Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Млад архитект спечели конкурса "Визии за Бузлуджа през XXI-ви век"

Снимка: Румен Сарандев

След европейския форум "Архитектура и политика на XX-ти век – от изобретение до културно наследство", който се състоя на 9 и 10 юни 2022 г. в София, Френският институт в България, Институт Сервантес – София и Фондация BilbaoArte - Испания организираха онлайн конкурс за архитекти и визуални артисти озаглавен "Визии за Бузлуджа през XXI-ви век".

Почетен председател на журито е Георги Стоилов, архитект на паметника Бузлуджа. Останалите членове са Хавиер Ряньо, визуален артист и Директор на BilbaoArte, Алфредо Гастиасоро, архитект, началник на отдела "Развитие и нововъведения" в общината на Билбао, Аитор Ортис, архитект – фотограф, Стефан Стоянов, архитект, Мария Василева, директор на галерия "Структура" – София, Мария Луиса Сантос, директор на Институт Сервантес и Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество, Френски институт в България.


Цел на конкурса е да бъде избран най-добрия проект за оригинална и новаторска визия за културно наследство през нашия XXI-ви век. Голямата награда е един месец резиденция в Центъра за артистични проекти в BilbaoArte, намиращ се в северната част на Испания. Повече подробности пред Радио София разказаха Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество на Френския институт в България, както и победителят в конкурса - младият архитект Стефан Якшев.


По думите на Петреску, конкурсът не е за архитектура, а за визия и идеи. По време на форума е станало въпрос за културното наследство от архитектурата на комунизма, а паметникът "Бузлуджа" освен, че има идеологически заряд, е архитектурен шедьовър.

"Затова решихме да организираме този конкурс за визия, за бъдещето на този паментик. Самият концепт е за абсолютна архитектура, както знаете, той е върху хълм и ще направя връзка с античността - това е архитектура създадена за вечността", отбеляза Петреску.

Тя добави, че във Франция има подобна школа, която се занимава със съхраняването на паметниците, като "съхраняване" означава и използване по нов начин. Съхраняването на паметника минава през неговата употреба, тъй като ако бъде оставен така, може да изчезне.

Арх. Стефан Якшев сподели, че е решил да участва в конкурса, защото паметникът за него, както и наследството от социализма е интересна тема.

"Монументът на Бузлуджа е като обект от друг свят и това донякъде е вярно, той е от една друга епоха. Концепцията на проекта е той да бъде консервиран в оригиналното си състояние, защото смятам, че патината на времето е ценна, и всички разрушения, които са се случили по времето на изоставянето на паметника са документ за отношението на хората и белезите на времето, които са оставили отпечатък", поясни Якшев.

Той добави, че:

"Точно след режима, много такива паметници, като мавзолея на Георги Димитров се превръщат в едни своеобразни платна, на които народа да изрази гнева и презрението си към комунистическата партия. Тези обекти са вандализирани и разрушавани, и това продължава до днес с някои от тях".

По думите на Петреску след преброяване на гласовете е установено, че има още една кандидатура на млад артист от баски произход, който е имал подобна визия за съхраняване на паметника такъв, какъвто е, но същевременно да бъде превърнат в огромен музей на всички артистични направления.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Скитник между звездите - оригинална илюстрация

Книги, които ти се иска да прочетеш отново

Гергана Димитрова от издателство "Лист" за новото издание на "Скитник между звездите" на Джек Лондон с превода на Димитър Подвързачов: "Аз съм много страстен читател от малка и работя любимото си хоби. В каталога имаме както много популярни, така и непопулярни писатели. Свикнали сме да възприемаме Джек Лондон като писател на приключенска литература,..

публикувано на 04.12.22 в 11:14
Проект

В съвременното изкуство няма деление

Иван Кънчев е удостоен с  Международната награда „Донатело“  (Флоренция, Италия). Тя е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция, присъждана на творци, откроили се със своите артистични и стилистични търсения – символ на значима артистична дейност.  Международната награда „Донатело“  ще бъде връчена на 21 януари 2023 г. във Флоренция в..

публикувано на 04.12.22 в 10:34
Нефтеният разлив

Живот в пустинята след нефтен разлив

Когото не успеят да ги потулят, новините за нефтени разливи предизвикват силно вълнение. За тях, по медиите се изказват еколози и научни работници. Обикновено, след няколко дни, други новини ни карат да забравим за случилото се. Затова бе много интересен доклада на екип, изследвал 7 години последствията от разлив от спукан нефтопровод. Станало е между..

публикувано на 04.12.22 в 09:51
Иван Белчев/ личен архив

Политиката като инструмент за решаване на проблеми

Бобрата с големите проблеми е успешна, когато ги разделим на по-малки. Иван Белчев от ПП „Демократична България“ на гости в „Късното шоу“ на Радио София в разговор за бързането за промени в изборния кодекс, бившите партньори от БСП, поведението на ПП ГЕРБ, нужните законопроекти и мотивацията да бъдеш политик. Слушайте епизода тук:..

публикувано на 03.12.22 в 21:28
София, 1959

Машина на времето

Порталът с видеосвидетелства за историята MyCentury представя нови четири образователни филма по следните теми:   Била ли е България лоялен съюзник на нацистка Германия? Мит или реалност са "двойните освободители? Дали ромите са били щастливи строители на социализма? Пазеха или разделяха телените мрежи по границите ни преди 1989-та?..

публикувано на 03.12.22 в 16:00

Да създаваш преживявания с подкасти

Александър Николов и Димитър Панайотов от documentalisti.bg са поредните ни гости в рубриката "Младите легенди".  Фондация "Документалистите“ е инициатива, ангажирана с разказването на социално значими истории. О снована е в края на 2020 г. от фотографа Александър Николов и журналиста Димитър Панайотов. Тяхната цел е развитието на модерна..

публикувано на 03.12.22 в 15:00
Солистът на Музикалния театър, Александър Мутафчийски, гост в Радиокафе

Празник на изкуството и творчески юбилей с "Цигулар на покрива"

В празник на изкуството на сцената на Музикалния театър ни въведе гостът в предаването "Радиокафе" Александър Мутафчийски. Той отбелязва своите 50 години, от които цели 25 са посветени и изживяни на сцена. "25 години от тези мои 50 житейски аз съм посветил на любимия си театър", казва той и споделя, че не само фразата "втори дом" може да..

публикувано на 03.12.22 в 13:20