Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновено издание представя живота и творчеството на Георги Марков

Снимка: издателство "РИВА"

На 12 септември 2022 г. (понеделник) от 18:00 часа в "Нов театър" - НДК, приятели и ценители на творчеството на писателя Георги Марков отбелязват 44 години от гибелта му с представянето на новото преработено и допълнено издание на документалната хроника "Аз бях той". Тя включва писма и документи за съдбата и творчеството на Георги Марков, която излиза с логото на издателство "РИВА".

Повече подробности за книгата пред Радио София разказаха проф. Божидар Кунчев и Йонко Йончев. Книгата, по думите на проф. Божидар Кунчев, представя време на безпътица, в което са били погазени елементарни човешки норми.

"Георги Марков го описва всичко това с конкретни факти, с великолепен език и на всичкото отгоре изстрадано. Изстрадано до такава степен, че за написаното той заплати с живота си", коментира проф. Кунчев. Той допълни, че изданието е разширено и хвърля допълнителна светлина върху личността на Марков.

Йонко Йончев сподели, че една част от архива на Георги Марков се намира в България, а друга в Лондон. Той е много ценен, тъй като Марков е правил копие на всяко писмо, което изпраща.

"Георги Марков беше против стадото. Той беше персоналист, той беше за извисената индивидуалност, за това, че човек трябва да се самопостигне", обобщи проф. Кунчев.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна активния период на летния туризъм

Днес в 23:50 ч. българско време официално ще настъпи астрономическото лято. Какъв летен сезон очакваме, какви дестинации избират българите за лятна почивка, кои чуждестранни туристи посрещаме у нас и има ли ръст в цените през този сезон? По темата за това какви са проблемите с кадрите през летния сезон и ще намерят ли решение говори Константин..

публикувано на 20.06.24 в 15:13

България ще бъде представена на "World Paella Day Cup 2024"

За първи път България ще има представител на Световната купа по паеля "World Paella Day Cup 2024" . Научихме от сънародника, който ще ни представял в събитието – Николай Тодоров-Ник, който сподели, че кампанията върви изключително добре, а нейният първи решаваш етап ще приключи на 25 юни. "Досега нещата се движат в желаната посока, гласуването..

публикувано на 20.06.24 в 14:55

Доброволци с достъп до космическия телескоп TESS помагат на астрономията

Българският астроном към NASA и института SETI д-р Веселин Костов е в София и тази вечер ще изнесе лекция, в която ще представи възможностите на космическия телескоп TESS. Ще обясни как може хора, обичащи науката, да използват данните от апарата и да помагат в анализирането им, да допринесат за откриването и изследването на нови екзопланети...

публикувано на 20.06.24 в 14:20

Кюстендил ще бъде домакин на фестивала “Хисарлъка Expеrience 2024“

От 12 до 14 юли, за пореден път Кюстендил ще бъде домакин на фестивала “Хисарлъка Expеrience“. Посетителите могат да се насладят на концерти, изложби, базар за творци със занаятчийски изделия и кулинарни щандове. Пред Радио София събитието представиха Митко и Yana. „Общината реши да инвестира в това начинание, ние също и време, и..

публикувано на 20.06.24 в 13:39
В София има и кътчета като парк

Какво е лятото в София?

Горещините днес напомнят за настъпването на астрономическото лято. Столичани обаче не са единодушни в оценката си за лятото на София. За някои то е непоносимо горещо, за други – прохладно (зависи с кой друг град сравняваш), за трети – шумно и мръсно. Има и нечерногледи – признават, че в столицата има какво да правиш, къде да отидеш,..

публикувано на 20.06.24 в 13:15
Саркис Балтаян

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя си от Пловдив до Калифорния

На 22 юни официално ще бъде открит Международния музикален фестивал „Варненско лято“, който е на крачка от 100-годишнината от онези първи летни концерти, поставили началото на фестивала. На пулта пред Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна ще бъде главният диригент на Радиооркестъра Константин Илиевски, а солист – българският пианист,..

публикувано на 20.06.24 в 13:02
Денислава Велкова (в средата)

Денислава Велкова: Социалните мрежи са неподозирана сила

Денислава Велкова е млада и талантлива, популярна с качественото съдържание, което споделя в социалните мрежи. Познаваме я и от известен реалити формат. При гостуването ѝ в “Добър вечер, София" тя  сподели своята гледна точка за ползите и вредите в социалните мрежи, за влиянието, което те оказват върху качеството на живот, както и защо и..

публикувано на 20.06.24 в 12:57