Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Членовете на Асоциацията на балканските новинарски агенции избраха София за свое седалище

Кирил Вълчев
Снимка: БГНЕС

България става седалище на Асоциацията на балканските новинарски агенции (АБНА)- Югоизточна Европа (ЮЕ). В следващия 3-годишен мандат генерален секретар на организацията ще бъде генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев.

Това са решения на представителите на новинарски агенции от 11 страни, които участваха в 30-ата Генерална асамблея на АБНА-ЮЕ в Бургас.

Като неформална среща АБНА съществува още от 1995 година, разкри пред Радио София Вълчев:

"Определянето на седалището у нас е голям успех, почти няма международни организации, регистрирани в България."

Генералният директор на БТА допълни, че всяка от агенциите в АБНА ще отговаря за различни сфери на сътрудничеството.

България ще има ангажимента за разпространението на текстови новини.

Гърците предлагат да отговарят за обучението на журналистите. Турците – за технологичното развитие. Румънците – за общ балкански архив на снимки и документи.

Следващата асамблея на Асоциацията ще се състои в Солун, Гърция през пролетта на 2023 година. Република Турция ще поеме домакинството на АБНА-ЮЕ през 2024 година. 

Към 11-те страни - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Косово, Република Северна Македония, Румъния, Турция, Хърватия и Черна гора, могат да се присъединят Молдова, Грузия, Армения и други, смята Кирил Вълчев.

С него разговаря Елисавета Белеганска.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна гласуване за "Топ 100 HR професионалисти в България"

Стартират годишните номинации за "Топ 100 HR професионалисти в България". Те ще определят най-добрите професионалисти в сферата на човешките ресурси в ежегодния индекс на Career Show. Номинациите приключват на 7 октомври 2022 г., а публичен вот определя финалната класация. Ключовият отдел от професионалисти в човешки ресурси във всяка..

публикувано на 06.10.22 в 17:39

Млад архитект спечели конкурса "Визии за Бузлуджа през XXI-ви век"

След европейския форум "Архитектура и политика на XX-ти век – от изобретение до културно наследство", който се състоя на 9 и 10 юни 2022 г. в София, Френският институт в България, Институт Сервантес – София и Фондация BilbaoArte - Испания организираха онлайн конкурс за архитекти и визуални артисти озаглавен "Визии за Бузлуджа през XXI-ви век"...

публикувано на 06.10.22 в 17:06

Най-използваната валута в света е доверието

На 15 октомври 2022 г. България ще бъде домакин на голяма международна конференция "Крипто Революция". Тя събира световни експерти в сферата на дигиталните финанси и ще се състои в Inter Expo Center, София. Мащабното събитие води над 700 крипто и блокчейн ентуасиасти от цял свят в страната. Мисията на конференцията е да превърне България в гореща..

публикувано на 06.10.22 в 15:31

ЕК ще подпомогне дигиталната трансформация на 1000 малки и средни предприятия

До 14 декември 2022 г. е отворена за участие процедурата за п одпомагане на дигиталната трансформация на малките и средните предприятия у нас. Инициативата е на Европейската комисия и 38 партньори от държавите-членки. Процедурата дава възможност за начало на дигитална трансформация на малките и средните предприятия, каза в..

публикувано на 06.10.22 в 13:55

Художникът Надежда Кутева спечели наградата "Захарий Зограф" за 2022 г.

На 7 октомври 2022 г. в художествената галерия "Проф. Васил Захариев" в гр. Самоков, за 39 път ще бъде връчена Националната награда за живопис "Захарий Зограф". Журито е с председател проф. Аксиния Джурова, а художничката Надежда Кутева е удостоена с престижната награда. Носител на редица отличия, Кутева е номинирана за изложбата озаглавена..

публикувано на 06.10.22 в 13:36

Радомира Михова и Ефтим Чакъров – за музиката и силата на гласа

Радомира Михова и Ефтим Чакъров са част от културната организация „Студио РЕ“ . И двамата са добре познати - тя е журналист и създател на лаборатория „Успешния глас“, а той композитор, носител на много награди, включително за детски песни. В предаването „Радиокафе“ те споделиха какво ще допринесе въвеждането на музикални квоти и колко е..

публикувано на 06.10.22 в 12:23

"Звезди в обектива" или какво представлява астрофотографията

Ганчо Ганчев е фотограф и голям любител на астрономията . В предаването "Добър вечер, София",  той разказа за събитието “Звезди в обектива”, на което ще бъде представена една красива, интересна и трудна част на фотографията, а именно астрофотографията. Представянето включва лекция, придружена с кадри на астрономически обекти, както и..

публикувано на 06.10.22 в 11:38