Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Костинброд водата е в норма, ама всички пият бутилирана

Гражданите в Костинброд от край време се оплакват, че питейната вода в града е силно варовита. Почти всички живущи там си купуват бутилирана вода и не смеят да ползват чешмяната за пиене. Толкова високо е съдържанието на варовик, че обикновените филтърни кани се задръстват и не вършат никаква работа. Водата по водопровода пък се отлага по съдовете, тръбите, батерии на чешми и душове и предизвиква непрекъснато аварии в домакинствата.

В същото време се говори, че по-мека и качествена вода отива за нуждите на голямо тамошно предприятие за напитки. Хората почти са приели този факт за даденост, но видно и от нашата анкета преди време определят това като един от най-големите проблеми в града.

Данните от проверките на Регионалната здравна инспекция показват, че водата е годна за пиене.

Според кмета на Костинброд Трайко Младенов след ВиК ремонта и водния цикъл на града най-важното е, че са намалели авариите. Водата идва от карстови подземни находища и е топла – около 20 градуса.

"Ще се постараем да доведем още, и то от софийската вода", обеща той.

Водата в Костинброд наистина е средно твърда – достига до 5,8 от 12 единици по норма, но отговаря на Наредба№9 за качеството на водата за питейно-битови нужди, обясни Росица Итова – главен инженер във ВиК София област.

По думите ѝ, на водата се прави непрекъснат мониторинг.

Съществуват омекотителни инсталации, но са скъпи, не са в бюджетните възможности на ВиК и на общината, трябва да се кандидатства за финансиране.

Ако водата е в нормите, определени за страната, няма опасност пиенето ѝ да причини образуване камъни в бъбреците, обясни пред Радио София проф. Емил Паскалев, председател на дружеството по нефрология.

Тя може да е предпоставка и може да се стигне до камъни, ако има наличие и други фактори – начин на хранене, лекарства, стимуланти, някои заболявания и т.н. Специалистът препоръча да се пие достатъчно вода и тя да не е една и съща – чешмяна, минерална, изворна, а също така и чайове, сокове. В менюта е добре да присъстват плодове и зеленчуци.

По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Излезе втората част на книгата "Османските потайности: Еничарите"

Излезе втората част на книгата „Османските потайности: Еничарите“ на Ибрахим Карахасан-Чънар. В нея читателите ще се запознаят с историческо изследване за еничарството - за създаването, разцвета и ликвидацията на най-ухажваната политическа и военна сила в Османската империя. Както и първата част на книгата "Османските потайности: Харемът", Ибрахим..

публикувано на 16.04.24 в 13:00

Фестивалът на българското кино "Васил Гендов" започва с прожекции на 1 май

Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) обяви номинациите за тазгодишното издание на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов", на който се връчват и едноименните награди на Съюза. Стремежът е да бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство, отбеляза пред..

публикувано на 16.04.24 в 11:51

Чака ли ви се до септември за "Hug or handshake"?

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Тротоарът до парк "Възраждане" ще е напълно завършен до 2 седмици

Предвижда се обновяване на тротоари по ул. "Стефан Стамболов", както и при улиците "Пиротска" и "Христо Ботев". Финансирането е осигурено от Столичната община и от районната администрация. Почти целият район е в синя или зелена зона за паркиране , припомни още кметът Илиев: " Гледаме всеки нарушител да бъде санкциониран. Съдействат ни и от..

публикувано на 16.04.24 в 08:48