Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Костинброд водата е в норма, ама всички пият бутилирана

Гражданите в Костинброд от край време се оплакват, че питейната вода в града е силно варовита. Почти всички живущи там си купуват бутилирана вода и не смеят да ползват чешмяната за пиене. Толкова високо е съдържанието на варовик, че обикновените филтърни кани се задръстват и не вършат никаква работа. Водата по водопровода пък се отлага по съдовете, тръбите, батерии на чешми и душове и предизвиква непрекъснато аварии в домакинствата.

В същото време се говори, че по-мека и качествена вода отива за нуждите на голямо тамошно предприятие за напитки. Хората почти са приели този факт за даденост, но видно и от нашата анкета преди време определят това като един от най-големите проблеми в града.

Данните от проверките на Регионалната здравна инспекция показват, че водата е годна за пиене.

Според кмета на Костинброд Трайко Младенов след ВиК ремонта и водния цикъл на града най-важното е, че са намалели авариите. Водата идва от карстови подземни находища и е топла – около 20 градуса.

"Ще се постараем да доведем още, и то от софийската вода", обеща той.

Водата в Костинброд наистина е средно твърда – достига до 5,8 от 12 единици по норма, но отговаря на Наредба№9 за качеството на водата за питейно-битови нужди, обясни Росица Итова – главен инженер във ВиК София област.

По думите ѝ, на водата се прави непрекъснат мониторинг.

Съществуват омекотителни инсталации, но са скъпи, не са в бюджетните възможности на ВиК и на общината, трябва да се кандидатства за финансиране.

Ако водата е в нормите, определени за страната, няма опасност пиенето ѝ да причини образуване камъни в бъбреците, обясни пред Радио София проф. Емил Паскалев, председател на дружеството по нефрология.

Тя може да е предпоставка и може да се стигне до камъни, ако има наличие и други фактори – начин на хранене, лекарства, стимуланти, някои заболявания и т.н. Специалистът препоръча да се пие достатъчно вода и тя да не е една и съща – чешмяна, минерална, изворна, а също така и чайове, сокове. В менюта е добре да присъстват плодове и зеленчуци.

По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новите случаи на Covid-19 са 288

Новите случаи на коронавирус у нас са 288. Това сочат данните на Единния информационен портал. Активните случаи към момента са 5196. От направените 5445 теста положителни са 5,29 процента. Починалите пациенти са 6. В болница се лекуват 415 души, като от тях 56 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болнични заведения са..

публикувано на 29.11.22 в 08:15

Очаква се застудяване

През следващото денонощие времето ще бъде облачно като в по-голямата част от Северна България ще вали слаб сняг. В останалата част от страната валежите ще са от дъжд, по-значителни в югоизточните райони. Вятърът ще е умерен, в Източна България - временно силен североизточен. Минималните температури ще са около минус 1° и 4°, а максималните ще са..

публикувано на 29.11.22 в 08:09

Наука и изкуство съчетани в изложба

На 29 ноември 2022 г. ще се проведе изложба с рентгенови лъчи LIMINAL DISRUPTOR : X-ray art w Hugh Turvey. Артистът Хю Търви изпозва рентгенови лъчи. Неговото изкуство се намира точно на тънката граница между науката и изкуството. Подробности пред Радио София разказа Милена Едвиг от Doza Gallery. Той е съвременен пионер в..

публикувано на 28.11.22 в 20:08

Кризата във Венецуела на фокус в САИМО

От няколко години във Венецуела има криза обвързана с инфлация, спиране на ток, проблеми с доставки на храна, в резултат на което в последните години около 5 млн. души са напуснали страната. Дружество за ООН в България и Студентската асоциация за изследване на международните отношения организират участие в студентския Модел ООН "Кризата във..

публикувано на 28.11.22 в 18:47

Имате ли зазъбица?

Екип на Института за български език при БАН - с ръководител доц. Калина Мичева-Пейчева, разработи Дигитален диалектен интерактивен речник за деца . Специалистите, участвали в създаването му, вярват, че той ще бъде от полза за децата, защото знанията за диалектите слабо са застъпени в учебните програми, а с тях се обогатява речника и..

публикувано на 28.11.22 в 17:25
Вили Лилков

Каква ще бъде съдбата на Княжеската градина?

На 28 ноември 2022 г. в Клуба на архитекта ще се проведе обществена дискусия за бъдещето на Княжеската градина, в която е разположен и Паметникът на съветската армия. Подробности пред Радио София разказа Вили Лилков, организатор на дискусията. "Паметникът на съветската армия по смисъла на Закона за културното наследство не е културна..

публикувано на 28.11.22 в 17:04

Групов танцов спектакъл на Мунир Саид регистрира рутината в човешкото всекидневие

Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" стана предпочитан дом за артистите от сферата на танца. Пореден танцов пърформанс там ще предизвика почитатели и любители на това изкуство на 29 ноември от 19:30 . Египетският танцов и музикален артист и изследовател Мунир Саид гостува в България от септември до края на годината...

публикувано на 28.11.22 в 16:29