Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Красотата да не се пречупиш нарисувана върху платно

Снимка: Радио София

След 8 години Аменун Женева представи самостоятелната си изложба "Душа за продан" /Soul for sale/. Тя ще бъде открита на 13 октомври 2022 г. в Галерия "Лампион". Концепцията на известната по цял свят художничка гласи следното:

"В едни утъпкани времена на креативност за оцеляване Красотата взима своя превес в изкривеността. Архаичността в ценностите се е превърнала в неразбрана и евтина валута за търговия с чувствата. Свободата се е превърнала в свободия, а душата – в удушия!

Последните години изкормиха от човека сакралното, премодулираха го и го върнаха като жълтица, с която можеш да купуваш. Сарказмът и крайните реакции, егоизмът и апатията станаха нещо нормално в ежедневието. Въпреки това онзи туптящ орган в гърдите ни, когато спим или сме сами на тротоара, когато погледнем към небето или в нечии очи, ни коригира и напомня, че още сме Аз".


Аменун Женева сподели, че картините, които може да се видят на изложбата са с различни нюанси на злато, патерни, сегменти, фолия и т.н. Защо "Душа за продан"?

"Аз си продавам душата от доста време на кого ли не, по цял свят. Срещу пари. В този живот хората боравят с различни средства, аз боравя с емоция, чувства, душата си и съответно те ми дават каквото могат", поясни художничката.

Тя допълни, че знанията я правят свободна и когато има едно знание, то й помага да направи върху платното точно това, което усеща. Моделите са нейни много близки хора, но техните лица премодулират собствените й емоции, сподели Женева. Ударите в живота, както мащабните, така и личните са я провокирали да направи експозицията, каза тя и подчерта, че е много важно да се огъваш и изкривяваш, но не да се пречупиш.

"Много важен момент в живота е, човек да успява да отделя време за себе си, да разбере къде е сърцето му, къде е душата му във всеки един момент от неговия живот. Защото така или иначе се случват и в глобален аспект, и в личен много предизвикателства, и ако не знаеш къде е сърцето ти във всеки един момент, понякога става невъзможно да ги преодолееш", каза Женева.


Лъжата, по думите й, е красива принцеса, която обича да се настанява в мозъците и сърцата на хората, която ги кара сами да повярват в нея - това е нещото, което артистката не може да понася. Егон Шиле пък е нейният вдъхновител, а любимата й книга - "За мишките и хората" на Стайнбек.

"Егон Шиле е най-любимият ми художник от много време. Използвам неговата палитра чисто като цветове, като аз съм сложила и златото", коментира Женева и допълни:

"Колкото и да не обичам да обяснявам картините си, тук точно това търся - онзи фин момент на вече адаптираното ми към простичкото, просташкото дори, защото това приспособяване го наблюдавам последните три години върху себе си. И в един момент си казвам, че това не съм аз, защото аз съм с немско възпитание и съм изключително добър човек и възпитана, и виждам как в тези злободневни ситуации съм станала конкретна, ясна и агресивна. Не се харесвам, но това работи. Така ме разбират. Човек не трябва да забравя онова изконно чисто сърце, с което е роден, не трябва да забравя да се вглежда в облаците и да намира форми в тях, не трябва да забравя колко е хубаво да се оставиш на една песен да те разплаче. Това да прегърнеш, да целунеш, да помогнеш, това са нещата, които ни правят хора".


Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече финансова грамотност за малки и големи в Световната седмица на парите

Национална образователна кампания за финансова грамотност за деца, уебинар,  публичен дебат с участието на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов и икономиста Лъчезар Богданов на тема “Готова ли е България за Еврозоната?”, младежко състезание, студентска викторина и дори конкурс за детска рисунка са..

публикувано на 20.03.23 в 17:51

Искаш ли да си IT? Можеш!

Неправителствената организация SkillsAssembly в сътрудничество с една от водещите технологични компании и с участието на най-голямата ИТ трейнинг компания в България ITCE стартират петото издание на съвместната си програма Jump2IT . Академията за преквалификация на хора без опит в ИТ индустрията дава възможност на участниците да..

публикувано на 20.03.23 в 16:59

Млади гласоподаватели питат за бъдещето си в предизборни дебати

Студентският клуб на политолога към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националният младежки форум и Студентската асоциация за изследване на международните отношения към УНСС организират второто издание на голямата кампания „ Лигата на младите гласоподаватели ”. „Поредните избори отново повдига въпроса защо гласуваме въобще –..

публикувано на 20.03.23 в 15:56

Отново гасим лампите за Часът на Земята

На 25.03.23 в цялата страна за 16 път ще отбележим ежегодната кампания на WWF "Часът на Земята". Инициативата ще се проведе с фокус върху възстановяването на местообитания на ключови за екосистемата животински видове. Приканват се всички граждани да изключат осветлението в домовете си и в обществените сгради за един час. България е част от..

публикувано на 20.03.23 в 15:30
Мая Илиева (на преден план)

Мая Илиева: Някои медицински сестри живеят в болниците

Между 50 и 250 часа повече на месец са работили медицински специалисти в някои болници при разрешени 150 часа на година. Това е най-драстичното нарушение, на което са се натъкнали от Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС). За това съобщи пред Радио София председателят му Мая Илиева. Били са проверени многопрофилни..

публикувано на 20.03.23 в 14:42

Творчеството на Апостол Карамитев представено в изложба

През 2023 г. се навършват 100 години от рождението на Апостол Карамитев, като по този повод на 23 март пред Народния театър се открива документална изложба. Тя е озаглавена "Апостол Карамитев - актьорът рицар" и в нея 28 табла разказват за живота и творчеството на незабравимия български актьор. Подробности пред Радио София разказа Тинка..

публикувано на 20.03.23 в 14:13

РЗИ: Нямаме извънредна ситуация с варицела и скарлатина

В момента не се намираме в извънредна ситуация по отношение на разпространението на варицела и скарлатина , съобщиха от РЗИ.  Репортерска справка на БНР от сайта на РЗИ обаче показва, че в една и съща седмица през 2019 и 2020 г. разпространението на скарлатина е било 25 и 19 случая. За същата седмица през 2023 г. те са били 151.  Има увеличена..

публикувано на 20.03.23 в 13:55