Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На 1 октомври

Сградата на Сточна гара оживява в квартален панаир

Снимка: "Градоскоп"

На 1 октомври, сградата на Сточна гара ще се превърне в квартален панаир. Тя е построена през 1929 г., а тази събота ще оживее с изложение на местни артисти, бизнеси и занаяти. Предвидена е забавна програма за деца и възрастни, музика, танци, храна и напитки, и работилници за облагородяване на района. Форумът „Зеленият преход на гарите“ е кулминацията на събитието и включва разнообразна програма от активности за малки и големи.

Посетителите ще имат възможността да разгледат и обсъдят резултатите и предложенията от всички експертни дискусии и работилници за устойчиво развитие на терените от Сточна гара до гара Подуяне.

Част от организаторите са „Градоскоп“. Казват за себе си, че са двигател за градско преобразуване, мултидисциплинарна колаборация, част от сдружение „ГИД“, с фокус градската среда. Теодора Стефанова е урбанист и архитект от „Градоскоп“. В предаването „Радиокафе“ тя разказа, че събитието предвижда сериозна част за специалисти и панаирна част – за обикновените посетители.

„Всички местни творци, които създават квартала около Сточна гара ще дойдат да представят своята продукция. Иначе ще има и три работилници – „Озеленяваме заедно”, „Сторим заедно“ и детска архитектурна работилница – „Игра в града“, добави Теодора Стефанова.

Всички посетители могат да научат повече за градската растителност и да се включат в картиране на дърветата и растенията на София на интерактивната дигитална карта на „ЕдноДърво“.

За арт събитията отговарят от фондация „Убежна точка“. Любослав Неделчев е театрален режисьор и част от фондацията.

„Културната програма започва от 10.30 часа с танцов филм на Саша Хаждиева. Те ще представят с VR очила едно изживяване – танцов филм, чието действие се развива на Витоша. Филмът е късометражен, около 5 минути. Ще има място и време за всички“, разказа Любослав Неделчев.

Посетителите ще могат да се включат и в създаването на уникални градски мебели, с които да се облагороди входа на сградата на Сточна гара. Най-малките ще обсъдят как би изглеждало идеалното пространство за игра.

Събитието ще продължи през целия ден – от 10.00 до 22.00 часа. То е с вход свободен, но някои от активностите изискват предварителна регистрация.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Снимките са предоставени от "Градоскоп"


По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредна кръгла маса за България пред еврозоната

Центърът за развитие и политики организира кръгла маса на тема "Българската икономика на прага на еврозоната" , която ще се състои на 6 декември от 9:30 часа. Участниците във форума ще обсъдят икономическите, фискалните и социални предизвикателствата по пътя към пълноправното членство, както и възможните решения за стабилен бюджет и..

публикувано на 05.12.22 в 18:33
Виждато - на лицата на Жанета Бранкова, Светослава Соколова, Дея и Майра греят усмивки

В София само 112-о училище „Стоян Заимов“ спечели химн

Децата и ръководството на 112-о основно училище „Стоян Заимов“ в район "Оборище" са горди, че се сред 6 - те училища в цяла България и единственото в София, за което ще бъде написан химн в рамките на инициативата на Музикаутор „Светилник“ 2022/2023: Към светли бъднини вървим!“ .  "Инициативата се оказа много мотивираща. Събуди интереса..

публикувано на 05.12.22 в 17:47

Какви възможности предлага роботизацията

Как технологиите влизат в бара, какви възможности предлага автоматизацията и кои са факторите за избор на индустриални решения и роботи? ПАРА е асоциация свързана с автоматизация и роботика. "Технологии в бара" има пилотно издание, което ще се състои тази сряда, 7 декември 2022 г. от 18:30 ч. в известен столичен бар. На събитието ще бъдат..

публикувано на 05.12.22 в 17:01

"Гергина" - като Гергина Тончева

П рограм ат а за личностно развитие за момичета от малките населени места „Гергина“ , която се организира от Фондация “Солидарност в действие”, приема кандидатки за участие в третото издание още 10 дни – до 15 декември, обясни пред Радио София Елица Панкова. Проектът е за момичета на възраст от 15 до 25 години, които са завършили..

публикувано на 05.12.22 в 16:51

Фалшивите новини са манипулация, която цели да заблуди хората

Фалшивите новини са манипулация , която цели да заблуди хората, които я четат. Дезинформацията се разпространява изключително бързо, а целта ѝ може да бъде различна – от това да постигне повече кликове на дадена публикация до разделение на обществото. В края на месец ноември, в няколко български сайта се появи информация, в която се..

публикувано на 05.12.22 в 16:14

Старинни коледни песни в модерно брас звучене

Албумът "Коледни истории за брас и мраз" очаква своите слушатели в музикалните платформи. "Коледни истории за брас и мраз" е втора част от проекта, представящ коледна музика от скандинавските страни. В основата на албума е популяризирането на българските музикални медните духови инструменти в Европа чрез използване на най-модерните..

публикувано на 05.12.22 в 15:35
Огнян Атанасов

Огнян Атанасов, КНСБ: Енергийно бедните не бива да бъдат ощетявани

След изчисления с данни на НСИ  за енергийно бедни могат да се смятат лицата с годишен доход под 8669 лева. При тези условия броят на енергийно бедните хора в България достига 2,829 милиона или 40,9% от населението на страната . В момента около 290 хиляди души получават помощи за отопление с решение на служебното правителство. Но..

публикувано на 05.12.22 в 15:22