Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радио София на фестивала "Златна роза" във Варна

Ново издание запознава по-младите киномани с личността на Григор Вачков

В книгата на Юрий Дачев е истинският живот на актьора – без жълтини, но и без захаросана глазура, казва дъщеря му Марта

По време на представянето на книгата на фестивала...
Снимка: zlatnaroza.bg

Духът на приятелство и обич, на коментари и на радост от хубавите филми от фестивала "Златна роза" актрисата Марта Вачкова помни още отпреди десетки години, когато е идвала с нейния баща – актьорът Григор Вачков. Идвала е и след това. Била е и жури на късометражните филми.

На 40-ото издание Марта също е тук, и то за да присъства на премиерата на книгата, с която се отбелязва 90 години от рождението на Гришата – "Пратеник на мъжки времена", написана от Юрий Дачев.

За Марта Вачкова не скри силните си впечатления от филма "Пролетно равноденствие" на Иван Павлов по сценарий на Краси Крумов и оператор Емил Христов.

По думите ѝ, на фестивала, гледайки създадените филми през годината, се добива по-пълна представа за нивото на българското кино и по-лесно се открояват най-добрите.

"Татко си отиде много млад – на 47 години. 42 години го няма. С толкова обич бях обградена, че все едно си е тръгнал вчера. – отбеляза актрисата. – Книгата за него Юрий Дачев написа преди 10 години въз основа на спомени – мои, на майка ми, на приятелите му. Радвам се, че уцелихме момента, за да имаме спомените на Таня Лолова, Стоянка Мутафова, на Стефан Данаилов, Кольо Анастасов – всички тях за изминалото десетилетие ги изгубихме. В книгата е истинският живот на баща ми – без жълтини, но и без захаросана глазура."

Новото издание на "Пратеник на мъжки времена" ще даде възможност до Григор Вачков да се докоснат и много от по-младите зрители и киномани, които го познават слабо, да преживеят някои негови битки в онова време. Да разберат цената на популярността и обичта на човека и твореца от село Трънчовица на река Осъм.

Чуйте целия разговор на Катя Василева.

... и по време на срещата в радио "аквариума"

  • В началото на радиосрещата Марта се върна в детството си, когато е пътувала от Варна към София в една кола с Методи Андонов и се е чувствала като бодигард на Златната роза – наградата на режисьора за "Бялата стая".
    Актрисата разказа и за приятелството и взаимодействието между Гришата и Йордан Радичков. И благодари на Юрий Дачев не само за книгата, а и за филма, който той е създал (също за Вачков) за БНТ.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Скитник между звездите - оригинална илюстрация

Книги, които ти се иска да прочетеш отново

Гергана Димитрова от издателство "Лист" за новото издание на "Скитник между звездите" на Джек Лондон с превода на Димитър Подвързачов: "Аз съм много страстен читател от малка и работя любимото си хоби. В каталога имаме както много популярни, така и непопулярни писатели. Свикнали сме да възприемаме Джек Лондон като писател на приключенска литература,..

публикувано на 04.12.22 в 11:14
Проект

В съвременното изкуство няма деление

Иван Кънчев е удостоен с  Международната награда „Донатело“  (Флоренция, Италия). Тя е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция, присъждана на творци, откроили се със своите артистични и стилистични търсения – символ на значима артистична дейност.  Международната награда „Донатело“  ще бъде връчена на 21 януари 2023 г. във Флоренция в..

публикувано на 04.12.22 в 10:34
Нефтеният разлив

Живот в пустинята след нефтен разлив

Когото не успеят да ги потулят, новините за нефтени разливи предизвикват силно вълнение. За тях, по медиите се изказват еколози и научни работници. Обикновено, след няколко дни, други новини ни карат да забравим за случилото се. Затова бе много интересен доклада на екип, изследвал 7 години последствията от разлив от спукан нефтопровод. Станало е между..

публикувано на 04.12.22 в 09:51
Иван Белчев/ личен архив

Политиката като инструмент за решаване на проблеми

Бобрата с големите проблеми е успешна, когато ги разделим на по-малки. Иван Белчев от ПП „Демократична България“ на гости в „Късното шоу“ на Радио София в разговор за бързането за промени в изборния кодекс, бившите партньори от БСП, поведението на ПП ГЕРБ, нужните законопроекти и мотивацията да бъдеш политик. Слушайте епизода тук:..

публикувано на 03.12.22 в 21:28
София, 1959

Машина на времето

Порталът с видеосвидетелства за историята MyCentury представя нови четири образователни филма по следните теми:   Била ли е България лоялен съюзник на нацистка Германия? Мит или реалност са "двойните освободители? Дали ромите са били щастливи строители на социализма? Пазеха или разделяха телените мрежи по границите ни преди 1989-та?..

публикувано на 03.12.22 в 16:00

Да създаваш преживявания с подкасти

Александър Николов и Димитър Панайотов от documentalisti.bg са поредните ни гости в рубриката "Младите легенди".  Фондация "Документалистите“ е инициатива, ангажирана с разказването на социално значими истории. О снована е в края на 2020 г. от фотографа Александър Николов и журналиста Димитър Панайотов. Тяхната цел е развитието на модерна..

публикувано на 03.12.22 в 15:00
Солистът на Музикалния театър, Александър Мутафчийски, гост в Радиокафе

Празник на изкуството и творчески юбилей с "Цигулар на покрива"

В празник на изкуството на сцената на Музикалния театър ни въведе гостът в предаването "Радиокафе" Александър Мутафчийски. Той отбелязва своите 50 години, от които цели 25 са посветени и изживяни на сцена. "25 години от тези мои 50 житейски аз съм посветил на любимия си театър", казва той и споделя, че не само фразата "втори дом" може да..

публикувано на 03.12.22 в 13:20