Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотата да не се пречупиш нарисувана върху платно

Снимка: Радио София

След 8 години Аменун Женева представи самостоятелната си изложба "Душа за продан" /Soul for sale/. Тя ще бъде открита на 13 октомври 2022 г. в Галерия "Лампион". Концепцията на известната по цял свят художничка гласи следното:

"В едни утъпкани времена на креативност за оцеляване Красотата взима своя превес в изкривеността. Архаичността в ценностите се е превърнала в неразбрана и евтина валута за търговия с чувствата. Свободата се е превърнала в свободия, а душата – в удушия!

Последните години изкормиха от човека сакралното, премодулираха го и го върнаха като жълтица, с която можеш да купуваш. Сарказмът и крайните реакции, егоизмът и апатията станаха нещо нормално в ежедневието. Въпреки това онзи туптящ орган в гърдите ни, когато спим или сме сами на тротоара, когато погледнем към небето или в нечии очи, ни коригира и напомня, че още сме Аз".


Аменун Женева сподели, че картините, които може да се видят на изложбата са с различни нюанси на злато, патерни, сегменти, фолия и т.н. Защо "Душа за продан"?

"Аз си продавам душата от доста време на кого ли не, по цял свят. Срещу пари. В този живот хората боравят с различни средства, аз боравя с емоция, чувства, душата си и съответно те ми дават каквото могат", поясни художничката.

Тя допълни, че знанията я правят свободна и когато има едно знание, то й помага да направи върху платното точно това, което усеща. Моделите са нейни много близки хора, но техните лица премодулират собствените й емоции, сподели Женева. Ударите в живота, както мащабните, така и личните са я провокирали да направи експозицията, каза тя и подчерта, че е много важно да се огъваш и изкривяваш, но не да се пречупиш.

"Много важен момент в живота е, човек да успява да отделя време за себе си, да разбере къде е сърцето му, къде е душата му във всеки един момент от неговия живот. Защото така или иначе се случват и в глобален аспект, и в личен много предизвикателства, и ако не знаеш къде е сърцето ти във всеки един момент, понякога става невъзможно да ги преодолееш", каза Женева.


Лъжата, по думите й, е красива принцеса, която обича да се настанява в мозъците и сърцата на хората, която ги кара сами да повярват в нея - това е нещото, което артистката не може да понася. Егон Шиле пък е нейният вдъхновител, а любимата й книга - "За мишките и хората" на Стайнбек.

"Егон Шиле е най-любимият ми художник от много време. Използвам неговата палитра чисто като цветове, като аз съм сложила и златото", коментира Женева и допълни:

"Колкото и да не обичам да обяснявам картините си, тук точно това търся - онзи фин момент на вече адаптираното ми към простичкото, просташкото дори, защото това приспособяване го наблюдавам последните три години върху себе си. И в един момент си казвам, че това не съм аз, защото аз съм с немско възпитание и съм изключително добър човек и възпитана, и виждам как в тези злободневни ситуации съм станала конкретна, ясна и агресивна. Не се харесвам, но това работи. Така ме разбират. Човек не трябва да забравя онова изконно чисто сърце, с което е роден, не трябва да забравя да се вглежда в облаците и да намира форми в тях, не трябва да забравя колко е хубаво да се оставиш на една песен да те разплаче. Това да прегърнеш, да целунеш, да помогнеш, това са нещата, които ни правят хора".


Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Захов (вляво) и помагачите на курбана

Традиции има за всеки ден

Гостуваме на празника на софийския квартал Ботунец. В началото с нас е  Анета Кокоева - главен експерт в кметство Ботунец: "Отбелязохме 100 години на читалището, но нямаме сграда. Имало е културен дом за Кремиковци, пионерски дом. В читалището е имало духова група и певческа група, но за съжаление бабите си отиват една по една. Успяхме да..

публикувано на 23.06.24 в 10:31

Пианистката Даниела Минева - за съвременната музика с любов

В рецитала си тази вечер тя свири и цикъл етюди от Александра Фол Тази вечер в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ предстои изключително интересен клавирен рецитал на пианистката Даниела Минева, представящ автори като Оливие Месиен, Джонатан Харви, София Губайдулина и българската композиторка (и пианистка, и органистка)..

публикувано на 22.06.24 в 16:40
Лука Касъров

Историята оживява - Енциклопедистът Лука Касъров

Днес отиваме в Копривщица - възрожденското градче, дало и даващо на България светли умове и смели сърца.  Поводът е 170 години от рождението на автора на първата българска съвременна енциклопедия. Той се казва Лука Касъров. Разказите за неговите живот и дело са на екскурзоводите в Дирекция “Музеи” - град Копривщица. Ще чуете представяне на..

публикувано на 22.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Кварталът на артистите

Никол Вълчева е PR експерт в областта на театъра и съавтор на книгата “Бохемска София - истории от жълтите павета”: "."Кварталът на артистите е бил свидетел на живота на много артисти, но и писатели. Спираме се пред домовете на някои от актьорите от първата трупа на Народния театър. Голяма част от домовете са на артисти, които получават от държавата..

публикувано на 22.06.24 в 15:00
Елена Доксова-Рикарди

Адресите на любовта - Елена Доскова-Рикарди

Сопраното е първата българка, пяла с договор в Ла Скала Гласът на Елена Доксова-Рикарди “блести като острие на нож или гали като зефир”, според думите на критиците. Заради цветистата фраза, ясната дикция и огнения темперамент, прочутият диригент Артуро Тосканини настоява тя да бъде назначена в миланската Ла Скала. Годината е 1928. с договора,..

публикувано на 22.06.24 в 14:00

Съвсем различно преживяване

Лора Декова е създател на фестивала "На брега":  "Доста от прожекциите ни са на филми с екологическа насоченост. Но не са документални филми, които се гледат по телевизора. Прожекциите ни на Конна база Войнеговци почнаха от миналата година. Винаги е пълно, магическо е някакси.  Филмите създават много добро настроение, подбрани са за добър завършек на..

публикувано на 22.06.24 в 11:18
 Дима Настева, Иван Карастоянов, Диан Ставрев (вдясно)

Да бъдеш ясен и за незрящите

Дима Настева и Иван Карастоянов от Комиксилница (комикси за незрящи) говорят за адаптираните филми за незрящи. Третият гост е актьорът в тях Диан Ставрев: "След комиксите решихме да адаптираме и филми (Дима). Днес е премиерната прожекция. От 2017 досега са адаптирани 16 филма по европейска програма. Времеемко е, но не е трудно. Времето на филма,..

публикувано на 22.06.24 в 11:03