Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална конференция по транспортна инфраструктура с 15-то издание

Снимка: conferenceroad.bg

В периода 6-8 октомври 2022 г. Несебър е домакин на 15-то издание на Национална конференция по транспортна инфраструктура. Тя е с международно участие от съседни балкански държави, а основните акценти, които ще бъдат разгледани са пътна безопасност, стратегическа инфраструктура и нормативни документи. Инж. Христо Грозданов, управител на Института по транспортна инфраструктура и преподавател в УАСГ разказа пред Радио София подробности за събитието. Относно пътната безопасност, той каза:

"Първо, обществото трябва да разграничи термините "пътна безопасност" и "безопасност на движение по пътищата", защото когато се случи ПТП ние много често говорим за "безопасност на движение по пътищата". А пътната безопасност е един от елементите на безопасността на движение по пътищата и съответно тя отчита влиянието на пътя върху безопасността на движението".

Инж. Грозданов поясни, че за да имаме нормални пътища, обществото трябва да е включено в процеса за вземане на решения, защото пътят е услуга, която се ползва от цялото общество. И като услуга, тя трябва да бъде такава, каквато потребителя я иска, като естествено това минава през законодателни промени и много нормативни актове.

"Дигитализация" и "Умни градове" също са застъпени теми в конференцията, а сесията е била модерирана от заместник-кметът по дигитализация на София г-н Генчо Керезов. Акцентите са били свързани с управление на градския транспорт, алтернативни методи на придвижване, а основната цел е била намаляване на автомобилите в градовете.

Инж. Грозданов отбеляза, че на жълтите павета не е редно да минават автомобили, но е въпрос на цялостно решение от гледна точка на мобилността, защото в жълтите павета се влива най-натовареният булевард в цяла България - "Цариградско шосе". По думите му, екологичната тема също е застъпена, защото каквото и да се прави отсега нататък, то трябва да бъде "еко", тъй като изграждането на пътищата изискват употребата на милиони тонове суровини. Относно състоянието на БДЖ той каза:

"Ние нямаме достатъчна инфраструктура. Съответно тази инфраструктура няма потребители, тоест тя не генерира приходи и когато нещо не генерира приходи, нормално е състоянието му да не бъде най-доброто" и добави:

"Трудна е политическата ситуация, но в крайна сметка пътищата продължават да се използват без значение има ли политическа криза, или няма".

По темата се включи и доц. д-р Николай Цонков, изп. директор на сдружение "Български форум по транспортна инфраструктура" и преподавател в УНСС. По думите му, акцентът на конференцията е свързаността по отношение на транспортната инфраструктура в целия Балкански полуостров, а дори и в Югоизточна Европа. Анализите показват, че България изостава по отношение на развитието на националната пътна инфраструктура, а тя е изключително важна за развитието на икономиката през призмата на "Зелената сделка".

По отношение на ремонта на жълтите павета, доц. д-р Цонков посочи, че трябва да има комплексни мерки, които да бъдат приложени, започвайки от законодателни промени в нормативните документи и завършвайки с изпълнението и контрола на изпълнението на подобни големи инфраструктурни промени.

"Един от най-важните етапи от този процес е начинът, по който се задава в началото проекта, как да изглежда и в каква бюджетна рамка да се впишем. Обикновено така се получава, че поради различни ограничения, които имаме в рамките на държавното или общинско управление се залагат занижени изисквания, което се отразява естествено след това на изпълнението", коментира той.

Доц. д-р Цонков каза, че трябва да има последователност в политиката на различните правителства и стратегически важните за България проекти да продължават да се развиват.

"Трябва да имаме съгласие, последователност и приемственост, макар да имаме мандатност на управляващите, както е навсякъде по целия свят, вкл. и в България", подчерта той.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 22.04.24 в 18:55

Д-р Веселин Василев: Космосът е с потенциал за всички професии и двигател за развитие на новости

Симбиозата между бизнеса и технологичния сектор ще обсъдят водещи мениджъри и експерти, авторитет, предприемачи и инвеститори на форума  Technovation 2024 , който ще се проведе в София на 23 април . Сред въпросите, които ще бъдат дискутирани , са: Как технологиите подпомагат иновационния потенциал на компаниите?; Кои решения..

публикувано на 22.04.24 в 18:48

Половин милион агнета ще обогатят празничната трапеза на българина

Спрямо миналата година поскъпване на агнешкото месо няма да и не трябва да има. Цените варират в това дали агнето се закупува от фермата или от магазинната мрежа. Това отбеляза пред БНР-Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев . "Ако от фермата цените се движат около 10 лв. на..

публикувано на 22.04.24 в 16:20

Трио Clavexperience представи България на JazzAhead 2024

Jazz Ahead е най-мащабното световно изложение за джаз, което се провежда всяка година в гр. Бремен, в продължение на много години. Отскоро в събитието вече има и българско участие във фестивалната програма. За да стане възможно да дойде и нашият момент, ние сме направили много, но има едни процеси, които са извън нас, те трябваше да се..

публикувано на 22.04.24 в 16:02

На по-малко от 8 електромобила се пада по 1 зарядна станция, ако не броим хибридите

За последните 6 месеца зарядните станции за електромобили в България са се увеличили с 410 и сега общият им брой е 1760 (до март). Броят на електромобилите е 13 466, хибридните автомобили са 51 910 . Това се обяснява както с повишените нужди, така и с европейска директива, която се очаква скоро да се превърне в регламент. Цялата..

публикувано на 22.04.24 в 15:16

НСА организира прием за специалност "Медицинска сестра"

За втора година в Националната спортна академия (НСА) ще има прием за новата специалност - "Медицинска сестра". Главният секретар на НСА - проф. д-р Иван Мазнев разказа подробности по темата: "Ние миналата година подадохме документи към Агенцията по акредитация и направихме първия прием на медицински сестри. Основният ни мотив за това наше..

публикувано на 22.04.24 в 14:28