Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Младите хора в света на предприемачеството и иновациите

Снимка: fb/Junior Achievement Bulgaria

Все по-голямо значение придобива темата за иновациите в нашето ежедневие, тъй като младите хора имат нужда от практически умения, които да ги подготвят за реалния живот. Това каза в предаването „Ритъмът на столицата“ Ирина Илиева – директор „Организационно развитие“ в Junior Achievement България, по повод провелото се на 29 септември заседание на консултативния съвет по предприемачество и финансова грамотност на организацията.

„През миналата година инициирахме създаването на този консултативен съвет, с мисията да обединим най-активните учители и директори, представители на браншови организации, включително и на институциите, които имат отношение към образованието, около темата за предприемачеството и финансовата грамотност. Целта на консултативния съвет е ние, координирано да действаме и да си помагаме в развитието на този вид програми, за да може те да достигнат до по-голям брой млади хора“, добави Ирина Илиева.

Част от темите, които бяха обсъдени на заседанието на консултативния съвет по предприемачество и финансова грамотност бяха свързани с Европейския манифест за младежта и иновациите, който си поставя 20 цели до 2030 година. Участниците говориха и за новите направления в програмата „Учебна компания“ за учебната 2022 – 2023 година, както и първата матура по предприемачество. Бяха обсъдени и теми, свързани с промени в учебните планове, учебните програми и учебното съдържание, с цел избягване на повторения и осъвременяване на съдържанието, както и популяризиране на инициативите за насърчаване на развитието на предприемаческите умения, финансовата грамотност и връзката им със STEM.

По отношение на поставените 20 цели до 2030 година, Силвия Кънчева, която е научен консултант в организацията добави, че всички участници са се обединили около позицията, че те са напълно постижими.

„Всички колеги казаха – да ние можем, България може и не бива да бъдем изоставащи в този процес. Все пак това са учители и директори, от Регионалното управление на образованието. Те казаха – да, трябва да вървим напред и да разширяваме все повече нашето участие в тези програми“, каза Кънчева.

Относно новата матура по Предприемачество, гл. учител Мария Томова от МГ „Акад. Кирил Попов“ в гр. Пловдив обясни, че изпитът по този предмет не е бил лесен.

„За следващата година учениците трябва да се отнесат по-сериозно в подготовката. Преподавателите, освен чисто теоритичната подготовка – да прилагат повече практически упражнения, с цел затвърждаване на материала“, каза Мария Томова.

Подробности можете да чуете в звуковите файлове.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
43-о ОУ

Тук се реализират мечти

Сергей Богачев е почетен директор на вече 110-годишното 43-о ОУ: "В нашето училище кипи пулса на живота на младия човек. Във всяка класна стая се използват всички електронни ресурси. Но при нас не всичко е само учене. Имаме сериозни постижения на талантите, включително и в спортното поприще. Учениците са конкурентноспособни, всички продължават в..

публикувано на 26.11.22 в 16:00
Христо Русев

Опитът и контактите са най-ценни

Фотожурналистът Христо Русев и неговите проекти гостува oтново в рубриката "Младите легенди": "Миналата година ме поканиха в САЩ по тема отразяване на КОВИД-криза - 65 журналисти от цял свят. Имахме работа с ученици във вестници с редактори и фотографи. Опитът и контактите ми бяха най-ценни. Имахме среща с вице-президента на Нешънъл джиографик. За..

публикувано на 26.11.22 в 15:00
С Искра Хаджиева

Адресите на любовта - Георги Черкелов

Георги Черкелов преживява три брака, безброй любови и голяма трагедия Освен голям актьор и един от малкото интелектуалци в гилдията, Георги Черкелов е известен и като разбивач на женски сърца. Животът му е белязан от три брака и куп любовни афери, както и от една голяма трагедия. Първата съпруга на Велински от „На всеки километър” е..

публикувано на 26.11.22 в 14:00

Музикалната притча за пътя

Премиера на музикално-екологичния проект "Малахитовата гора" (книга, албум и концерт) - Мартин Иванов  в интервюто на Лили Големинова: "Тя не е просто книга, музикално произведение, джаз-квартет - как да се загубим в гората, за да намерим пътя към себе си. Тя е изпълнена с тайни и ме е зареждала с творчески ентусиазъм. Открих мой забравен видеозапис..

публикувано на 26.11.22 в 11:50

Птиците са индикатор за жизнената среда

Запознайте се с градските птици в Национален природонаучен музей чрез интервюто на Христина Иванова с Емилия Янкова от Дружеството за защита на птиците: "Целим да запознаем не само младите с птиците от града. Врабчетата и гълъбите въобще не са всички видове. Има много цветни и песнопойни птици, ако ги поканите на терасата или ги потърсите в парка...

публикувано на 26.11.22 в 10:48
Георги Иванов на откриването на Планетариума в София

Вдъхновени и смирени

Открива се първият планетариум "Андромеда" в София: Недислав Веселинов , отговорен да има Планетариум: "Планетариумът е уникален за софиянци, там децата ще се учат на космос. През 1972 излита първия български космически прибор и ставаме 18-а космическа сила. През 79-а станахме 6-а с участник в космически полети, също сме трети по..

публикувано на 26.11.22 в 10:33

Змейове, самодиви, седенки и общуване очи в очи

„Кральо Портальо“ е интерактивен детски фолкорен концерт-спектакъл с Нина Николина, Димитра Попова и Георги-Маноел Димитров. Какво да очакваме след "отварянето на портите"?: "Спектакълът е авторски. Костюмите ни са автентични народни носии. (Джорджо) Първоначалната идея бе образователна - предаване на фолклора на следващото поколение. Да играем и..

публикувано на 26.11.22 в 10:02