство, винаги има нужда един да се притичва на помощ, ако някой се разболее и да знае какво да направи докато пристигне квалифициран лекар.

Моделът на управление и разпределение на работата в семейство взаимствах от родителите си. И досега смятам, че ако нещо може да се купи с пари, се купува и не се хаби ценно време за него. Времето е най-скъпият ресурс и се изразходва рационално.

Мисля, че жените, които не са намерили реализация и извън семейството, ги мъчи угризение на съвестта, че не са се реализирали докрай. Това неудовлетворение се отразява и в отношението към децата. А те не са виновни за избора, който е направила. Всяка жена, независимо от образованието й, е роден мениджър. Тя следи всичко в дома да е наред. Не приема „козметичните ремонти“, а иска всичко да е стабилно. Така постъпих с болницата: не приех „разкрасяването й“ с килимчета или цветенца, а започнах ново строителство. На жената-майка не й досажда монотонната работа, като това че сега е нахранила децата, но след няколко часа пак ще са гладни, че сега е почистила, а след няколко часа пак ще мръсно и разхвърлено. Тя разпределя кой с какво ще се включи в домашния труд: децата - след училище, съпругът- след работа."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екзотичните животни в България и законни ли са те

Кои са екзотичните животински видове и при какви условия трябва да се отглеждат като домашни любимци? Християн Христов, директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, където се отглеждат представители на различни видове, които са били конфискувани от властите. Християн Христов, директор на Центъра за защита на защита на природата..

публикувано на 09.08.24 в 18:24
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов за политическата ситуация в България

Анализ на събитията, белязали изминаващата седмица, включително одобрените от НС промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се забранява пропагандирането на нетрадиционата сексуална ориентация в учебните заведения. Коментар по темата направи политологът Иво Инджов. "Усилията на политическите сили се съсредоточиха върху..

публикувано на 09.08.24 в 16:40
Вяра Николова - млад журналист, изследовател на култура

Медиите за култура през погледа на младия изследовател Вяра Николова

Културната журналистика в България и мястото на безплатните издания  е тема на дипломна работа и изследване, което Вяра Николова прави между 1 октомври 2023 и март 2024 година  С анализ на няколко издания в този период, тя се дипломира във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет. Споделя, че..

публикувано на 09.08.24 в 15:02

Електрическите тротинетки са най-безопасни

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 09.08.24 в 14:58

Египетският лешояд се завръща у нас от ръба на изчезването

Емблематичният египетски лешояд се завръща от ръба на изчезването, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Оттам са установили рекорден брой от 35 заети гнездови територии от египетски лешояди. Установеното увеличение е с близо 20% спрямо предходната година и по този начин световно застрашеният вид у нас се възстановява до..

публикувано на 09.08.24 в 13:06
Виктор Лилов

Виктор Лилов: Добре е това, което правим да ни доставя удоволствие, за да имаме волята да го правим

В предаването "Радиокафе" разговаряме с  единствения европеец в "топ 10" на Международната олимпиада по биология, в която е и победител. Виктор Лилов печели два златни медала в олимпиади на две различни науки – биология и химия, където хората се състезават на базата на своите интелектуални познания.  Той е на 17 години, завършил Софийската..

публикувано на 09.08.24 в 13:02

Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето"

За поредна година община Копривщица и Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев - 1869 г." организират Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето". На 9 и 10 август, в града ще се проведе, както местните жители го наричат, т.нар. малък събор, сподели пред Радио София Стоян Павлов - председател на Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев -..

публикувано на 09.08.24 в 11:27