Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Принтиране на жива тъкан

Снимка: iStock

Кореспондентите на БНР в Израел Феня и Искра Декало надникнаха в лабораторията на факултета по микротехнологии при Телавивския университет, ръководена от проф. Тал Двир, където има пробив в принтирането на тъкани.

"Обличат ни в дрехи подобни на скафандри. В лабораторията има няколко помещения, като светая светих е това с принтера( може би има и и още принтери). Наш водач е ст.н.с. дбн Асаф Шапира, ръководител на лабораторията. А обектът на наблюдение е един мишок, който освен собственото си сърце има още едно-външно, а специална апаратура определя как точно то пулсира и колко течност изхвърля":

"Лабораторията съществува от 2011 г. и се занимаваме с триизмерно принтиране на тъкани. Най-напред започнахме с коремна тъкан, която е равна, но вече се насочваме към по-обемни органи, които съдържат и кръвоносни съдове. 3 годишен е пътя ни до отпечатване на орган приличащ на човешко сърце, който включва клетки и извънклетъчни вещества. Отпечатването става от колаген, премесен с мускулни и кръвни клетки. Все още сме в опитен период. Мисля, че сме по-напред от подобни лаборатории, каквито има в цял свят, но все още не сме достигнали до ниво изцяло да сменим с отпечатано сърцето, дори на опитните животни. В момента следим какво е състоянието на създадения от нас орган, ако действа паралелно със съществуващо сърце при животни. 

За разлика от други лаборатории по света се насочваме да отпечатаме възможно най-сложни органи, каквото е сърцето, въпреки че резултатите идват по-бавно и се изискват повече изпитания и изследвания. Отличаваме се и с това ,че работим на базата на материали и вещества взети от самия пациент. Това прави изследванията по-скъпи и конкурентите ни го избягват.

Докато се правят опитните с животни, отпечатахме и модел на човешко сърце. Казвам, че е модел, защото е с 2 см по-късо от обикновеното сърце на възрастен човек. Важното за сега е създаване на компютърния алгоритъм. Отпечатването отне 4 часа. В нашата лаборатория работим и за отпечатване и на най-различни други органи. Например ретина на окото, тъкани на червата, на костен мозък, в което са най големите ни успехи." 


По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Ушев

Как Русия подрива демокрацията в България

Гражданската ангажираност, демокрацията и опазването на паметта са във фокуса на този епизод на "Късното шоу" по Радио София. Гости на Даниел Ненчев са визуалният артист, плакатист, аниматор, а отскоро и кино-режисьор Теодор Ушев, както и ютюбърът Стефан Попов - Чефо.  Слушайте епизода тук: Разговорът с номинирания за Оскар Теодор..

публикувано на 29.11.22 в 18:05
През 2021 г. Мария  Калапсъзова получи отличието от вицепрезидента Илияна Йотова

Д-р Калапсъзова: У нас жените в науката имат равностойно присъствие с мъжете

Тази вечер пред Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ предстои официалната церемония по награждаването на тазгодишните три носителки на стипендията „За жените в науката“ за 2022 г., които ще бъдат отличени за своя научен потенциал и принос за развитието и прогреса на науката .  Програмата "За жените в науката" съществува от 1998..

публикувано на 29.11.22 в 16:47

Има препоръки и към хартиеното, и към машинното гласуване

Дали да се върне хартиените бюлетини за следващите избори, дали да спре машинното отчитане на вота ? Тази актуални въпроси предизвика разделение не само между парламентарно представените партии, но и в българското общество. Тази тема е и повод за протест на пл. "Народно събрание" от 18 ч. "Това ще е последна форма на диалог с..

публикувано на 29.11.22 в 15:50

Международно триенале "Духът на акварела" и Фестивал на акварела през декември в София

Трето Международно триенале "Духът на акварела" и Фестивал на акварела ще зарадват жителите на София на 1 декември. Изложбата ще представи 140 творби от колекцията. София е четвъртото от деветте места, които пътуващата изложба ще посети.  Официалното откриване е на 1 декември, от 18:00 часа, в галерия „Богомил Райнов“ ...

публикувано на 29.11.22 в 15:21

TimeHeroes отбелязва 10-и рожден ден с фотоизложба на Денислав Стойчев

На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца . По този повод, доброволческата платформа TimeHeroes откри фотоизложба на Денислав Стойчев пред Народния театър, която може да бъде видяна от 28 ноември до 7 декември. В 27 снимки са запечатани истории на доброволци. През миналата година, Денислав Стойчев е пропътувал 5 000 км..

публикувано на 29.11.22 в 13:42

15 години литературни мостове между България и света отпразнува фондация "Елизабет Костова"

Фондация "Елизабет Костова" отбеляза своя 15-годишен рожден ден с множество инициативи и церемония по връчване на наградата за превод "Кръстан Дянков". Подробности за събитието пред Радио София разказа Виолета Радкова, директор на фондация "Елизабет Костова". 12 години фондацията има партньорство с американско издателство, като до момента на..

публикувано на 29.11.22 в 13:20

Навършват се 220 години от рождението на майстора на приказки - Вилхелм Хауф

На 29-и ноември се навършват 220 години от рождението на майстора на приказки - Вилхелм Хауф . Всички знаем историите за "Малкият Мук", "Джуджето Дългоноско", "Халифът Щърк", "Мнимият принц “ и много други творби. На 18-и ноември тази година се навършиха и 195 години от смъртта на детския писател. През 2015 г., издателство „Хермес“ включи..

публикувано на 29.11.22 в 12:01