Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново проучване разкрива:

Защо дори кратките разходки сред природата са полезни?

Снимка: Pixabay

Връзката между човека и природата е неразривна. Още в своя най-ранен етап, историята на човечеството се е развивала предимно в дива среда.

Обширните савани и гористите речни долини са приютявали предците ни в продължение на милиони години. В сравнение с тях градовете представляват радикално нов вид местообитание, което въпреки многото си предимства често натоварва психическото ни здраве.

Изследователи свързват градската среда с повишен риск от тревожност, депресия и други психични проблеми, включително шизофрения.

За щастие предлагат и решение: посещението на дивата природа, дори и за кратко, се свързва с редица ползи за психическото и физическото здраве, между които понижаване на кръвното налягане, намаляване на тревожността и депресията, подобряване на настроението, по-голяма съсредоточеност, по-добър сън, по-добра памет и по-бързо оздравяване.

Може ли само едночасова разходката в гората наистина да предизвика всички тези полезни промени в мозъка? И ако е така, как? Отговорът на тези въпроси се посочва в изданието „Сайънс Алерт“:

„Едно от добрите места, където да потърсим улики, е амигдалата - малка структура в центъра на мозъка, която участва в обработката на стреса, емоционалното обучение и реакцията "борба или бягство". Изследванията показват, че амигдалата се активира по-слабо по време на стрес при жителите на селата в   сравнение с жителите на градовете“, пише „Сайънс Алерт, но това не означава непременно, че животът на село има антистресов ефект.

Изследователи от Института за човешко развитие "Макс Планк" са разработили ново проучване, с помощта на функционален магнитен резонанс (фМРТ). В него са участвали 63 здрави възрастни доброволци. Участниците са помолени да попълнят въпросници, да изпълнят задача за работната памет, след което да се подложат на   сканиране с ядрено-магнитен резонанс, както и да отговарят на въпроси, някои от които били предназначени да предизвикат социален стрес.

След това участниците са разпределени на случаен принцип да се разхождат един час в градска среда (оживен търговски район в Берлин) или в естествена среда (гората Грюневалд в Берлин с площ 3000 хектара). 

Изследователите ги помолили да изминат определен маршрут в двете места, без да се отклоняват от пътя или да използват мобилните си телефони по време на разходката. 

След разходката си всеки участник направил още едно сканиране с ядрено-магнитен резонанс с допълнителна задача, предизвикваща стрес и попълнил още един въпросник.

Изследователите съобщават, че ЯМР сканирането е показало намалена активност в амигдалата след разходка в гората, което подкрепя идеята, че природата може да предизвика благоприятни ефекти в мозъчните области, свързани със стреса. И очевидно това може да се случи само за 60 минути.

"Резултатите потвърждават предполагаемата досега положителна връзка между природата и здравето на мозъка, но това е първото проучване, което реално доказва причинно-следствената връзка", посочват от Института за човешко развитие "Макс Планк".

Източник: БГНЕС


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екзотичните животни в България и законни ли са те

Кои са екзотичните животински видове и при какви условия трябва да се отглеждат като домашни любимци? Християн Христов, директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, където се отглеждат представители на различни видове, които са били конфискувани от властите. Християн Христов, директор на Центъра за защита на защита на природата..

публикувано на 09.08.24 в 18:24
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов за политическата ситуация в България

Анализ на събитията, белязали изминаващата седмица, включително одобрените от НС промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се забранява пропагандирането на нетрадиционата сексуална ориентация в учебните заведения. Коментар по темата направи политологът Иво Инджов. "Усилията на политическите сили се съсредоточиха върху..

публикувано на 09.08.24 в 16:40
Вяра Николова - млад журналист, изследовател на култура

Медиите за култура през погледа на младия изследовател Вяра Николова

Културната журналистика в България и мястото на безплатните издания  е тема на дипломна работа и изследване, което Вяра Николова прави между 1 октомври 2023 и март 2024 година  С анализ на няколко издания в този период, тя се дипломира във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет. Споделя, че..

публикувано на 09.08.24 в 15:02

Електрическите тротинетки са най-безопасни

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 09.08.24 в 14:58

Египетският лешояд се завръща у нас от ръба на изчезването

Емблематичният египетски лешояд се завръща от ръба на изчезването, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Оттам са установили рекорден брой от 35 заети гнездови територии от египетски лешояди. Установеното увеличение е с близо 20% спрямо предходната година и по този начин световно застрашеният вид у нас се възстановява до..

публикувано на 09.08.24 в 13:06
Виктор Лилов

Виктор Лилов: Добре е това, което правим да ни доставя удоволствие, за да имаме волята да го правим

В предаването "Радиокафе" разговаряме с  единствения европеец в "топ 10" на Международната олимпиада по биология, в която е и победител. Виктор Лилов печели два златни медала в олимпиади на две различни науки – биология и химия, където хората се състезават на базата на своите интелектуални познания.  Той е на 17 години, завършил Софийската..

публикувано на 09.08.24 в 13:02

Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето"

За поредна година община Копривщица и Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев - 1869 г." организират Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето". На 9 и 10 август, в града ще се проведе, както местните жители го наричат, т.нар. малък събор, сподели пред Радио София Стоян Павлов - председател на Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев -..

публикувано на 09.08.24 в 11:27